Τι εστί «βιολογικό φύλο» και γιατί αποτελεί απειλή για την τρανς κοινότητα;
Ο νέος όρος έρχεται να προσφέρει «μεγαλύτερη νομική σαφήνεια» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη διάκριση των φύλων
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Μία αμφιλεγόμενη και συνάμα ανησυχητική αλλαγή στους νόμους περί ισότητας σκέφτεται να προβεί η Βρετανίδα υπουργός, Kemi Badenoch.
Συγκεκριμένα εξετάζεται να αλλάξει ο ορισμός του φύλου με τον όρο «βιολογικό φύλο» προκειμένου να προσφέρει «μεγαλύτερη νομική σαφήνεια» σε ζητήματα όπως το ποιος έχει πρόσβαση σε «θαλάμους νοσοκομείων μόνο για γυναίκες» και ποιο άτομο μπορεί να συμμετέχει σε ορισμένες αθλητικές εκδηλώσεις, προκαλώντας ανησυχία στην τρανς κοινότητα.
«Αξίζει περαιτέρω εξέταση»
Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) εξέτασε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας αλλαγής, έπειτα από επιστολή της υπουργού και κατέληξε ότι «αξίζει περαιτέρω εξέταση».
Επισημάνθηκε ότι μπορεί να επηρεάσει τις αμοιβές των ατόμων, αλλά και να οξύνει άμεσες και έμμεσες διακρίσεις λόγω φύλου.
Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, η καθιέρωση του όρου θα έδινε βήμα στους διοργανωτές να αποκλείουν τις τρανς γυναίκες χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογούν την κίνησή τους.
Η Κίσερ Φόκνερ, πρόεδρος του EHRC, απάντησε ότι θα πρέπει να ληφθούν «δεόντως υπόψιν τυχόν πιθανά μειονεκτήματα για τους τρανς άνδρες και τις τρανς γυναίκες».
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε φέτος νομοσχέδιο που επιδιώκει να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν νομικά το φύλο τους, το οποίο στη συνέχεια μπλόκαρε η βρετανική κυβέρνηση.
Υπέρ του όρου ο Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ από τις αρχές της θητείας του είχε κάνει ξεκάθαρη τη θέση του σχετικά με τον όρο «βιολογικό φύλο», η οποία είναι πέρα για πέρα θετική.
Ειδικότερα, είχε στα πλάνα του να καταργήσει τη νομική προστασία για τα τρανς άτομα που παρέχει νόμος του 2010.
ΟΣύμφωνα με αυτόν, οι τρανς γυναίκες μπορούν να μετέχουν σε γυναικεία αθλήματα. Ο βρετανικός νόμος μέχρι στιγμής προστατεύει όλα τα τρανς άτομα ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC) και δεν απαιτείται να έχουν υποβληθεί σε ιατρική μετάβαση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις