ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις πονοκέφαλοι για την Κουμουνδούρου
Περιορισμένες διαρροές από τη ΝΔ, προβληματική διείσδυση στους αναποφάσιστους και ανησυχία για αυξημένη αποχή των νέων
Πότε αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης στην κάλπης και σε περιβάλλον δικομματισμού; Οταν ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος του ενός πόλου μετακινηθεί στον έτερο πόλο. Συνέβη προσφάτως το 2015. Λόγω ΕΝΦΙΑ τότε, μέρος της νεοδημοκρατικής βάσης πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι με όρους ταύτισης με το κόμμα της Κουμουνδούρου αλλά με όρους ενεργού διαμαρτυρίας.
Το λένε οι περισσότεροι αναλυτές και σήμερα αλλά και προσθέτουν πως κάτι αντίστοιχο προς το παρόν δεν σημειώνεται. Δηλαδή ακόμη και το μέρος της βάσης της ΝΔ που έχει δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ πάει στην αδιευκρίνιστη ψήφο.
Κυρίως μετά τα Τέμπη σημειώθηκε αυτή η ροή με μικρή τάση επαναπατρισμού στη ΝΔ σήμερα. Και εδώ εστιάζεται ένα πρώτο κλειδί για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, αλλά και ένας εκ των τριών πονοκεφάλων για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το επιτελείο Τσίπρα. Μια όψη της στρατηγικής της Κουμουνδούρου θέλει άνοιγμα στο Κέντρο αλλά και στους μεσαίους και για να πάρει κομμάτι από τη Νέα Δημοκρατία. Κι εδώ σημειώνεται ένα άνοιγμα που ακόμη δεν έχει σταθερά και πετυχημένα χαρακτηριστικά.
«Κλειδί» οι αναποφάσιστοι
Δεύτερο κλειδί και δυσκολία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στρατηγική για τη δεξαμενή των αναποφάσιστων (17- 18% περίπου είναι). Εδώ θα λέγαμε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάσει στο «πλήγμα κυβερνησιμότητας» που έχει δεχθεί η κυβέρνηση σήμερα ενώ θα «σοκάρουν» το κεντρώο τμήμα των αναποφάσιστων θυμίζοντας και την υπόθεση των υποκλοπών και των θεμάτων του κράτους δικαίου.
Εδώ προσθέστε την αποδόμηση του επιτελικού κράτους, όρος που ήταν εξόχως ελκυστικός για τα πιο απολιτίκ τμήματα του εκλογικού κοινού στις εκλογές του 2019.
Το τρίτο κλειδί και ερώτημα για τις κάλπες είναι οι νέοι και η δική τους πολιτική και εκλογική συμπεριφορά. Εδώ εγγράφονται και όσοι θα ψηφίσουν πρώτη φορά (438.595 πολίτες) αλλά και όσοι είναι μέχρι 35 ετών.
Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καλά νούμερα στις εν λόγω ηλικιακές ομάδες, είναι κοινό μυστικό σε όλα τα κομματικά επιτελεία πως οι νέοι δεν βγάζουν ακόμη στην Ελλάδα κυβερνήσεις, αλλά και μια ακόμη παράμετρος: ο χρονικός προσδιορισμός της κάλπης φέτος δεν θέλει τους νέους στα αστικά κέντρα που ψηφίζουν αλλά σε τουριστικούς τόπους όπου εργάζονται εποχικά.
Η τροπολογία
Και μπορεί να έχουμε την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 του Μάη, όμως ήδη τότε οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετακινηθεί στα νησιά ή στους τουριστικούς προορισμούς και είναι δύσκολο να ψηφίσουν. Γι’ αυτό ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είδε αρχικώς θετικά τη τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 για την ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εποχικό προσωπικό στον τουριστικό κλάδο στον τόπο εργασίας και των φοιτητών στον τόπο σπουδών.
Συμπληρωματικός συριζαϊκός πονοκέφαλος είναι μια παράσταση νίκης για τη ΝΔ τις επόμενες ημέρες που θα ενισχύσει τη νεανική ψήφο στα μικρότερα κόμματα (ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, Βολτ, κ.λπ.).
Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει και θα μιλήσει στο πλαίσιο της εξωστρεφούς καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ ανά τη χώρα και σε ασθενείς και μη πολιτικά νομούς για τον ίδιο. Απομένουν τα κλεισίματα των ψηφοδελτίων (θα γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 8 και 9 Απριλίου), αλλά και του ψηφοδελτίου Επικρατείας που θέλουν να σηματοδοτεί ένα μεγάλο άνοιγμα και μια ανανέωση από την κοινωνία των πολιτών.
Τα Τέμπη, ο πληθωρισμός, η επισφάλεια με αντίστιξη τη «σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων» θα είναι αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις επόμενες ημέρες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
- Αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό – Ο Πιρόλα πήρε τη θέση του Κάρμο
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding