Al Jazeera: Ράπισμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, πυρά στην κυβέρνηση
Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έθεσε στο μικροσκόπιο η εκπομπή «The Listening Post» του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera με σοβαρές κατηγορίες για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαλεύκανσή του και αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης.
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Κόβουν από τρόφιμα, δίνουν για κινητά οι έλληνες καταναλωτές
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως στην υπόθεση εμπλέκεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και το νέο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, μια πιο οικονομική εκδοχή του ισραηλινού Pegasus, όπως λέει.
«Μια ιστορία για τη δράση της ΕΥΠ και του Predator, ενός φθηνότερου και λιγότερο εκλεπτυσμένου spyware από το ισραηλινό Pegasus, που δεν λέει να σβήσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης» λέει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας στους θεατές το ελληνικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
Σπεύδει να επισημάνει ότι αφορά δεκάδες Έλληνες, ανάμεσα τους και στελέχη της κυβέρνησης, «που αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, αλλά δεν δείχνει και διατεθειμένη να κάνει τα απαιτούμενα για την εξιχνίαση του».
«Αυτό εκπλήσσει εξίσου με τη σιωπή μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης για το θέμα», τονίζει ο παρουσιαστής, που σημειώνει ότι θύματα του είναι και δημοσιογράφοι της χώρας.
Περίεργη σιωπή…
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην επιφάνεια το έφεραν άρθρα από μικρότερης εμβέλειας μίντια και από ξένα μέσα, που όμως τράβηξαν την προσοχή του ευρωκοινοβουλίου λίγο πριν τη διενέργεια εκλογών στη χώρα τον επόμενο μήνα. Προλογίζοντας την αφήγηση των γεγονότων από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη που έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, ο παρουσιαστής κάνει λόγο για μια ιστορία που προκαλεί, αλλά περιέργως δεν είναι είδηση στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος που αυτοπαρουσιάζεται λέγοντας ότι κάνει ερευνητικό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει το οικονομικό έγκλημα μιλά για το πως το κίνητο του υπερθερμαινόταν γρήγορα και η μπαταρία του τελείωνε σύντομα και πόσο άμεσα απαντούσε ο οποιοσδήποτε του έκανε κλήση. Η σχετική επικοινωνία του με μια από τις πηγές του, τον έφερε αντιμέτωπο με την αποκάλυψη ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Τον λόγο δεν τον έμαθε ποτέ.
Αυτή είναι η μία πλευρά του ελληνικού σκανδάλου, καθώς η άλλη αφορά το παράνομο spyware Predator το οποίο επίσης μόλυνε το κινητό του προαναφερόμενου δημοσιογράφου όταν πάτησε το link ενός οικονομικού άρθρου που έφτασε στο κινητό του για διάβασμα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Χιονοστοινβάδα αποκαλύψεων
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον προαναφερόμενο η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου του inside story.gr παραδέχεται ότι η πρώτη επαφή της με το σκάνδαλο έγινε τυχαία όταν διάβασε δύο αναφορές του Citizen Lab και του Meta για την ύπαρξη του. Η ίδια μάλιστα μίλησε για τον παραπλανητικό σύνδεσμο efsyn.online.gr που αντικατέστησε το efsyn.gr ώστε όποιος πατήσει το πρώτο να «παγιδευτεί» στα δίχτυα του Predator.
Παρά τα σχετικά άρθρα των προαναφερμένων η όλη ιστορία έγινε είδηση όταν αποκαλύφθηκε ότι στόχος επίσης ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται και στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento «που μίλησε για δεκάδες στόχους των σκιωδών μεθόδων της κυβέρνησης που Μητσοτάκη που θεώρησε ότι θα σιγήσει το σκάνδαλο με την παραίτηση πρώτα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπεύθυνου για τον συντονισμό της ΕΥΠ, Γρηγόρη Δημητριάδη και εν συνεχεία του διευθυντή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων».
Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης
Το ρεπορτάζ δεν φείδεται βελών κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά τονίζοντας ότι ενώ ο Μητσοτάκης αρνήθηκε κάθε «συνενοχή» είναι αυτός που το 2019 όταν ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα της χώρας έφερε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργικού του γραφείου και ανέλαβε ο ίδιος τον διορισμό των επικεφαλής της.
Επίσης στηλιτεύει την αλλαγή του νόμου ώστε να μην μπορεί κάποιος να μάθει τους λόγους για τους οποίους τέθηκε υπό παρακολούθηση.
Το σκάνδαλο αυτό στην Ελλάδα, λέει το ρεπορτάζ, απαρτίζεται από μεμονωμένες ιστορίες, οι οποίες αν ενωθούν αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για προσχεδιασμένο έργο.
«Το κυβερνητικό αφήγημα εξάλλου αλλάζει συνεχώς, αφού στην αρχή τα μέλη της δεν ήξεραν, μετά ήξεραν ότι το Predator υπάρχει αλλά δεν ήθελαν καμιά σχέση μαζί του και στο τέλος η παραδοχή: η κυβέρνηση είχε δώσει άδεια παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά δεν χρησιμοποίησε το επίμαχο spyware γιατί είναι παράνομο» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του διεθνούς μέσου.
Το ρεπορτάζ στηλιτεύει επίσης την αποφυγή εκ μέρους της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις σε όποιον θέτει όλα τα καυτά ερωτήματα, αφού σύμφωνα με τον Στέφανο Λουκόπουλο, συνιδρυτή και επικεφαλής του vouliwatch «όποιος πάει εναντίον σε αυτό που η κυβέρνηση προβάλει ως αλήθεια δαιμονοποιείται».
Τονίζει δε ότι ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει συνέντευξη με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας, επί έξι ημέρες από την κυβέρνηση δεν δινόταν απάντηση με το επιχείρημα ότι υπήρχαν άλλες κλεισμένες συνεντεύξεις. «Τώρα ξέρουμε πώς ένιωσε η Σόφι Ιντ’ Βελτ» λέει σκωπτικά η δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Αθήνα για το ρεπορτάζ, εξηγώντας ότι πρόκειται για την εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις