Κανονικά υποψήφιος ο Ερντογάν: «Η απόφαση τους χτύπησε στο πρόσωπο»
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θεωρούσαν αντισυνταγματική την υποψηφιότητα Ερντογάν.
Κανονικά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν αντισυνταγματική την υποψηφιότητά του.
Το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), το DEVA, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) και το Κόμμα Πατρίδα (Memleket), από την αντιπολίτευση είχαν καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας ως προς την υποψηφιότητα του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξαντλήσει το όριο των δύο θητειών που υπάρχει σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ωστόσο το YSK τις απέρριψε.
Ο Ερντογάν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2018, και βάσει Συντάγματος μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, μόνο αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που όμως δεν συνέβη τώρα, καθώς θα χρειαζόταν η θετική ψήφος των 360 από τους 600 βουλευτές.
Όμως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τις εκλογές από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Τι ισχυρίζεται το AKP
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος, το 2018 εξελέγη βάσει του νέου προεδρικού συστήματος ύστερα από τη συνταγματική αναθεώρηση, συνεπώς, οι προηγούμενες θητείες δεν υπολογίζονται και το 2018 είναι η πρώτη θητεία του Ερντογάν υπό το νέο σύστημα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε διχάσει συνταγματολόγους και δικηγόρους στην Τουρκία, με αρκετούς πάντως να σημειώνουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση άλλαξε τις εξουσίες του προέδρου, αλλά δεν αναφέρεται κάπου ότι ο θεσμός μηδενίζει και μετράει ως πρώτη θητεία.
Ενδεικτική είναι η άποψη του επικεφαλής του συμβούλου του Ερντογάν, Μεχμέτ Ουτσούμ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι εκλογές του 2014 έγιναν με το «παλιό κοινοβουλευτικό σύστημα», ενώ οι εκλογές του 2018 έγιναν με το «νέο προεδρικό σύστημα», οπότε συμπεραίνει πως το σύστημα μηδενίζει και ξεκινάει από την αρχή.
Τελικά και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συντάχθηκε με την άποψη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Αχμέτ Γιασέρ, στην απόφαση που έλαβαν οι δικαστικοί του YSK, με βάση τα άρθρα του Συντάγματος, 77, 101 και 106, κατέληξαν στην απόφαση πως κάθε πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί δύο φορές
Έτσι μετά την απόφαση του YSK έχουν εγκριθεί οι τέσσερις υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές που θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κόμματος Πατρίδα (Memleket), Μουχαρέμ Ιντζέ και ο πρώην βουλευτής, Σινάν Ογκάν, ως επικεφαλής της Πατρογονικής Συμμαχίας, με βασικό κόμμα το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi).
Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου αφορούν όλες τις διατάξεις που βεβαιώνουν ότι η διαχείριση και διεξαγωγή των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Από την άλλη μετά την αποδοχή της υποψηφιότητας του Ερντογάν, ο γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγούρ Ποϊράζ δήλωσε πως: «εκείνοι που είναι στην εξουσία έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα με βάση τις απόψεις τους ή μάλλον βάση τα πιστεύω, τα θέλω και τις ιδεολογίες ενός προσώπου».
«Η απόφαση ήταν ένα χτύπημα στο πρόσωπό τους»
Από την άλλη ο Ερντογάν με ομιλία του στο σεισμόπληκτο Γκαζιαντέπ έδειξε να περνάει στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του YSK, ένα χτύπημα στο πρόσωπο όσων υποστήριζαν πως ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ενόψει και του αιώνα της Τουρκίας.
«Έλεγαν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Μήπως το YSK τους χτύπησε στο πρόσωπο; Τους χτύπησε. Τι λένε τώρα; Θα πάμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν ξέρουν καν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά.
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
İşte çıkmışlar «Erdoğan aday olamaz» diyorlar. Ne oldu, YSK suratlarınıza vurdu mu?
Şimdi de «Anayasa Mahkemesi’ne gidiyoruz» diyorlar. Yolunuz açık olsun.
Bunlar ne Anayasa ne de kanun bilir. Bunların demokrasiyle falan alakası yok, bunlar… pic.twitter.com/kKsY4O5hmi
— Yekvücut (@yekvucutcom) March 31, 2023
«Έχω υπάρξει υπηρέτης του έθνους εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Τηρήσαμε όποια υπόσχεση που δώσαμε μέχρι σήμερα. Ευτυχώς το έθνος μέχρι σήμερα δεν μας άφησε μόνους και πάντα μας υποστήριζε. Ειδικά εδώ στο αγαπημένο Γκαζιαντέπ, ένα μέρος που έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας. Με ισχυρή δημοκρατία και την ανάπτυξη που έχουμε φέρει τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και έχουμε αντιμετωπίσει τα ψεγάδια των προηγούμενων περιόδων. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Αν περάσουμε και από αυτές χωρίς πρόβλημα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οικοδομήσουμε τον Αιώνα της Τουρκίας, να δώσουμε στη χώρα μας ένα μεγαλύτερο όραμα στην Τουρκία. Είμαστε εδώ ως υπηρέτες και όχι ως αφέντες. Από εδώ και στο εξής θα προσφέρουμε ευκαιρίες σε κάθε πολίτη του έθνους. Με τη δύναμη και την εμπειρία των 20 χρόνων είμαστε έτοιμοι για τα έργα υποδομής του Αιώνα της Τουρκίας», είπε ακόμα.
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»