Η σφαγή των αμνών στην Πρέμιερ Λιγκ
Δώδεκα απολύσεις και συνολικά 13 αλλαγές προπονητών στην Πρέμιερ Λιγκ
«Ποιος θα είναι ο επόμενος»; Το ερώτημα που επικρέμαται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια των προπονητών των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ.
Δώδεκα απολύσεις και συνολικά 13 αλλαγές προπονητών, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του πλουσιότερου πρωταθλήματος στον κόσμο- κι ενώ απομένουν ακόμα εννέα αγωνιστικές για να πέσει αυλαία.
Η προηγούμενη κορυφαία επίδοση ήταν δέκα απολύσεις και σημειώθηκε τρεις φορές- τις σεζόν 2013/14, 2017/18 και 2021/22.
Τον χορό των απολύσεων άνοιξε το καλοκαίρι ο Σκοτ Πάρκερ. Τέσσερις αγωνιστικές και η συντριβή με 9-0 από τη Λίβερπουλ έκαναν το ποτήρι της υπομονής να ξεχειλίσει στις 30 Αυγούστου 2022.
Στις 7 Σεπτεμβρίου ήρθε η μεγάλη έκπληξη με την απόλυση του Τόμας Τούχελ από την Τσέλσι. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έναν χρόνο νωρίτερα και το σφιχτό κράτημα των ηνίων του κλαμπ όταν έμεινε ακέφαλο λόγω των μέτρων που έλαβε η αγγλική κυβέρνηση κατά των ρώσων ολιγαρχών και φυσικά του Ρόμαν Αμπραμόβιτς μετά την εισβολή της Ρωσικής Αρκούδας στην Ουκρανία δεν εκτιμήθηκαν όπως δεόντως.
Ο Γερμανός ήξερε τι ήθελε αλλά κυρίως τι δεν ήθελε. Κι αυτό ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο τον οποίον επιθυμούσε διακαώς να φέρει στο Στάμφορντ Μπριτζ το αφεντικό του, ο Τοντ Μπέλι.
Στις 8 Σεπτεμβρίου η Μπράιτον έμεινε χωρίς προπονητή όταν η Τσέλσι κατέθεσε επιταγή 23 εκατ. ευρώ για να αποδεσμεύσουν οι Γλάροι τον Γκρέιαμ Πότερ. Που να ήξεραν οι Μπλε τι τους περιμένει;
Στις 2 Οκτωβρίου οι Λύκοι της Γουλβς «έφαγαν» τον Μπρούνο Λάγκε, λόγω ενός σερί επτά αγώνων χωρίς νίκη.
Δεν την γλίτωσε ούτε ο Στήβεν Τζέραρντ. Οι εννέα βαθμοί σε 11 παιχνίδια ήταν λίγοι. Στις 20 Οκτωβρίου η Αστον Βίλα του έδειξε την πόρτα της εξόδου και τον αντικατέστησε με τον Ουνάι Εμερι. Αποδείχτηκε πως έπραξε σοφά. Από εκείνη την ημέρα οι Βίλανς έχουν την τρίτη καλύτερη επίδοση στις νίκες μετά την Αρσεναλ και τη Μάντσεστερ Σίτι.
Οι Αγιοι της Σάουθαμπτον πέταξαν τα φωτοστέφανα στις 7 Νοεμβρίου και τον Ραλφ Χάσενχουλτ εκτός κλαμπ.
Ποδαρικό στις απολύσεις τον νέο χρόνο έκανε ο Φρανκ Λάμπαρντ. Η προτελευταία εκείνες τις ημέρες Εβερτον απαλλάχθηκε από την παρουσία του στις 23 Ιανουαρίου ύστερα από μια σειρά ηττών και ένα τραγικό ποσοστό νικών, μόλις 23,7%. Ο «σκληρός» Σον Ντις που τον αντικατέστησε δεν βελτίωσε ιδιαίτερα τα νούμερα και το ιστορικό κλαμπ κινδυνεύει να υποβιβαστεί.
Στις 6 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά της Λιντς να πάρει διαζύγιο από τον αντιπαθητικό αμερικανό μεταξύ των φίλων της ομάδας, Τζες Μαρς μετά από ήττα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Και τα Παγώνια κινδυνεύουν να υποβιβαστούν.
