Απολύσεις: Περισσότερες από 500.000 θέσεις έχουν χαθεί από τον Οκτώβριο του 2022
Ποιοι οι λόγοι των μαζικών λύσεων συμβάσεων εργασίας. Τι άλλαξε μετά την πανδημία
Το κύμα των μαζικών απολύσεων το οποίο εξαπέλυσαν οι εταιρείες από τον περασμένο Οκτώβριο έχει στοιχίσει ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Bloomberg, σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζει ότι οι εταιρείες έχουν απολύσει 506.800 εργαζόμενους σε διάστημα έξι μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022.
Μετά τις απολύσεις ή τις αναστολές συμβάσεων ελέω της πανδημίας, οι εταιρείες άρχισαν να προσλαμβάνουν εκ νέου προσωπικό καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους όχι μόνο επανέκαμπτε αλλά ξεπερνούσε σε πολλές περιπτώσεις τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο κύκλος της άνευ προηγουμένου ζήτησης δείχνει ότι έφθασε στην κορύφωσή του και μαζί του αυτός των αθρόων προσλήψεων κατά πώς φαίνεται.
Έτσι σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, οι απολύσεις και οι λύσεις συμβάσεων είναι εκ νέου παρούσες σε καμία περίπτωση όμως η παρουσία αυτή δεν είναι του ίδιου μεγέθους με εκείνη στη διάρκεια της πανδημίας.
Ο «πρωταθλητής» που έγινε «looser»
Στη διάρκεια των απαγορευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ένας κλάδος ανακηρύχθηκε αδιαμφισβήτητος «πρωταθλητής»: ο κλάδος της τεχνολογίας.
Ο εγκλεισμός των ανθρώπων στα σπίτια, τους ανάγκασε να στραφούν στα προϊόντα της τεχνολογίας (από τηλεοράσεις έως κινητά και παιχνιδομηχανές),όπως και στις υπηρεσίες που προσέφεραν οι εταιρείες του κλάδου (social media, υπηρεσίες streaming κλπ.) Οι Big Tech είδαν τα έσοδά τους και τα κέρδη τους να καταγράφουν εκείνη την εποχή τριμηνιαία ρεκόρ.
Οι εταιρείες προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση προσελάμβαναν νέο προσωπικό, το οποίο πλέον αποσχολούταν με ευέλικτες σχέσεις εργασίας.
Ο καιρός έχει γυρίσματα
Με τον πληθωρισμό να έρχεται να επισκιάζει τα πάντα μετά την επιστροφή της κανονικότητας, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις υπέρμετρα διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές.
Άνοιξαν έτσι τον δικό τους κύκλο αυτόν της αύξησης των επιτοκίων, βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων. Ένα οικονομικό περιβάλλον που ευνοεί τις εταιρείες ανάπτυξης όπως είναι αυτές της τεχνολογίας.
Με τα επιτόκια να ακολουθούν την ανιούσα οι τεχνολογικές εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν τα έσοδά τους συρρικνώνονται κι έτσι είναι από τις πρώτες που αρχίζουν τον χορό των απολύσεων.
Οι αθρόες προσλήψεις δίνουν τη θέση τους στις απολύσεις, με αποτέλεσμα στον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφονται από τον περασμένο Οκτώβριο συνολικά 172.000.
Τα αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης
Στη δεύτερη θέση αυτής της όχι και τόσο ευχάριστης λίστας βρίσκεται ο κλάδος των προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης, προϊόντων δηλαδή που είναι στην ευχέρεια του καταναλωτή να τα αγοράσει. Στον εν λόγω κλάδο οι απολύσεις ανέρχονται στις 109.000.
Οι τηλεπικοινωνίες
Από σχετικά μεγάλη απόσταση ακολουθεί ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, καθώς σε ένα εξάμηνο οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 57.500.
Η βιομηχανία και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος
Με ελάχιστη διαφορά και με νούμερα υποδιπλάσια του κλάδου των μη βασικών αγαθών, ακολουθούν οι κλάδοι της βιομηχανίας και ο χρηματοπιστωτικός, με 51.700 και 51.200 αντίστοιχα.
Οι υπόλοιποι κλάδοι
Ακολουθούν οι κλάδοι της υγείας (26.400), των βασικών προϊόντων (16.300), των ακινήτων (13.100), των πρώτων υλών (12.500), της ενέργειας (3.800) και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (2.500).
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις