Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στην Μύκονο κρίνεται ο νόμος και η τάξη και το μοντέλο ανάπτυξης

Στην Μύκονο κρίνεται ο νόμος και η τάξη και το μοντέλο ανάπτυξης

Οδοιπορικό με βίντεο - ντοκουμέντο του in στην Μυκόνο για τις αυθαιρεσίες και τις προκλήσεις για τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν.

Το βράδυ της Τρίτης 7 Μαρτίου στην περιοχή του ΚΑΤ στην Κηφισιά, πέφτει αναίσθητος από χτυπήματα αγνώστων ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός. Ο κ. Ψαρρός ξυλοκοπείται άγρια και καταλήγει έπειτα από παρέμβαση περαστικών στο νοσοκομείο φέροντας πολλαπλά κατάγματα στο πρόσωπο και το σώμα του. Γιατί όμως ένας αρχαιολόγος να πέσει θύμα ξυλοδαρμού; Τί διαφορές μπορεί να έχει με τον οποιονδήποτε ένας άνθρωπος που οι συνάδελφοί του περιγράφουν ως έναν φιλήσυχο και καλό επαγγελματία;

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν πως ο Μανώλης Ψαρρός μόνο τυχαία δεν έπεσε στα χέρια ανθρώπων της νύχτας. Ο ίδιος εργάζεται στην εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία χρόνια χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν τη Μύκονο.

Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός μετά τον ανηλεή ξυλοδαρμό του

Το πάλαι ποτέ νησί των ανέμων έχει μετατραπεί σε μία «φάρμα» για μαφίες και μπράβουςΟλόκληρα κτίσματα χτίζονταν εν μία νυκτί και φυσικά χωρίς άδεια. Άλλες κατασκευές πατάνε σε γκρίζα σημεία του νόμου ή παίρνουν ακόμα και άδειες ανακαίνισης προκειμένου να ανεγερθούν.

Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις παράνομης δόμησης στο νησί είναι αυτές της παραλίας του Πάνορμου αλλά και της περιοχής των κάτω Μύλων. «Τα λεφτά είναι πολλά» λένε οι κάτοικοι της Μυκόνου και όπου υπάρχουν λεφτά έρχεται και το έγκλημα.

H παράνομη κατάληψη στην παραλία του Πάνορμου

To τείχος της «ντροπής» στον Πάνορμο (Φωτό Τάσος Τέλογλου)

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Πάνορμος ήταν μια ελεύθερη ως επί το πλείστον παραλία με ήπια ανάπτυξη. Οι ντόπιοι την επισκέπτονταν συχνά για να κάνουν εκεί μπάνιο, αποφεύγοντας τις πανάκριβες ξαπλώστρες και τη φασαρία των beach bar του κοσμοπολίτικου νησιού. Αυτό συνέβαινε μέχρι το περιβάλλον να έρθει ξανά σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον πακτωλό χρημάτων που μπορούσε…να βγάλει η παραλία.

Σε πολύ σύντομο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας καταλήφθηκε, ενώ η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή πλέον είναι σχεδόν αδύνατη. Μάλιστα κατά μήκος της παραλίας στήθηκε και ένα τείχος.

Η «κατάληψη» του Πάνορμου από το beach bar

Η έκταση που έχει παραχωρηθεί στο beach bar

Ένα τείχος το οποίο, όπως έγραψαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθορίζει «τα σύνορα» στη Μύκονο.

Οι αυθαιρεσίες «σκεπάζονται» με τέντες κάτω από τους Μύλους

Τι ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα αυθαιρετούν κάτω από τους Μύλους

Στην άλλη πλευρά του νησιού, κάτω ακριβώς από τους πανέμορφους Μύλους που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου, τα ίδια συμφέροντα που λυμαίνονται τον Πάνορμο αποφάσισαν να «κλέψουν» και εκεί τον αιγιαλό πραγματοποιώντας σωρεία επεμβάσεων, απόθεσης υλικών και τσιμεντοποίησης σε δημόσιο χώρο και μάλιστα εντός της ρυμοτομικής ζώνης, στην οποία κανονικά δεν επιτρέπεται καν η ύπαρξη κτίσματος.