Εξι ημέρες αργότερα οι Αγιοι ξαναχτυπούν. Αυτή τη φορά απολύουν τον Νέιθαν Τζόουνς. Η βασιλεία του νέου προπονητή διήρκησε μόλις 94 ημέρες στη διάρκεια των οποίων η Σάουθαμπτον πέτυχε μόλις μία νίκη σε οκτώ αγώνες. Η θητεία του θα ήταν ακόμα πιο βραχύβια και πιθανόν να έσπαγε το ρεκόρ του Λες Ριντ στην Τσάρλτον (40 ημέρες), αλλά μεσολάβησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Στις 17 Μαρτίου η Κρίσταλ Πάλας απαλλάσσεται από την παρουσία του Πατρίκ Βιεϊρά ύστερα από ένα σερί εννέα αγώνων χωρίς νίκη. Στη θέση του προσλαμβάνεται ο γερο-Χόντζον, 75 ετών και 235 ημερών. Μακράν ο γηραιότερος που έχει καθίσει ποτέ σε πάγκο ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ. Η πρόσληψή του ανακοινώθηκε την Πρωταπριλιά και πολλοί πίστεψαν πως ήταν κάποια φάρσα λόγω της ημέρας.
Στις 26 Μαρτίου ο Αντόνιο Κόντε πήρε το πολυπόθητο χαρτί της απόλυσης από την Τότεναμ και 4,5 εκατ. ευρώ αποζημίωση για τους περίπου δύο μήνες που απόμεναν για να ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του.
Για να έρθει η Κυριακή, 2 Απριλίου και να γίνουν δύο απολύσεις σε διάστημα μερικών ωρών. Πρώτα αποχώρησε ο Μπρένταν Ρότζερς από τη Λέστερ την οποία είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2021 και στη συνέχεια ο Γκρέιαμ Πότερ από την Τσέλσι, λιγότερο από επτά μήνες μετά την πρόσληψή του.
Αλλαξε κάτι με την… αλλαγή;
Πόσο ευνόησε τις ομάδες η αλλαγή του προπονητή; Τέσσερα από τα κλαμπ που προχώρησαν στη ρηξικέλευθη απόφαση- Μπόρνμουθ, Λιντς, Εβερτον, Σάουθαμπτον- βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Η προτελευταία Λέστερ δεν έχει προλάβει να δει αντίδραση.
Γιατί όμως τα κλαμπ προχωρούν τόσο εύκολα σε απολύσεις, σε σχέση με το παρελθόν; Κατά κανόνα οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Στο πρώτο ανήκουν αυτά που είναι ευχαριστημένα με ένα πλασάρισμα κοντά στη μέση της βαθμολογίας και θεωρείται μπόνους η έξοδος στην Ευρώπη. Εξυπακούεται πως συνεχίζουν να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά και τα πλούσια μπόνους που προσφέρει η Πρέμιερ Λιγκ. Στην περίπτωση που νοιώσουν πως κινδυνεύουν με υποβιβασμό και όλα τα παρελκόμενα της ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας και οι προπονητές αποχαιρετούν.
Στο δεύτερο γκρουπ είναι οι ομάδες του Big 6 που θεωρούν αυτονόητη τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο με την ενίσχυση της Νιουκάστλ και το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα εισιτήρια, τρία μεγάλα κλαμπ θα δουν του χρόνου από τον καναπέ το σεντόνι να κουνιέται. Σίγουρα θα είναι η Τσέλσι, εκτός κι αν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίβερπουλ και πιθανόν η Τότεναμ. Τα δύο λονδρέζικα κλαμπ άλλαξαν ήδη προπονητή. Για τη Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ είπε πως «έχει έξυπνα αφεντικά» προσθέτοντας πως το επιτυχημένο του παρελθόν προς το παρόν τον κρατά στο Ανφιλντ.
Οι μπουκέικερς θεωρούν πως ο επόμενος προπονητής που θα κουνήσει μαντίλι είναι ο Στηβ Κούπερ της Νότιγχαμ Φόρεστ. Του δίνουν πιθανότητες 33,3%, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Ντέιβιντ Μόγιες της Γουέστ Χαμ με 26,7%.
Οι εν ενεργεία μακροβιότεροι προπονητές σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ
Προπονητής Ημέρες
Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ) 2.734
Πεπ Γκουαρντιόλα (Μάντσεστερ Σ.) 2.467
Τόμας Φρανκ (Μπρέντφορντ) 1.630
Μικέλ Αρτέτα (Αρσεναλ) 1.198
Ντέιβιντ Μόγιες (Γουέστ Χαμ) 1.191
Μάρκο Σίλβα (Φούλαμ) 641
Στηβ Κούπερ (Νότιγχαμ Φόρεστ) 559
Εντι Χάου (Νιουκάστλ) 511
Ερικ τεν Χαγκ (Μάντσεστερ Γ.) 306
Γκάρι Ο’ Νιλ (Μπόρνμουθ) 216
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις