Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας – Τι συμφώνησαν
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα, από την αρχή «αυτού του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας», καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα και βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της.
Για την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας, για όσο χρειαστεί, προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και το εγγενές δικαίωμα του να υπερασπισθεί την πατρίδα του και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τον Ουκρανό ομόλογο του Αλεξέι Ρεσνίκοφ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συνομιλιών, διάρκειας δύο ωρών, που είχαν στην Αθήνα.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, από την αρχή «αυτού του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, τασσόμενη στο πλευρό στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της».
«Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Παναγιωτόπουλος: Ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό
«Η αντίδρασή μας στη ρωσική εισβολή, μια απροκάλυπτα επιθετική ενέργεια, ήταν γρήγορη και αποφασιστική, δεδομένης της ξεκάθαρης και σταθερής θέση μας εναντίον οποιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού, είτε αμφισβητεί βασικούς κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης είτε εκφράζεται ως επιδίωξη αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», προσέθεσε.
Και τόνισε πως «οι εικόνες από τη Μπούτσα και τους εκατοντάδες νεκρούς στη Μαριούπολη, μας θυμίζουν το καθήκον μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, να εξασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, καθώς και να συνεχίσουμε την αταλάντευτη στήριξή μας προς την Ουκρανία και τον λαό της που παλεύει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ισχυρή βούληση της Ελλάδας για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Ουκρανία.
Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει πολύ ως αποτέλεσμα της εισβολής και, όπως είπε, «να αποτίσω φόρο τιμής στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, που μάχονται με γενναιότητα και αυτοθυσία για τη νίκη».
Ρεσνίκοφ: Ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεσνίκοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την – σε πολλαπλά επίπεδα – υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.
«Οι πρόσφυγές μας βρίσκουν ένα σπίτι στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι εισβολείς και να επιβληθούν κυρώσεις.
Χαρακτήρισε συμβολική την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, της οποίας η σημαία φέρει τα ίδια χρώματα με τη σημαία της πατρίδας του, ελπίζοντας ότι η επόμενη χώρα θα είναι η Ουκρανία καθώς, όπως είπε, η Ουκρανία έχει την εμπειρία να απωθήσει την Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ρεσνίκοφ ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση στα πεδία των μαχών, για την προετοιμασία της εκστρατείας αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις εκπαιδεύσεις των στρατιωτών, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για την παροχή βλημάτων πυροβολικού και βαρέων όπλων πεζικού.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, μετά τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου, ιδίως στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης της Αζοφικής Θάλασσας καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και στη θάλασσα και στην ξηρά, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία της Αφρικής που έχει αναλάβει η Ουκρανία και προς το παρόν διεξάγεται μέσω ενός πράσινου διαδρόμου υπό τον ΟΗΕ.
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια
- Φάμελλος για Τέμπη: Θα συναινέσει η κυβέρνηση στον έλεγχο από τη Δικαιοσύνη των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών;
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» τον Πούτιν μετά την πρόταση για τεχνολογική «μονομαχία» με τη Δύση