Παχυσαρκία: Πόσο ασφαλή είναι τα νέα φάρμακα που παρουσιάζονται ως «θαυματουργά»;
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά, όμως ο ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος.
Ένα νέο είδους φαρμάκου προκαλεί φρενίτιδα και έχει γίνει η νέα τάση. Ο λόγος; Λίγες μόνο χρήσεις σου υπόσχονται πως θα αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία και θα χάσεις γρήγορα κιλά.
Οι influencers το επαινούν στο TikTok και οι σταρ του Χόλιγουντ αρνούνται ότι το χρησιμοποιούν. Όμως τα φάρμακα για την απώλεια βάρους δεν είναι σαν τα καλλυντικά.
Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι τους δεν θα είναι διασημότητες στο Λος Άντζελες ή στο Μαϊάμι αλλά δισεκατομμύρια απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο των οποίων το βάρος τους έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους κυμαίνονταν εδώ και πολύ καιρό από καλοπροαίρετες και αναποτελεσματικές έως εντελώς ύποπτες.
Κλινικές δοκιμές απέδειξαν ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους περίπου 15%. Πωλείται ήδη στην Αμερική, τη Δανία και τη Νορβηγία και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες χώρες.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά τους θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031, όχι πολύ μακριά από την αγορά των αντικαρκινικών φαρμάκων σήμερα. Μερικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν τόσο κοινά όσο οι β-αναστολείς ή οι στατίνες.
Παχύσαρκοι οι 2 στους 5
Το 2020 τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μέχρι το 2035, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διογκωθεί σε περισσότερο από το μισό, με 4 δισεκατομμύρια άτομα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Οι άνθρωποι παντού παχαίνουν. Οι πληθυσμοί που παχαίνουν ταχύτερα δεν βρίσκονται στην πλούσια Δύση, αλλά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Economist.
Αυτές οι τάσεις είναι ανησυχητικές γιατί η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και δεκάδες ασθένειες όπως εγκεφαλικό, ουρική αρθρίτιδα και διάφορους καρκίνους.
Η αύξηση βάρους έκανε τους ανθρώπους πιο πιθανό να πεθάνουν από covid-19. Και μετά υπάρχει η δυστυχία που προέρχεται από το στίγμα που σχετίζεται με το να είσαι παχύς, που επηρεάζει τα παιδιά.
Οι συνέπειες της παχυσαρκίας για την ευρύτερη οικονομία είναι μεγάλες. Σύμφωνα με μοντελοποίηση από ακαδημαϊκούς, το ετήσιο κόστος για την παγκόσμια οικονομία του υπερβάλλοντος βάρους θα μπορούσε να φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035 (2,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από 2,2% το 2019). Αυτό περιλαμβάνει τόσο δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη όσο και χρόνο εργασίας που χάνεται από ασθένειες και πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Άγνωστε οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους
Ωστόσο, σκεφτείτε πρώτα την ασφάλειά σας.
Η καινοτομία αυτών των φαρμάκων σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους δεν είναι ακόμη γνωστές. Για τις μορφές χαμηλότερης δόσης που συνταγογραφούνται για τον διαβήτη, οι παρενέργειες, όπως ο εμετός και η διάρροια, ήταν ήπιες.
Όμως θα μπορούσαν να εμφανιστούν και άλλα προβλήματα καθώς τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρύτερα και σε υψηλότερες δόσεις. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς ενώ σεμαγλουτίδη σχετίζεται με μια σπάνια παγκρεατίτιδα. Λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της χρήσης τους κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν την εγκυμοσύνη.
Η κατανόηση αυτών των κινδύνων θα είναι σημαντική, επειδή πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα μπορεί να τα χρειάζονται για το υπόλοιπο της ζωής τους. Όπως και με την εγκατάλειψη μιας δίαιτας, η διακοπή μιας υψηλής δόσης σεμαγλουτίδης σχετίζεται με την επανάληψη μεγάλου μέρους του χαμένου βάρους. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν ακόμη περισσότερο βάρος από ό, τι έχασαν στην αρχή.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη