Ιαπωνία: Επεκτείνεται η ζημιά στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα
Βίντεο δείχνει καρέ καρέ την ζημιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει ένα βίντεο που δείχνει ότι οι ζημιές στο εσωτερικό μιας δομής στήριξης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να επεκτείνονται σε ολόκληρη την περίμετρό του, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαν προβλέψει.
Η Tokyo Electric Power Company Holdings, Inc. δημοσίευσε την Τρίτη βίντεο που τραβήχτηκε από υποβρύχιο ρομπότ από το εσωτερικό του βάθρου, μιας κυλινδρικής βάσης από οπλισμένο σκυρόδεμα που στηρίζει το δοχείο πίεσης του αντιδραστήρα. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η TEPCO πιστεύει ότι το σκυρόδεμα του εσωτερικού τοιχώματος του βάθρου μπορεί να έχει υποστεί ζημιές σε όλο το μήκος του, γεγονός που ωθεί τον πυρηνικό φορέα εκμετάλλευσης να εφαρμόσει τα ευρήματα σε μελλοντικές σεισμικές αξιολογήσεις.
Τι δείχνει το βίντεο
Το βίντεο που τραβήχτηκε από το εσωτερικό τοίχωμα του βάθρου δείχνει ότι το σκυρόδεμα στο κάτω μέρος – από το δάπεδο έως το ύψος περίπου 1 μέτρου – έλειπε σε περισσότερο από το μισό της περιφέρειας του, αποκαλύπτοντας τον οπλισμό. Ο έλεγχος διεξήχθη στις 28-31 Μαρτίου.
Διακρίνεται ένα αντικείμενο σε σχήμα ράβδου που μπορεί να έπεσε από τον αντιδραστήρα, καθώς και ιζήματα που φαίνεται να είναι υπολείμματα πυρηνικού καυσίμου που έλιωσαν κατά τη διάρκεια της τήξης του πυρήνα και στη συνέχεια σκληρύνθηκαν.
Η έκταση της ζημιάς υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις
Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για τον Πυρηνικό Αποκαθαρισμό (IRID), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη τεχνολογιών παροπλισμού του σταθμού, διαπίστωσε ότι η αντοχή σε σεισμούς θα ήταν επαρκής ακόμη και αν το σκυρόδεμα και ο οπλισμός καταστρέφονταν εντελώς γύρω από το ένα τέταρτο της περιφέρειας του βάθρου.
Η TEPCO δήλωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο σκυρόδεμα και τον οπλισμό στο εξωτερικό τοίχωμα του βάθρου, όσον αφορά το εσωτερικό τοίχωμα, «[επειδή δεν ήταν δυνατή η λήψη βίντεο] είναι πιθανό να έχει χαθεί το άλλο μισό της περιφέρειας». Η TEPCO υποψιάζεται ότι η έκταση της ζημιάς στο εσωτερικό τοίχωμα μπορεί να υπερβαίνει τις υποθέσεις της IRID.
Δείτε βίντεο
Δώδεκα χρόνια από το δυστύχημα στην Φουκουσίμα
Πάνω από δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο προκάλεσε φονικό τσουνάμι, οδηγώντας στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Ο ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας προκάλεσε τσουνάμι, τα κύματα του οποίου είχαν ορισμένες φορές το ύψος κτιρίων, σάρωσε την περιοχή. Στα κύματα αποδίδεται κυρίως ο βαρύς απολογισμός των σχεδόν 18.500 νεκρών ή αγνοουμένων της καταστροφής.
Το πυρηνικό δυστύχημα που ακολούθησε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο οποίος πλημμύρισε με αποτέλεσμα να προκληθεί τήξη των πυρήνων τριών από τους έξι αντιδραστήρες του, ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και κατέστησε ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες για χρόνια. Ένα από τα κρίσιμα σημεία είναι η διαχείριση των πάνω από ένα εκατομμύριο τόνων μολυσμένου ύδατος που έχουν συσσωρευτεί στον χώρο του σταθμού, οι οποίοι προέρχονται από τη βροχή, τα υπόγεια ύδατα και τις απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων.
Τα ύδατα αυτά έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για τον καθαρισμό τους, αλλά το τρίτιο, ένα ραδιενεργό στοιχείο, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο παρά μόνον σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, δεν έχει εξαλειφθεί. Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε εκ νέου ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει φέτος την πολύ σταδιακή ρίψη αυτού του ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα αμφιλεγόμενο έργο που έχει λάβει ωστόσο θετική γνωμοδότηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος το επιβλέπει, και τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις