Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν και Μπάιντεν πιέζουν την Κίνα για την συμβολή στον τερματισμό του
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους διεθνείς ηγέτες να πιέζουν συνεχώς την Κίνα να συμβάλλει στο τερματισμό του.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο χθες Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.
«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.
Η επερχόμενη επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μέσα στον Απρίλιο. Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι είναι “προσηλωμένος στον συντονισμό και στην έκφραση μιας ευρωπαϊκής φωνής” απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Πρέπει να προσπαθήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό να δεσμεύσουμε την Κίνα στο πλευρό μας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, να μην χρησιμοποιήσει ασφαλώς χημικά ή πυρηνικά όπλα και να σταματήσει τη σύγκρουση, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, δηλαδή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας”, διευκρίνισε.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους το φθινόπωρο για το θέμα αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να θέλουν να βρουν τον δικό τους δρόμο απέναντι στην Κίνα, χωρίς να ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ και να παρασύρονται σε μια λογική “συστηματικής αντιπαράθεσης”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις