Tetris: Το αγαπημένο ρωσικό παιχνίδι με… το ελληνικό όνομα έγινε ταινία
Η παγκόσμια επιτυχία του θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ!
Το Tetris γεννήθηκε πριν από 39 χρόνια, στις 6 Ιουνίου του 1984, στη Σοβιετική Ένωση. Είναι ίσως το πρώτο παιχνίδι που έμαθαν στον υπολογιστή τους οι άνθρωποι που πρωτο-χρησιμοποίησαν pc.
Ουσιαστικά είναι ένα παζλ. Ο παίκτης καλείται να τοποθετήσει τα διαφορετικά σχήματα τετραγώνων, που κατεβαίνουν ασταμάτητα από το πάνω μέρος της οθόνης έτσι ώστε αυτά να σχηματίσουν μια ευθεία γραμμή χωρίς κενά.
Αν το καταφέρει ο όγκος τους μειώνεται. Αν δεν το καταφέρει τα τουβλάκια στοιβάζονται και όταν αγγίξουν την κορυφή ο παίκτης χάνει.
Όσο απλοί είναι οι κανόνες του άλλο τόσο εθιστικό είναι το ίδιο. Σήμερα είναι δεύτερο στη λίστα με τα σπουδαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών και το πρώτο σε πωλήσεις και downloads παγκοσμίως σε κινητά, υπολογιστές και κονσόλες.
Το όνομά του είναι κατά το ήμισυ ελληνικό. Το πρόθεμά του «tetra» παραπέμπει στο τέσσερα και η κατάληξη -is προέρχεται από το τένις.
Λέγεται πως ο δημιουργός του, ο Ρώσος Αλεξέι Παζίτνωφ, ένας μηχανικός λογισμικού της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών ήταν λάτρης του σπορ. Το 1984 στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου κλήθηκε να φτιάξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανταγωνιστικό των Δυτικών.
Για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του αποφάσισε να σχεδιάσει και ένα παιχνίδι. Ήταν το Tetris. Όταν ξεκίνησε να παίζει ο Παζίτνωφ ξετρελάθηκε.
Ξεκινώντας από τον ίδιο και άλλους προγραμματιστές το παιχνίδι έγινε γρήγορα γνωστό. Πολύ σύντομα όποιος είχε υπολογιστή στη Σοβιετική Ένωση έπαιζε Tetris.
Η παγκόσμια επιτυχία του θυμίζει θρίλερ
Ο Χενκ Ρότζερς, ένας δαιμόνιος Ολλανδός επιχειρηματίας ανακάλυψε το Tetris σε μια έκθεση στο Λας Βέγκας. Αμέσως σκέφτηκε ότι το παιχνίδι θα ήταν ιδανικό για την πρώτη κονσόλα χειρός της Nintendo, το Game Boy.
Έτσι, κατάφερε να πείσει την εταιρεία να πουλάει ένα αντίγραφο του Tetris με κάθε συσκευή. Επίσης, ήρθε σε επαφή με τον δημιουργό του για να του παραχωρήσει τα δικαιώματά του.
Ωστόσο, η άδεια δεν υπογράφηκε ποτέ από τον Παζίτνωφ αλλά ούτε και από την σοβιετική κρατική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικό, την Elorg, στην οποία απαγορευόταν η πώληση σοβιετικού λογισμικού στο εξωτερικό.
Απελπισμένος για να κλείσει τη συμφωνία ο Ρότζερς ταξίδεψε στη Μόσχα για να πείσει την Elorg να του παραχωρήσει τα δικαιώματα του παιχνίδια.
Ο Ολλανδός είχε πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ρίσκαρε να συλληφθεί για κατασκοπεία, καθώς η Σοβιετική Ένωση το 1989 ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Ο ίδιος δεν ήξερε ποιον να εμπιστευθεί.
Παρ’ όλ’ αυτά ρίσκαρε, έμεινε και κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα. Η έκθεση του Game Boy με το Tetris πούλησε 35 εκατομμύρια αντίγραφα και ήταν ένας θρίαμβος. Ο Παζίτνωφ όμως δεν πήρε δεκάρα από τις πωλήσεις και όλα τα έσοδα τα καρπώθηκαν υψηλόβαθμοι Σοβιετικοί αξιωματούχοι.
Το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο Παζίτνωφ μετακόμισε στις ΗΠΑ και πέντε χρόνια μετά, μαζί με τον Ρότζερς, ίδρυσαν την «The Tetris Company». Με τη σειρά της η εταιρεία αυτή εξαγόρασε την Elorg, που μετά την πτώση της Ένωσης ιδιωτικοποιήθηκε και απέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο του Tetris παγκοσμίως.
Μέχρι σήμερα οι δύο άντρες παραμένουν φίλοι και η ιστορία τους έγινε ταινία για την Apple Tv+ με τίτλο… Tetris.
- LIVE: ΑΕΚ – Λεβαδειακός
- Ισραήλ: Η Χαποέλ Μπέιτ Σεάν έδιωξε τερματοφύλακα επειδή είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παλαιστίνης
- H τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζει σημεία άνοιας, λένε οι νευρολόγοι
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 3-6: Νέα παράσταση τίτλου από την ομάδα του Σλοτ
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr