Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ο Τοντ Μπόελι βυθίζει την Τσέλσι στο χάος

Ο Τοντ Μπόελι βυθίζει την Τσέλσι στο χάος

Η απόλυση του, Γκρεϊαμ Πότερ, επιβεβαιώνει τον κακό προγραμματισμό του Αμερικανού επιχειρηματία που ανέλαβε τους Λονδρέζους αντί του Αμπράμοβιτς, έχει ξοδέψει άπειρα χρήματα, αλλά οι «μπλε» μένουν εκτός Ευρώπης!

Ο Τοντ Μπόελι παραδέχθηκε την ήττα του στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. «Θα επιστρέψω στην Καλιφόρνια», είπε τότε σε έναν από τους συνεργάτες του. «Οι Γκλέιζερς είχαν δίκιο», ήταν η ωμή παραδοχή της αποτυχίας του στην Τσέλσι.

Ένα χρόνο μετά την προσγείωσή του στο Λονδίνο, αυτός ο έμπειρος και πανίσχυρος οικονομικά Αμερικανός επιχειρηματίας, ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που απέκτησε την ιδιοκτησία της Τσέλσι όταν η βρετανική κυβέρνηση έδιωξε από τον αγγλικό σύλλογο τον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αποφάσισε ότι το ποδόσφαιρο είναι  πολύ περίπλοκο παιχνίδι για αυτόν.

Οι Γκλέιζερς, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον είχαν ήδη προειδοποιήσει να είναι προσεκτικός σε μια επιχείρηση μάλλον αφιλόξενη για την εταιρική κουλτούρα της Αμερικής.

Ο Μπόελι τους αγνόησε. Σε έξι μήνες ξόδεψε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ σε παίκτες που τον απογοήτευσαν, απέλυσε τον προπονητή (Τούχελ) με τον οποίο οι Λονδρέζοι κατακτήσει το Champions League το 2021 και επέλεξε ένα άλλο στο οποίο έπαψε γρήγορα να πιστεύει.

Μια εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση της Μαδρίτης κόντρα στη Ρεάλ για τον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, η Τσέλσι βρίσκεται σε σύγχυση.

Η απόλυση του Πότερ, κατά τους Άγγλους, αντανακλά τον αποπροσανατολισμό του. Η εμμονή του να διαλύσει τη δομή που κληρονόμησε από τον Αμπράμοβιτς αποδεικνύεται καταστροφική.

Η Τσέλσι κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης! Πρακτικά για να παίζει και του χρόνου στα ευρωπαϊκά γήπεδα θα πρέπει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ!

Το λάθος ο Αμερικάνος το έκανε με το «καλημέρα» στην Τσέλσι. Χωρίς δεύτερη σκέψη έπεισε τον εαυτό του ότι η διαχείριση και η προσέγγιση του ποδοσφαίρου ήταν τόσο εύκολη όσο εκείνη του μπέιζμπολ. Παρακολούθησε εκατοντάδες αγώνες της Τσέλσι, αλλά έκανε ακριβώς τα αντίθετα με όλα όσα τον συμβούλεψαν οι σύμβουλοι όταν ανέλαβε την αγγλική ομάδα.

Του είχαν πει να μην διώξει τον Τούχελ και να μην πάρει τον Πότερ. Επρεπε να υπογράψει τον Ποτσετίνο όταν έδιωξε τον Γερμανό. Όλα λάθος. Προσέλαβε τον Πότερ αφού πλήρωσε στην Μπράιτον ρήτρα αποδέσμευσης 25 εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί με την αποζημίωση σε Τούχελ και Πότερ οι δαπάνες για προπονητές έχουν εκτοξευθεί στα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου χωρίς να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο στην διοίκηση της Τσέλσι.

Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε άλλη επιλογή: Ο Πότερ σημείωσε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία της Τσέλσι, 31,8% ανά παιχνίδι. Μακριά από το 70% του Μουρίνιο ή το 55% του Τούχελ.

«Ο ρόλος μου είναι να δημιουργώ αξία όπου υπάρχουν κενά αξίας», δήλωσε ο Μπόελι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των LA Dodgers.

Αποδεικνύεται ότι η μεταγραφική πολιτική του είναι ένα μείγμα προσωπικών πρωτοβουλιών και  αντιφάσεων. Παίκτες επί παικτών σε θέσεις που η Τσέλσι δεν είχε ανάγκη. Τα αποδυτήρια γέμισαν με σαστισμένους παίκτες που κοιτούσαν με απόγνωση τον διπλανό τους.

Ο Πότερ συνέβαλε στη διάλυση. Για να είναι αρεστός έκανε ότι του έλεγε ο Αμερικάνος ιδιοκτήτης και οι σύμβουλοί του. Ουσιαστικά στο Λονδίνο λένε ότι έπαιρνε… χαρτάκι. Ευγένεια και λαϊκισμός.

Όταν ο Μπόελι ανακάλυψε τα λάθη του δεν θέλησε ποτέ να τα παραδεχθεί. Επειδή δεν μπορούσε να φύγει αυτός τελικά έδιωξε τον Πότερ.

Ποιον θα φέρει; Λεφτά έχει, αλλά πια είναι γνωστός για τις εμμονές του. Ποτσετίνο, Λουίς Ενρίκε και Ζιντάν. Ενας από τους τρεις «πρέπει» να αναλάβει.

Υπάρχει φυσικά και ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν, που είναι ο εκλεκτός του νέου αθλητικού διευθυντή, Κρίστοφερ Βιβέλ. Ο Γερμανός έχει και το καλύτερο… σκορ στις αναφορές των συμβούλων του Μπόελι.

Το θέμα είναι ότι ο Νάγκελσμαν έχει ακόμα συμβόλαιο με την Μπάγερν Μονάχου. Ο Βαυαρός τεχνικός απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Μπάγερν, που πλήρωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από τη Λειψία, δεν έχει λύσει το συμβόλαιό του. Αν τον θέλει η Τσέλσι, θα πρέπει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημίωσης στην Μπάγερν. Λεφτά υπάρχουν…

Sports in

Η ιδιαίτερη ανάλυση για τον Γουόκαπ: «Μπορεί να κάνει το… άλμα στο ΝΒΑ;»

Ο Τόμας Γουόκαπ, οι εμφανίσεις του στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική ομάδα και η ανάλυση για το ΝΒΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024