Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Post-it: Ποια είναι η άγνωστη και περίεργη ιστορία του

Post-it: Ποια είναι η άγνωστη και περίεργη ιστορία του

Η εφεύρεση δημιουργήθηκε τυχαία από εναν χημικό τη δεκαετία του 60.

Τα Post-it τα γνωστά σε όλους μας αυτοκόλλητα χαρτάκια για σημειώσεις και υπενθυμίσεις, που υπάρχουν στα περισσότερα γραφεία. Αν και σήμερα κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και μεγέθη από πληθώρα κατασκευαστών, τα αυθεντικά της εταιρείας 3M έχουν χρώμα καναρινί, σχήμα τετράγωνο και μέγεθος 76 τετραγωνικά χιλιοστά.
Η 3Μ παράγει σήμερα 50 δισεκατομμύρια Post-it το χρόνο και πραγματοποιεί τζίρο ενός δισεκατομμυρίου. Για την ακρίβεια, τα Post-it κυκλοφορούν πλέον σε 57 διαφορετικά χρώματα, 27 μεγέθη και 20 αρώματα.

Η ιστορία του ξεκινά το 1967

Όταν μια μέρα ο Σπένσερ Σίλβερ δούλευε στο εργαστήριο της 3M, προσπαθώντας να φτιάξει μία κόλλα που να είναι πιο ισχυρή από όσες ήδη κυκλοφορούσαν. Αντ΄ αυτού, κατέληξε να εφεύρει τα μικροσφαιρίδια, μικρά στρογγυλά σωματίδια που κολλάνε, χωρίς να διαλύονται ή να λιώνουν. Αρχικά, η 3M δεν ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει αυτή την εφεύρεση.

Ήταν, όπως έλεγε ο Σίλβερ, «μία λύση που αναζητά πρόβλημα». Όμως το 1974, ο συνάδελφός του Αρτ Φράι του πρότεινε να χρησιμοποιήσει αυτή την κολλητική ουσία για να κολλά τους σελιδοδείκτες στο βιβλίο των ύμνων του ώστε να μην πέφτουν, όταν έψελνε στην εκκλησία.

Ο Φράι προώθησε την ιδέα του στα ανώτερα κλιμάκια της 3Μ και πήρε το πράσινο φως για την υλοποίησή της. Μετά από πειράματα αρκετών εβδομάδων, παρουσίασε ένα αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτάκι με την κολλητική ουσία του Σίλβερ στο πάνω οπίσθιο μέρος, το οποίο είχε την ιδιότητα να αποκολλάται χωρίς να αφήνει σημάδια στην επιφάνεια του αντικειμένου στο οποίο ήταν προσκολλημένο, ακόμη και εάν η επιφάνεια δεν ήταν λεία. Το χαρακτηριστικό καναρινί χρώμα επιλέχθηκε τυχαία, όταν κατά την πρώτη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε χαρτί καναρινί χρώματος, που βρέθηκε πεταμένο στον κάλαθο των αχρήστων.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το προϊόν που αρχικά ονομάστηκε «Press ‘n’ Peel». Η 3M το έβγαλε στην αγορά το 1977, αλλά δεν απογειώθηκε παρά μετά το 1980, όταν και μετονομάστηκε σε Post-it.

Η μεγάλη διαδρομή του που έγινε μέχρι έργο τέχνης

Στις 6 Απριλίου 1980 κυκλοφόρησε επισήμως στην αγορά των ΗΠΑ με την επωνυμία Post-it Notes, η οποία αποτελεί έκτοτε σήμα-κατατεθέν της 3Μ. Τον επόμενο χρόνο άρχισε η διάθεσή του στον Καναδά και την Ευρώπη. Χρόνο με τον χρόνο καθιερώθηκε στη συνείδηση των χρηστών μέχρι του σημείου η ονομασία Post-it να χαρακτηρίζει μια κατηγορία προϊόντων.

Στη δεκαετία του ’90, όταν έληξε η πατέντα της 3M και άλλες εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά του προϊόντος, όπως η BIC με τα Sticky Notes.

Τα Post-it έχουν χρησιμοποιηθεί ως υλικό από εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Το 2000, τα εικοσάχρονα του Post-it, γιορτάστηκαν με τη δημιουργία έργων τέχνης πάνω στα καναρινί αυτοκόλλητα χαρτάκια. Το έργο του αμερικανού ζωγράφου Ρόμπερτ Κίτγε (1932-2007) πουλήθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία αντί 769 ευρώ, γεγονός που το κατέστησε ως το πιο ακριβό Post-it.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει τα ψηφιακά Post-it, όπως τα Post-it Brand Software Notes της 3M, τα Stickies της Apple και τα Sticky Notes της Microsoft για τα Windows 7.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024