Αποκλειστικό: Απροσπέλαστος ο αιγιαλός στον Πάνορμο Μυκόνου – Ο φράχτης και οι αυθαιρεσίες
Το όργιο αυθαιρεσίας πίσω από τον φράχτη στην παραλία Πάνορμος στην Μύκονο
Η φωτογραφία με τον φράχτη στην παραλία της Μυκόνου έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Αποτυπώνει την παραλία του Πανόρμου στη Μύκονο, όπως είναι αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά περιφραγμένη και σίγουρα όχι ελεύθερης πρόσβασης, παρότι εξ ορισμού ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστος και απλώς παραχωρείται το δικαίωμα ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Για την ιστορία η εικόνα «φράχτη» οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση στη Μύκονο όχι μόνο καταλαμβάνει αυτό το τμήμα του αιγιαλού, αλλά και τον χειμώνα «περικλείει» έτσι το χώρο αυτό, προφανώς γιατί δεν θέλει να φθαρούν από την αρμύρα και το νερό οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της.
Ταυτόχρονα, ο φράχτης αυτός δεν κάνει εύκολα ορατές τις διάφορες εργασίες που γίνονται τον χειμώνα, όταν η επιχείρηση δεν λειτουργεί.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το in, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει πάρει άδεια για όλο τον χώρο που καταλαμβάνει.
Σημειώνουμε εδώ ότι οι παραλιακές εγκαταστάσεις που παραχωρούνται προς εκμετάλλευση, τυγχάνουν διαχείρισης από δύο φορείς του Δημοσίου.
Από τη μια έχουμε την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Υπερταμείου, που διαχειρίζεται την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του δημοσίου, άρα και διάφορα παραλιακά ακίνητα.
Από την άλλη έχουμε τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και διαχειρίζονται τον κοινόχρηστο αιγιαλό.
Τόσο η ΕΤΑΔ όσο και οι Κτηματικές Υπηρεσίες εκμισθώνουν παραλιακά ακίνητα η πρώτη και επιτρέπουν την χρήση του αιγιαλού – αντί μισθώματος – οι δεύτερες.
Στην περίπτωση της παραλίας του Πανόρμου η εταιρεία που διαχειρίζεται το Principote de Mykonos, το «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» που είναι το επίκεντρο της προσοχής δεδομένου του πλήθος παραβιάσεων της πολεοδομικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας που φέρεται να έχει διαπράξει, έχει όντως μία σύμβαση με την ΕΤΑΔ, η οποία της εκμισθώνει τμήμα του ακινήτου ΑΒΚ27.
Η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΤΑΔ ΑΕ και την Πανορμος Τουριστική ΙΚΕ αφορά μίσθωση από 30.03.2022 έως 31.12.2024 και το ετήσιο μίσθωμα είναι 85.065 ευρώ συν τις νόμιμες επιβαρύνσεις που το ανεβάζουν στα 88.127 ευρώ. Η σύμβαση αφορά συγκεκριμένη έκταση που περιγράφεται αναλυτικά.
Ωστόσο όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε, η έκταση που εκμισθώνει η ΕΤΑΔ είναι πολύ μικρότερη από την συνολική έκταση που καταλαμβάνει η επιχείρηση με «προσωρινές» εγκαταστάσεις και ξαπλώστρες.
Εδώ βλέπουμε ποια είναι η έκταση που προσέφερε προς εκμίσθωση η ΕΤΑΔ ΑΕ και για την οποία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΚΕ
Και εδώ βλέπουμε την έκταση που καταλάμβαναν συνολικά οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης τον Αύγουστο του 2022
Είναι προφανές ότι η επιχείρηση πέραν της επέκτασης σε ιδιωτικά ακίνητα που έχει εκμισθώσει, με μεγάλες επιστρώσεις για το παρκινγκ, έχει καταλάβει προς την παραλία, είτε με κατασκευές και εγκαταστάσεις είτε με ομπρέλες και ξαπλώστρες, πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που έχει συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος του κοινόχρηστου Αιγιαλού.
Μάλιστα, από όσο μπορέσαμε να διερευνήσουμε η επιχείρηση δεν έχει συμφωνητικό μίσθωσης – άδεια απλής χρήσης αιγιαλού με την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων Α΄, η οποία άλλωστε δεν την περιλαμβάνει στις σχετικές δημοπρασίες που κάνει, σε αντίθεση με άλλες παραλίες της Μυκόνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρήκαμε να έχει πάρει άδεια για τις ξαπλώστρες και ομπρέλες που φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και με τις «περιφράξεις» που φαίνονται στη συγκεκριμένη φωτογραφία, αλλά και σε άλλα ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη παραλία.
Και βέβαια κοιτώντας κανείς όλες αυτές τις εγκαταστάσεις τον χειμώνα αναρωτιέται εάν και σε ποιο βαθμό τηρείται ο όρος που έχουν τέτοιες μισθώσεις ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να παραδώσουν την παραλία όπως ήταν πριν.
Παρέμβαση Ντογιάκου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση θα επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα, με βάση όσα διαπιστώθηκαν στους ελέγχους που έγιναν. Τα πρόστιμα αυτά είναι υψηλά και αφορούν τόσο τις βεβαιωμένες από χρόνια αυθαίρετες κατασκευές όσο και νέες κατασκευές που διαπιστώθηκαν το 2023. Βεβαίως το ερώτημα είναι εάν τα πρόστιμα αυτά θα καταβληθούν και βεβαίως εάν όντως τόσο στον Πάνορμο, όσο και σε άλλες περιοχές της Μυκόνου θα μπουν όντως μπουλντόζες για να κατεδαφιστούν αυθαίρετα.
Επικαλούμενος την υπόθεση της συγκεκριμένης επιχείρησης στην παραλία του Πανόρμου αλλά και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις σε άλλα σημεία της Μυκόνου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε παραγγελία την Εισαγγελία Εφετών Μυκόνου για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τις παρανομίες στο νησί της Μυκόνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις