Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα: Σχέδια στιγματισμού των bullies σε πανεπιστήμια και εργοδότες

Νότια Κορέα: Σχέδια στιγματισμού των bullies σε πανεπιστήμια και εργοδότες

Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την καταπολέμηση ενός φαινομένου που έχει λάβει μορφή χιονοστιβάδας

Όποιος έχει βιώσει τον σχολικό εκφοβισμό, σίγουρα θα ήθελε να δει ισχυρότερα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Όμως τα σχέδια της Νότιας Κορέας για την καταπολέμηση του φαινομένου, διακρίνονται από μια άνευ προηγουμένου – και ενδεχομένως εξίσου επικίνδυνη – αυστηρότητα. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει νομοσχέδιο μέσω του οποίου η κακή συμπεριφορά των bullies θα αποτυπώνεται για πάντα στο μητρώο τους, δυσκολεύοντας την είσοδό τους σε πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και την πρόσληψή τους αργότερα στη ζωή τους.

Το Κόμμα της Λαϊκής Ισχύος (PPP) επιθυμεί να «παρατείνει τη χρονική ισχύ των μητρώων για τα βαριά περιστατικά σχολικής βίας», σύμφωνα με τον Κιμ Γιουνγκ-γκαν, έναν εκ των ειδικών της επιτροπής του κόμματος για τη χάραξη πολιτικής.

Όπως αναφέρει η Korea Herald, οι βαθμοί, οι παρουσίες, οι εξωσχολικές δραστηριότητες και οι συστατικές επιστολές είναι αυτή τη στιγμή τα κύρια κριτήρια βάσει των οποίων τα πανεπιστήμια επιλέγουν τους φοιτητές τους. Όμως σε περίπτωση που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετατραπεί σε νόμο, πανεπιστήμια και εργοδότες ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν σε μεγαλύτερο βάθος τη διαγωγή των (πρώην) μαθητών.

Το bullying, το Netflix και ένα νομοσχέδιο

Η συγκεκριμένη πρόταση του PPP έρχεται σε μια περίοδο που η Νότια Κορέα βράζει για το θέμα του bullying, εν μέρει εξαιτίας… μιας τηλεοπτικής σειράς. Πρόκειται για την κορεάτικη παραγωγή The Glory που παίζεται στο Netflix και η πλοκή της οποίας ακολουθεί μια γυναίκα που σχεδιάζει την εκδίκησή της, έπειτα από χρόνια φρικτής κακοποίησης από bullies στο λύκειο όπου φοιτούσε.

Ο βουλευτής Παρκ Ντάε-τσουλ, που ηγήθηκε της σχετικής συζήτησης την Τετάρτη, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «η εμπειρία του σχολικού εκφοβισμού έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη ζωή των θυμάτων, που βιώνουν το τραύμα ακόμη και ως ενήλικες». Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των bullies  αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης που θεωρεί ότι είναι «ευθύνη του κράτους να απελευθερώσει τα σχολεία από τη βία» και να διασφαλίσει ότι οι δράστες «θα μειονεκτούν σε όλους τους τομείς». Επιπλέον, αναγνώρισε ότι η κορεατική κοινωνία ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.

Το #metoo του σχολικού εκφοβισμού

Το 2021 η χώρα έφερε πληθώρα δημοσιοτήτων προ των ευθυνών τους, όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν bullies στη διάρκεια της εφηβείας τους. Ανάμεσά τους υπήρχαν διάσημοι αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί, που αναγκάστηκαν να απολογηθούν δημοσίως για τη συμπεριφορά του στο σχολείο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποχαιρέτισαν την καριέρα τους ή έστω τις χορηγίες τους. Άλλοι επέλεξαν να αρνηθούν τις κατηγορίες.

Σε αυτό το κλίμα, όλο και πιο επιφανείς Νοτιοκορεάτες αντιμετωπίζουν το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, το γραφείο του προέδρου ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον επικεφαλής εθνικών ερευνών, Τσουνγκ Σουν-σιν, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του εκφόβιζε συμμαθητές του.

Παγκόσμιο φαινόμενο με συντριπτικές επιπτώσεις

Έκθεση της UNESCO από το 2019 είχε διαπιστώσει ότι σχεδόν 1 στους 3 μαθητές είχε πέσει θύμα bullying τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια του μήνα που προηγήθηκε της έρευνας.

Σε όλο τον κόσμο, οι bullies συνήθως κακοποιούν τους συμμαθητές τους βάσει της εμφάνισης, της φυλής, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της μεταναστευτικής τους καταγωγής και της οικονομικής τους κατάστασης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Ωστόσο, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο «ψυχολογικός εκφοβισμός», που συμπεριλαμβάνει και το cyberbullying, είναι η κυρίαρχη μορφή σχολικής βίας.

«Η σχολική βία και το bullying μπορούν να έχουν συντριπτικές επιπτώσεις για τα θύματα», ανέφερε η έκθεση, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τη δυσκολία συγκέντρωσης, τις απουσίες από την τάξη, την άρνηση συμμετοχής σε σχολικές δραστηριότητες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία. «Μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχολικές επιδόσεις, τη μελλοντική εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης», επεσήμανε.

Αντιδράσεις των ειδικών

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν διαφωνήσει δημόσια με τα σχέδια της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης να στιγματίσει τους bullies για όλη τους τη ζωή, υπογραμμίζοντας ότι κάθε παιδί θα μπορούσε να γίνει bully υπό ορισμένες συνθήκες. Όπως τονίζουν, ο σχολικός εκφοβισμός συνήθως είναι αντίδραση σε εξωγενείς παράγοντες και κάποιες φορές μπορεί να επιλυθεί βοηθώντας το παιδί που κάνει bullying να ανακατευθύνει την ανάγκη του για εξουσία και κυριαρχία σε πιο υγιείς διόδους.

Στη Σεούλ, πάντως, ο Παρκ, δηλώνει ότι το κόμμα του έχει σκοπό να στηρίξει τα θύματα του bullying αυξάνοντας την εξουσία των καθηγητών και «υποστηρίζοντας την εκπαίδευση που διαπλάθει τον χαρακτήρα των μαθητών», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ομάδας εργασίας, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να ανακοινωθεί στη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τον Κιμ.

Πηγή: Washington Post

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024