Κοροναϊός: Η Κίνα αντιδρά στις αποκαλύψεις για την Γουχάν – «Η πανδημία ξεκίνησε από ανθρώπους»
Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, καθηγητής υποστήριξε ότι ο ιός δεν μεταφέρθηκε στην αγορά της Γουχάν από ζώα αλλά από ανθρώπους.
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση μελέτης που υποδεικνύει ότι άγρια ζώα που πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν ήταν μολυσμένα με Covid-19 όταν ξέσπασε η πανδημία, το Kρατικό Συμβούλιο της Κίνας διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου όπου υποστηρίχθηκε ότι τα ζώα μολύνθηκαν από επισκέπτες της αγοράς και δεν ήταν η πηγή της πανδημίας.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature επιβεβαιώνει ότι δείγματα που λήφθηκαν από την αγορά της Γουχάν, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19 τον Δεκέμβριο του 2019, περιείχαν γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 μαζί με DNA άγριων ειδών, για τα οποία η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαίωνε τότε πως δεν διατίθεντο προς πώληση.
Η ανάλυση βασίστηκε σε γενετικές αλληλουχίες που είχαν κρατηθεί μυστικές από την Κίνα και τελικά ανακαλύφθηκαν τυχαία σε διεθνή βάση δεδομένων. Μετά την αποκάλυψη, οι κινέζοι ερευνητές που συνέλεξαν τα δείγματα υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα επίμαχα δεδομένα.
Η ανακάλυψη της ύπαρξης των γενετικών δεδομένων στις αρχές Μαρτίου είχε εξοργίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Τα δεδομένα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν κοινοποιηθεί πριν από τρία χρόνια» δήλωσε στα μέσα του μήνα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Ανταμόμ Γκεμπρεγιέσους, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για διαφάνεια εκ μέρους του Πεκίνου.
Δύο σενάρια
Μέχρι και σήμερα, οι κινεζικές αρχές διαψεύδουν και τα δύο βασικά σενάρια για την προέλευση του SARS-CoV-2: όπως υποστηρίζουν, ο ιός ούτε διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, όπως υποψιάζονται ορισμένοι ερευνητές, ούτε μεταδόθηκε στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα που πωλούνταν στην Γουχάν.
Το Σάββατο, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για την προέλευση της πανδημίας, στην οποία ο Τονγκ Γιγάνγκ του Πανεπιστημίου Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου ισχυρίστηκε ότι τα άγρια ζώα που πωλούνταν στην Γουχάν δεν μετέδωσαν τον ιό σε επισκέπτες της αγοράς αλλά αντίθετα μολύνθηκαν από αυτούς.
Όπως είπε, οι ιικές αλληλουχίες που βρέθηκαν στα δείγματα και παρουσιάζονται στη νέα μελέτη ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με τις αλληλουχίες που λήφθηκαν από ασθενείς στα πρώτα στάδια της πανδημίας.
Αυτό υποδεικνύει ότι «ο ιός εισήχθη στην αγορά από ανθρώπινους φορείς» δήλωσε ο Τονγκ σύμφωνα με την China Daily.
Η θεωρία που διατύπωσε ο κινέζος καθηγητής είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί.
Σύμφωνα πάντως με άλλους ειδικούς που μίλησαν στον δικτυακό τόπο του Nature, το αντίθετο σενάριο, στο οποίο τα ζώα μόλυναν τους ανθρώπους, δείχνει τώρα πιο πιθανό από ποτέ.
Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν πάντως επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της επίμαχης μελέτης. Η Άλις Χιουζ, βιολόγος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, επισήμανε πως ένα από τα δείγματα που λήφθηκαν από την αγορά φέρεται να περιείχε DNA γιγάντιου πάντα.
Δεδομένου ότι η θανάτωση γιγάντιων πάντα τιμωρείται στην Κίνα ακόμα και με τη θανατική ποινή, «δεν υπήρχε απολύτως κανένας τρόπος να υπάρχει έστω και ίχνος από πάντα στην αγορά».
Άλλοι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι, με βάση τις αλληλουχίες που απέκρυψε η Κίνα, βασικός ύποπτος για τη μετάδοση του κοροναϊού στον άνθρωπο είναι ο νηκτηρευτής (Nyctereutes procyonoides), θηλαστικό που μοιάζει με ρακούν και ενίοτε πωλούταν στην Κίνα για το κρέας του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις