Κοβάτσεφσκι: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από τα σύνορα» – Διαφωνεί με τα έργα για τον έλεγχό τους
«Δεν τα χρειαζόμαστε» τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με την ομόλογό του της Σερβίας.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Φαντάζομαι τα Δυτικά Βαλκάνια ως μια περιοχή χωρίς σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP/Boris Grdanoski), κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία και τη συνάντηση που είχε χθες Παρασκευή στο Βελιγράδι με τη σέρβα ομόλογό του Ανα Μπρνάμπιτς.
«Δεν τα χρειαζόμαστε»
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από τα σύνορα» τόνισε ο κ. Κοβάτσεφσκι, σύμφωνα με τη σερβική Blic, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια».
«Δεν μου αρέσει όταν κάποιος ανακοινώνει έργα για τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων. Δεν τα χρειαζόμαστε, φαντάζομαι τα Δυτικά Βαλκάνια ως μια περιοχή χωρίς σύνορα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» συνιστούν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που βασίζεται στις τέσσερις ελευθερίες και στην οποία κυριαρχεί η οικονομική πολιτική.
«Τα κράτη δεν έχουν πολιτικά ζητήματα, κάθε πρωτοβουλία έχει αντιπάλους, αλλά η κριτική βασίζεται σε υποθέσεις, όχι στην πραγματικότητα», επισήμανε ο κ. Κοβάσεβιτς και υπογράμμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία δεν έχουν ούτε ένα ανοιχτό ζήτημα, ούτε ένα άλυτο πρόβλημα.
Ο ρόλος των «Ανοιχτών Βαλκανίων»
Η πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε από την πλευρά της ότι οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας βελτιώνονται και πως η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» έχει συμβάλει σ’ αυτό.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών της με τον κ. Κοβάτσεφσκι αφιερώθηκε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και στα έργα και εξέφρασε την προσδοκία ότι φέτος οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και ίσως ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια.
Η Μπρνάμπιτς υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές της Σερβίας στη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 16% και αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές.
«Κατά κάποιον τρόπο ισορροπούμε και είναι υπέροχο τόσο για εσάς όσο και για εμάς. Η Σερβία είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας.
Με τον «βορειομακεδόνα» ομόλογό της
Πρόσθεσε ότι συζήτησε και με τον βορειομακεδόνα (severnomakednoskim) ομόλογό της για τη βελτίωση του εμπορίου και των αγροτικών ανταλλαγών, δηλαδή για την ανταλλαγή τροφίμων.
Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση να μην συμμετάσχει κανείς στα Ανοικτά Βαλκάνια είναι πολιτική, αλλά η ένταξη είναι ρεαλιστική και οικονομικά έξυπνη.
«Είναι επίσης ένα καλό σύμβολο για τις νεότερες γενιές ότι τα Βαλκάνια μπορεί να είναι διαφορετικά και το μέλλον μας πολύ πιο όμορφο. Και υπό αυτή την έννοια, όταν κοιτάξετε την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΑΕΠ μας θα μπορούσε ν’ αυξηθεί κατά 7%. Είναι απίστευτο όσον αφορά την ποιότητα ζωής για όλους μας και οι αριθμοί τα λένε όλα και είναι ξεκάθαροι», τόνισε.
Υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Αναφερόμενη στις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι στις 6 Απριλίου θα υπογραφεί ένα καινοτόμο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι συμφωνήθηκε η ημερομηνία για την τρίτη κοινή σύνοδο των δύο κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία.
Είπε επίσης ότι η χώρα της υποστηρίζει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και πως ό,τι είναι καλό για τις χώρες της περιοχής με στόχο την ταχύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καλό και για τη Σερβία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις