Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για το «Femicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου στο Greek Film Festival in Berlin
Με μια πολύ σημαντική διάκριση έφυγε από το Βερολίνο η ταινία «Femicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με μια μεγάλη διάκριση έφυγε από το Βερολίνο η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, αφού η ταινία της «Femicidio» κέρδισε το Βραβείο Documentary Award του Greek Film Festival in Berlin.
«Η ταινία ρίχνει φως σε μια πραγματική πληγή της σημερινής κοινωνίας μας, που καθοδηγείται από πατριαρχικές αρχές. Παρακολουθούμε μια θαρραλέα γυναίκα επιζώσα, η οποία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που επηρεάζει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού μας» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης να δοθεί το εν λόγω βραβείο στην ταινία της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου.
«Femicidio»
Η Λάουρα Ρόβερι, επιζήσασα άγριας δολοφονικής επίθεσης από τον πρώην φίλο της, τραβάει την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία και μεταμορφώνεται σ’ ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους.
Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η Νούντσια Μαγιοράνο και η Άλμπα Κιάρα Μπαρόνι δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως και η Λορένα Κουαράντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid.
Οι οικογένειες και οι φίλοι τους πενθούν και συντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της γυναικοκτονίας.
«Το σύστημα των πατριαρχικών κοινωνιών το στηρίζουν και οι ίδιες οι γυναίκες»
Πριν από λίγες ημέρες η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου είχε μιλήσει στο in για το «Femicidio», τις γυναικοκτονίες, καθώς και τις πεπαλαιωμένες πεποιθήσεων περί αντρικής κυριαρχίας, που είναι βαθιά ριζωμένες ακόμα και σήμερα σε πολλές κοινωνίες.
«Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι υπάρχει αυτή η αύξηση κυρίως λόγω του ότι η οικονομική κρίση έφερε σε αυτές τις χώρες, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, μια αλλαγή στο παρασκήνιο, όπου ο άντρας έχασε τη δουλειά του, σταμάτησε να είναι αυτός που στηρίζει την οικογένεια, αμφισβητήθηκε με αυτόν τον τρόπο η ύπαρξή του και η γυναίκα αναγκάστηκε να βγει στην αγορά εργασίας –έσπασε το το μοτίβο που γνωρίζαμε. Οπότε όταν η γυναίκα άρχισε να καταλαβαίνει ότι έχει χρήματα, ότι μπορεί να ζήσει μόνη της, αποφάσισε να αφήσει μία πολύ βίαιη σχέση, να φύγει, να πάρει διαζύγιο, να αφήσει τον άντρα της. Και οι περισσότερες γυναικοκτονίες γίνονται αυτή την κρίσιμη στιγμή της φυγής» είχε πει -μεταξύ άλλων- στο in η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου.
«Αυτό το σύστημα των πατριαρχικών κοινωνιών που συναντάμε στην Ιταλία αλλά και Ελλάδα, δεν αφορά μόνο τους άντρες αλλά και τις γυναίκες, γιατί αυτό το είδος της οικογένειας το στηρίζουν και οι ίδιες οι γυναίκες, οι οποίες είναι παλαιοτέρων ηθών, έχουν υποστεί οι ίδιες μεγάλη καταπίεση και βία, οπότε κι αυτές στηρίζουν ένα τέτοιο πλαίσιο, κι αυτές λένε στην κόρη τους, για παράδειγμα, μη φύγεις, μην αφήσεις τον άντρα σου, κάνουν τα στραβά μάτια όταν συμβαίνει κάτι πολύ δυσάρεστο και βίαιο, γιατί όπως ξέρουμε δεν ξύπνησε κάποιος ένα πρωί και σκότωσε τη γυναίκα ή τη φίλη του, είναι αποτέλεσμα ετών βίαιης συμπεριφοράς» είχε υπογραμμίσει σε άλλο σημείο.
Ποια είναι η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου
Η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου είναι σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και παραγωγός. Το 2010 κατέγραψε την ελληνική κρίση μέσα από το multimedia project «The Prism GR2011». Το 2013 ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ «Kismet», το οποίο απέσπασε 12 διεθνή βραβεία, με θέμα τις τουρκικές σαπουνόπερες και την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, τον Αραβικό κόσμο και τα Βαλκάνια.
Το 2017 ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ «The Snake Charmer», σε συμπαραγωγή Al Jazeera και ΕΡΤ και τη συμμετοχή ευρωπαϊκών καναλιών όπως το DR, YLE και SVT – με θέμα τον σταρ του Bollywood, Amir Khan και την ακτιβιστική του δράση στην Ινδία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Η ταινία βραβεύτηκε με το Youth Jury Award από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2017), ήταν υποψήφια στα Prix Europa Awards στην κατηγορία TV Documentary ενώ τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε με το International Broadcast Award Βiography στα New York Festivals.
H νέα της ταινία Femicidio με θέμα τις γυναικοκτονίες στην Ιταλία, έκανε την πρεμιέρα της τον Νοέμβριο του 2022, ενώ μέσα στο ίδιο έτος συν-σκηνοθέτησε τη σειρά Europe Revealed.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις