Εκλογές: Οι Συμπληγάδες του Κυριάκου Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός επιμένει στην στρατηγική της αυτοδυναμίας αλλά μέχρι τώρα οι έρευνες δεν δίνουν ποσοστό στην πρώτη κάλπη που να φαντάζει εφικτός ο στόχος.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Η χώρα έχει μπει στην προεκλογική περίοδο παρά το γεγονός ότι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα γίνει μετά από δύο εβδομάδες. Στο διάστημα από τις 17 Απριλίου έως τις 24 Απριλίου, πιθανότατα τη «Δευτέρα της Αγάπης» θα διαλυθεί επισήμως η Βουλή.
Τα κόμματα και οι αρχηγοί τους περιοδεύουν, αναπτύσσουν τις καμπάνιες τους και επιχειρούν να πείσουν κυρίως τους αναποφάσιστους, να συσπειρώσουν τη βάση τους και κυρίως να προσεγγίσουν τη μεσαία τάξη. Μέχρι στιγμής, η ατζέντα που κυριαρχεί είναι η οικονομία, τα κόκκινα δάνεια, τα επιτόκια, η ακρίβεια και σχεδόν έχουν «σβήσει» τα Τέμπη , τα θεσμικά ζητήματα των υποκλοπών, η διαφθορά και τα σκάνδαλα, κ.α. Στο πεδίο της οικονομίας επενδύει η κυβερνητική παράταξη ενώ την «εξυπηρετεί» να «ξεχνιούνται οι πληγές« των Τεμπών και των υποκλοπών, ζητήματα που αναδεικνύει η αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του για την ασφάλεια των Μεταφορών και ανέδειξε εκ νέου την τραγωδία των Τεμπών. «Οι πολίτες ψάχνουν για πρωθυπουργούς που δεν θα παριστάνουν τους ανήξερους» είπε χαρακτηριστικά. Η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, του πρώην υπουργού Μεταφορών ο οποίος παραιτήθηκε για τα Τέμπη, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο θα προκαλέσει συγκρούσεις και θα «ξαναματώσει» την πληγή των Τεμπών.
Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν μετά τα Τέμπη
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν έχει ακόμη «αφομοιωθεί» και τα στοιχεία με βάση και την διεθνή εμπειρία όπως υποστήριξε ο Δ.Σ της MRB θα υπάρχει πιο ασφαλής καταγραφή στις τάσεις των δημοσκοπήσεων μετά το Πάσχα.
Με βάση αυτήν την προσέγγιση, ουσιαστικά, μετά το Πάσχα θα φανεί εάν τα αντισυστημικά κόμματα θα διατηρήσουν την δυναμική τους ή θα αρχίσουν να «ξεφουσκώνουν». Δηλαδή, εάν η ακροδεξιά του Ηλία Κασιδιάρη – και εφόσον ο Άρειος Πάγος εγκρίνει την κάθοδο του κόμματος στη Βουλή – θα μειώσει τα ποσοστά της στα επίπεδα των δημοσκοπήσεων πριν από τα Τέμπη και εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιστρέψει στο όριο της εισόδου στη Βουλή, όπως καταγραφόταν την ίδια περίοδο.
Αν μειωθεί η τάση για τα αντισυστημικά κόμματα και δεν συνεχιστεί η τάση της «θυμωμένης ψήφου» τότε μπορεί να ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους που επέλεγαν το ΜεΡΑ25. Αν αντίθετα παραμείνει, τότε τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πιθανόν να υποστούν μεγάλες απώλειες, την πρώτη Κυριακή, λόγω και της απλής αναλογικής, αφού οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι δεν θα εκλεγεί κυβέρνηση και μπορεί να ψηφίσουν τιμωρητικά -σαν το μοντέλο των ευρωεκλογών-. Όμως, αν τα δύο μεγάλα κόμματα πέσουν κάτω από το 30% τότε θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν στην δεύτερη Κυριακή.
Επίσης, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία έχει επηρεαστεί ανοδικά και λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών.
Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις, έως σήμερα, δείχνουν ότι υπήρξαν ελαφρά ανάκαμψη της ΝΔ και σχετικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δύσκολη η αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουλίου
Οι δημοσκοπήσεις έως σήμερα, έδειξαν ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, όμως δεν φθάνει 33% που θεωρείται το κατώφλι του πρώτου γύρου για αυτοδυναμία στον β΄γύρο, αλλά οριακά.
Το ασφαλές ποσοστό για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές – μάλλον στις 2 Ιουλίου -είναι το 35% ενώ το 34% θεωρείται ικανοποιητικό. Άλλωστε, εκεί βάζει ατύπως και τον στόχο του το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως, σημασία έχει και το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων εκτός Βουλής. Απαιτείται τουλάχιστον 7% για να πάρει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα με περίπου 38%.
Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στην αυτοδυναμία
Η ΝΔ, αν είναι πρώτο κόμμα, και δεν φθάσει στην αυτοδυναμία θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ ή με τον Βελόπουλο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά η ΝΔ δεν θα μπορέσει να το αποδεχθεί εύκολα. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, υπάρχουν στελέχη που θεωρούν και το έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να στραφεί στην Ελληνική Λύση για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μετά τις κάλπες, όλα μπορούν να συζητηθούν, παρά τις δομικές διαφορές που υπάρχουν. «Εδώ, ο Τσίπρας συνεργάστηκε με τον Καμμένο, εμείς γιατί να μην το κάνουμε;» διερωτώνται πολλά στελέχη. Άλλοι, πάλι εκτιμούν, ότι ο Βελόπουλος δεν θα δεχθεί αφού θα είναι πολύ πιθανό να «εξαφανιστεί το κόμμα του, πολιτικά».
Μία κυβέρνηση αυτοδύναμη με 152 -153 έδρες, είναι διαφορετική από μία κυβέρνηση συνεργασίας με 156 έδρες, δηλώνουν στελέχη της ΝΔ. Ουσιαστικά, τα χέρια της δεν θα είναι τόσο ελεύθερα στην κυβέρνηση συνεργασίας και πολύ περισσότερο με συνεταίρο τον κ. Ανδρουλάκη, ακόμη και εάν δεν έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι Συμπληγάδες ένα χρόνο μετά τις πρώτες εκλογές
Αν ο κ. Μητσοτάκης σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη με οριακή πλειοψηφία έχει να αντιμετωπίσει μέσα σε διάστημα ενός έτους δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Οι επιτελείς του γνωρίζουν ότι σε τυχόν επανεκλογή η περίοδος ανοχής είναι πολύ μικρότερη από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.
Μετά τις διπλές εθνικές εκλογές ακολουθούν οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες τον Οκτώβριο, οι οποίες θα είναι το πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση δεν έχει κορμό τη ΝΔ, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η ανοχή θα είναι μεγαλύτερη και δεν θα επηρεαστεί τόσο πολύ από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Και ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές του Οκτωβρίου θα επηρεάσει τη συνοχή του τυχόν κυβερνητικού σχήματος της ΝΔ αλλά και την πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Οι ευρωεκλογές εάν έχουν κακό αποτέλεσμα για τη ΝΔ τότε θα αρχίσει να ξηλώνεται περισσότερο το πουλόβερ και θα γίνεται πιο δύσκολη η διακυβέρνηση.
Γι΄αυτό στη ΝΔ επιζητούν αυτοδυναμία αλλά με περισσότερες από 154 έδρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις