Θα τρέξει 3.000 χλμ. για να τιμήσει τα θύματα των Ναζί
Ο χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κάνει στάσεις σε όλα τα χωριά των Ολοκαυτωμάτων της Ελλάδας, από τον Εβρο ως την Κρήτη.
Είναι διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πριν από δύο ημέρες ξεκίνησε μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων κατά την οποία θα διασχίσει τρέχοντας τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, από τον Εβρο ως την Κρήτη, που υπέστησαν σφαγές τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.
Σκοπός του είναι να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των Ναζί, να αναδείξει τη διεκδίκηση της καταβολής γερμανικών αποζημιώσεων και να απευθύνει αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας ώστε οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διδάσκονται τις επιπτώσεις των ναζιστικών θηριωδιών στην Ελλάδα… Πρόκειται για τον Στέργιο Αράπογλου, έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται να θέσει όλες του τις δυνάμεις σε ένα εγχείρημα υψηλού συμβολισμού.
«Η διατήρηση της μνήμης των Ολοκαυτωμάτων της πατρίδας μας στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου» λέει στα «ΝΕΑ». Το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα, η Σφαγή του Διστόμου, η ολοκληρωτική καταστροφή της Κανδάνου, αποτελούν μερικά μόνο από τα ατιμώρητα εγκλήματα της Βέρμαχτ που δεν πρέπει να ξεχαστούν.
«Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που ακούμε σποραδικά από καιρού εις καιρόν. Συνολικά 1.170 ολοκαυτώματα έγιναν στην πατρίδα μας από τους γερμανούς Ναζί, τους ιταλούς φασίστες και τους βούλγαρους συμμάχους τους» συνεχίζει.
«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ελλιπέστατο ενώ τελευταία βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια του γερμανικού κράτους να διεισδύσει στους έλληνες μαθητές μέσω νεοσυσταθέντων ιδρυμάτων που επιχειρούν να δημιουργήσουν μια «κοινή κουλτούρα της ιστορίας των δύο λαών», δηλαδή να στρογγυλέψουν τις αιχμές και τελικά να ξαναγράψουν την ιστορία σύμφωνα με τα μέτρα τους».
Ο Στέργιος Αράπογλου προετοίμαζε επί πέντε χρόνια τη διαδρομή, μαζί με τον δάσκαλο υπεραποστάσεων Τάκη Σκουλή, ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία του εγχειρήματος. Τα έξοδα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ίδιο. «Tο εγχείρημα τίθεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» λέει ο Αράπογλου.
Η εκκίνηση έγινε προχθές στο χωριό Μαράσια του Νομού Εβρου ενώ ο τερματισμός αναμένεται 50 ημέρες μετά, στην Κάτω Ζάκρο του Λασιθίου Κρήτης. Περίπου 2.350 χιλιόμετρα θα διανυθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε περίπου 38 ημέρες, περνώντας από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδος και την Πελοπόννησο, από 22 νομούς, 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς ενώ θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε 23 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 χιλιόμετρα σε 12 ημέρες, και στάσεις θα γίνουν σε 39 μνημεία για κατάθεση στεφάνου.
Ο Στέργιος Αράπογλου έχει τερματίσει δεκάδες μαραθωνίους ασφάλτου και βουνού και υπερμαραθώνιους δρόμους αποστάσεων. Για εκείνον, όμως, ο αθλητισμός συνδέεται με κοινωνικά μηνύματα ενώ πιστεύει πως δεν νοείται «κοινωνική προσφορά χωρίς προσωπική θυσία».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Ο Τεντόγλου κορυφαίος άλτης σε όλο τον κόσμο
- Βασιλειάδης: Οι πολιτικές επιλογές δεν κοστολογούνται – Η διεκδίκηση της αξιοπρέπειας, στοίχημα για την επόμενη μέρα
- Γιατί το μεγαλύτερο έτος της ανθρώπινης ιστορίας διήρκεσε 445 ημέρες
- Η εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου επιμελείται μια έκθεση «Φρανκενστάιν»
- Διασωληνώθηκε 14χρονος μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Απανωτά τα περιστατικά οξείας μέθης ανηλίκων
- Απίστευτο: Ταβάνι κατέρρευσε μετά από πάρτι στον επάνω όροφο