Η μετακίνηση αρμοδίων υπαλλήλων και υπηρεσιών της Πολεοδομίας, της Αρχαιολογίας από το νησί και η έλλειψη αστυνόμευσης  έχουν συμβάλλει στην ασυδοσία και την ανομία.

Το οδοιπορικό – βίντεο ντοκουμέντο του in.gr


Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στη Μύκονο, στο οδοιπορικό μας, συνομιλήσαμε με την κυρία Άννα Καμμή, δημοτική σύμβουλο στον Δήμο της Μυκόνου και ιδιαίτερα ενεργή στα ζητήματα που αφορούν την παραμονή δόμηση και το περιβάλλον. Η συνομιλία μας ήρθε στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Δέσποινας Κουτσούμπα και εκπροσώπων στο νησί αλλά και της αυτοψίας κλιμακίου της πολεοδομίας και της αρχαιολογίας στις αυθαιρεσίες.

Τα τελευταία περιθώρια βιωσιμότητας της Μυκόνου

Η κυρία Καμμή βλέπει ξένα funds σκοτεινών διαδρομών να καταλαμβάνουν ιδιοκτησίες στο νησί, καθώς όπως εξηγεί η Μύκονος πουλάει στον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο. Ωστόσο και πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που βλέπουν τη Μύκονο σαν χρυσωρυχείο παρουσιάζονται στο νησί έτοιμοι να καταπατήσουν οτιδήποτε οπουδήποτε με μοναδικό μοχλό κίνησης την κερδοφορία τους.

Οι παρανομίες καταγράφονται και οι φάκελοι ενώ μεταβιβάζονται στους αρμόδιους παραμένουν στα συρτάρια ή καταλήγουν σε πρόστιμα μικρά σε σχέση με τα υπερκέρδη των καταπατητών. Διαφθορά ή ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να προχωρήσει κάποια παρανομία, επίσης έχουν καταγγελθεί.

Ο Δήμαρχος ζητά μόνιμη ισχυρή αστυνομική παρουσία και το χειμώνα, οπότε γίνονται οι αυθαιρεσίες.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το κυκλαδίτικο νησί το οποίο και αποτελεί ναυαρχίδα για τον ελληνικό τουρισμό, τείνει να χάσει τον ίδιο τον χαρακτήρα για τον οποίο συγκεντρώνει επισκέπτες. Η δημοσιότητα που έλαβε η όλη υπόθεση ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει θέση.

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα». Παράλληλα εξαγγέλθηκε και η σταδιακή «απόβαση» 130 αστυνομικών στη Μύκονο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Ωστόσο αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε αναστολή των οικοδομικών αδειών, πρόσθεσε στις εξαιρέσεις μεταξύ άλλων και τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Δηλαδή η εξαίρεση αφορά τις περιοχές των εγκεκριμένων τουριστικών υποδοχέων, συγκεκριμένα των περιοχών όπου υπάρχει Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης και Στρατηγικής Επένδυσης, που είναι η μορφή που παίρνουν αυτού του είδους τα μεγάλα στρατηγικά επενδυτικά πρότζεκτ.

Από πλευράς της ο ΣΕΑ κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού ότι δίνει λάθος μήνυμα στις μαφίες της Μυκόνου, αφού διέταξε την απόσυρση των αρχαιολόγων που πραγματοποιούν έρευνες για τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο και μάλιστα όχι για λόγους που αφορούν την ασφάλειά τους αλλά εξαιτίας «συναισθηματικής φόρτισης».

Οι κάτοικοι κρατάνε μικρό καλάθι όσον αφορά τις πλουμιστές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λερναίας ύδρας του εγκλήματος στο νησί, όπως την περιέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ωστόσο όπως ζητούν κάτοικοι και φορείς, οι μπουλντόζες για γκρέμισμα των αυθαιρέτων κατασκευών πρέπει να μπουν τώρα γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει γύρω από το νησί των ανέμων και μπορεί να μην υπάρξει ξανά άλλη ευκαιρία.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο