Με στόχο την ηρεμία μέχρι τις εκλογές πάει στην Τουρκία ο Παναγιωτόπουλος
Το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα έχει αλλάξει.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
«Θετικό κλίμα με την Ελλάδα» αναγνώρισε ότι υπάρχει πλέον ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στη Μιλλιέτ.
Ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ιστορικά προβλήματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμβιβάσουμε ή να λύσουμε» για να προσθέσει ωστόσο ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει τώρα να είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Έθεσε με έμφαση και το ζήτημα του Κυπριακού σημειώνοντας ότι η απουσία λύσης και δη οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είναι πηγή έντασης.
Το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα έχει αλλάξει. Οι φονικοί σεισμοί στην γείτονα και η επίδειξη άμεσης αλληλεγγύης από την Αθήνα επέβαλαν τους χαμηλούς τόνους, το μηδενισμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων και μία περίοδο ηρεμίας – τουλάχιστον – μέχρι τις εκλογές.
Παναγιωτόπουλος στο Χάταϊ
Αυτό το περιβάλλον επέτρεψε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αποδεχθεί την πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ να επισκεφθεί την Τουρκία, την Τρίτη. Μία αποδοχή που έγινε στο ιδιαίτερο πλαίσιο μίας επίσκεψης που είναι προσανατολισμένη στην συνέχιση της διπλωματίας των σεισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη επίσκεψη υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία ήταν – σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – το Σεπτέμβριο του 2002, όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Άμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου περίπου ένα χρόνο πριν.
Σε μία διαφορετική ατμόσφαιρα και ενώ οι δύο χώρες βρίσκονταν σε μία περίοδο βελτίωσης των σχέσεων και προσέγγισης με φόντο τους σεισμούς του 1999.
Παναγιωτόπουλος και Ακάρ έχουν μία καλή σχέση, στο πλαίσιο της θέσης τους, με τους δύο να κρατούν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας έστω και σε τυπικό επίπεδο ακόμα και την περίοδο της ακραίας ρητορικής έντασης.
Με αρμόδιες πηγές να υπογραμμίζουν τότε, ότι στο πλαίσιο πάντα της γραμμής της κυβέρνησης, σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τηλέφωνα μπορούν να δουλέψουν. Εφόσον χρειαστεί.
Ο Ακάρ είχε δηλώσει δε επανειλημμένα – στο πλαίσιο και της προσπάθειας της Τουρκίας την περίοδο της πολεμικής ρητορικής να δείξει ότι κάνει τα απαιτούμενα βήματα για το διάλογο και η Αθήνα τον αρνείται – ότι έχει απευθύνει και προσωπική πρόσκληση στον Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την Άγκυρα. Με τον Παναγιωτόπουλο να απαντά πως για να γίνει το ταξίδι θα πρέπει να το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Η αλληλεγγύη άλλαξε το κλίμα
Η αλληλεγγύη των σεισμών ήταν αυτή που άλλαξε την τουρκική ρητορική και έδωσε τελικά την ευκαιρία για μία επίσκεψη στη σκιά της καταστροφής. Όχι στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη, αλλά στο Χάταϊ.
Οι υπουργοί θα πετάξουν πάνω από τα συντρίμμια που άφησε ο Εγκέλαδος ενώ θα κάνουν και κοινές δηλώσεις.
Πριν την επιστροφή Παναγιωτόπουλου στην Αθήνα θα προηγηθεί δείπνο.
Είναι δυνατό ένα μορατόριουμ και πότε;
Με το ερώτημα να είναι αν όντως τελικά Αθήνα και Άγκυρα θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ένα μορατόριουμ περί ασκήσεων, το οποίο να εφαρμοστεί τελικά, αλλά και να κάνουν ουσιαστικά βήματα διαλόγου.
Σύμφωνα με όλες τις αρμόδιες πηγές πρωτοβουλίες επί της ουσίας δεν αναμένονται πριν τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.
Με την επίσκεψη να έχει υψηλό συμβολισμό, έστω και αν δεν αναμένεται ότι θα αποδώσει οποιοδήποτε θεαματικό αποτέλεσμα.
Συμβάλλει ωστόσο στη διατήρηση του θετικού κλίματος. Για όσο διαρκέσει αυτό. Κάτι που συνδέεται άμεσα και με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αλλάξει στάση, αλλά όχι τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα.
Γεγονός που διατηρεί και την επιφυλακτικότητα στην Αθήνα.
Και ο Μηταράκης στην Τουρκία
Μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Τουρκία θα ταξιδέψει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις