Αναδίπλωση της κυβέρνησης στον νόμο που θωρακίζει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών
Θα αποσυρθεί η πρόβλεψη για όσους παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Σε αναδίπλωση προχωράει η κυβέρνηση με την ξαφνική νομοτεχνική βελτίωση που επιχειρεί σε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ανεξάρτητες αρχές, εισάγοντας ενιαίο πλαίσιο για την κάλυψη όλων των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών με ακαταδίωκτο.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ήταν αναρτημένο στη διαβούλευση χωρίς να υπάρχει η σχετική διάταξη, η οποία εμφανίστηκε σήμερα με την κατάθεσή του στο κοινοβούλιο. Το επίμαχο άρθρο 43 περιλαμβάνεται σε μια σειρά ρυθμίσεων για τις Ανεξάρτητες Αρχές που μπήκε ξαφνικά στο νομοσχέδιο, καθώς υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίμου εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την προωθούμενη διαταξη τα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του Πολίτη:
- α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια
- (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
Όπως φαίνεται θα αποσυρθεί η πρόβλεψη για όσους παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών καθώς καταλαμβάνεται απο την γενική αναφορά σε δόλο αλλα και απο ειδικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία ορισμένων Αρχών.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα ορισμένες ανεξάρτητες Αρχές να διέπονται από ακαταδίωκτο και άλλες όχι. Για παράδειγμα τα μέλη της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) δεν είχαν νομική προστασία. Αντιθέτως προβλέπονταν αυστηρές ποινικές κυρώσεις όταν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών που έρχονταν στην κατοχή τους. Με τη νέα ρύθμιση οι ποινικές κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου παραμένουν όπως επίσης παραμένουν οι διώξεις για πράξεις και παραλείψεις που έγιναν με δόλο ενώ για κάθε άλλη πράξη εισάγεται το ακαταδίωκτο.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως η κατάθεση της συγκεκριμένης διάταξης στη Βουλή προκάλεσε αντιδράσεις απο τον την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανεφερε μεταξύ άλλων πως «Ο κ. Μητσοτάκης σε άσχετο νομοσχέδιο συμπεριέλαβε διάταξη που υποτίθεται ότι αφορά θέσπιση ενός ακόμα ακαταδίωκτου, αυτή τη φορά σε σχέση με συγκεκριμένες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και το προσωπικό τους. Όμως, τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση τους στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις