Σκοτεινός Ιστός: Έφοδος διωκτικών αρχών σε ηλεκτρονικό κατάστημα για κυβερνοεγκληματίες
Το Genesis Market πωλούσε ψηφιακά αποτυπώματα περισσότερων από δύο εκατομμυρίων χρηστών.
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Επιχείρηση του FBI στην οποία συμμετείχαν 17 χώρες κατέλαβε και έθεσε εκτός λειτουργίας κατάστημα στον Σκοτεινό Ιστό που πωλούσε κλεμμένα δεδομένα ως εργαλεία για απάτη.
Από το βράδυ της Τρίτης, η ιστοσελίδα του Genesis Market εμφανίζει μήνυμα που αναφέρει ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση πέρασε στον έλεγχο του FBI. Στο μήνυμα εμφανίζονται επίσης τα σήματα αστυνομικών αρχών στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία, καθώς και ο λογότυπος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Qintel.
Η αστυνομική επιχείρηση, με επικεφαλής το FBI και την ολλανδική αστυνομία, οδήγησε σε 120 συλλήψεις, 200 ενττάλματα έρευνας και σχεδόν 100 περιπτώσεις «προληπτικής δράσης», ανέφερε η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA).
«Εκτιμούμε ότι το Genesis ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές» που προσέφεραν εργαλεία για χάκινγκ, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Ρομπ Τζόουνς της NCA.
Η υπηρεσία εκτιμά ότι το κατάστημα προσέφερε περίπου 80 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά και «αποτυπώματα περιηγητή», τα οποία είχαν υποκλαπεί από δύο και πλέον εκατομμύρια χρήστες.
Τα αποτυπώματα περιηγητή περιλαμβάνουν δεδομένα όπως το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο χρήστης για περιήγηση στο Διαδίκτυο, διευθύνσεις IP, cookies και πληροφορίες λειτουργικού συστήματος.
Κυβερνοεγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να παρακάμψουν συστήματα ασφάλειας όπως η ταυτοποίηση πολλαπλών παραγόντων και η ταυτοποίηση συσκευής, εξήγησε η Λουίς Φέρετ, αναλύτρια της βρετανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Searchlight Cyber.
Τα δεδομένα υποκλάπηκαν από υπολογιστές που είχαν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την NCΑ, οι τιμές ξεκινούσαν από τα 0,7 δολάρια ανά χρήστη και έφταναν τα εκατοντάδες δολάρια κατά περίπτωση.
Η παράνομη αγορά λειτουργούσε από το 2018.
Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαπιστώσουν αν έπεσαν θύματα εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις