Γαστρεντερολόγοι μοιράζονται το ένα τρόφιμο που δεν τρώνε ποτέ (ή έστω σπάνια)
Οι ειδικοί σε θέματα φουσκώματος, καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων πεπτικών προβλημάτων μοιράζονται τι αποφεύγουν οι ίδιοι.
Όλοι κάνουμε τις παρασπονδίες μας: Ένα μεγάλο μπολ παγωτό σοκολάτα μετά από μια κουραστική, αγχωτική μέρα. Εκείνο το κουτάκι κόκα κόλα με μερικά κομμάτια πίτσα το βράδυ της Παρασκευής. Ένα χάμπουργκερ με πατάτες τηγανιτές σε εκείνο το νέο εστιατόριο για το οποίο όλοι παραληρούν.
Το ρητό «όλα με μέτρο» υπάρχει για κάποιο λόγο. Οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι γνωρίζουν ότι η πλήρης στέρηση των τροφών που αγαπάτε θα γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας σας να φάτε πολύ περισσότερα από αυτά απ’ ό,τι θα έπρεπε. Υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές που οι γαστρεντερολόγοι -γιατροί που ειδικεύονται στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και του πεπτικού σας συστήματος- αποφεύγουν κατά 99% (και μερικές φορές κατά 100%).
Καμία από αυτές τις τροφές δεν θα σας στερήσει χρόνια από τη ζωή σας αν τις τρώτε πού και πού, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που οι γαστρεντερολόγοι γιατροί σπάνια τρώνε. Εδώ είναι έξι από αυτές.
Μπάρες πρωτεΐνης
Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι υγιεινές, σωστά; Ενώ μερικές – όπως αυτές που φτιάχνονται με πραγματικά φρούτα και ξηρούς καρπούς – είναι καλύτερες από άλλες, η Dr. Harmony Allison, γαστρεντερολόγος στο Tufts Medical Center, λέει ότι δεν τρώει ποτέ τις ιδιαίτερα επεξεργασμένες. Συγκεκριμένα, οι υπερ-επεξεργασμένες μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και αέρια. «Δεν τρώω ποτέ μπάρες πρωτεΐνης. Τείνουν να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και να περιέχουν πολλά πρόσθετα άγνωστης χρησιμότητας», δήλωσε η ίδια. «Μπορείτε να πάρετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα φλιτζάνι γάλα, μια μερίδα φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς ή κολοκυθόσπορους».
Μπριζόλα
Λυπάμαι, φίλοι του κόκκινου κρέατος: Οι γιατροί δεν είναι οπαδοί. «Αποφεύγω το κόκκινο κρέας, ειδικά τις μπριζόλες και τα μπιφτέκια», δήλωσε η Dr. Reezwana Chowdhury, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins. «Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πολυπόδων του παχέος εντέρου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά αν πρόκειται να τα καταναλώσετε, η ποσότητα που καταναλώνετε είναι σημαντική: Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 100 γραμμάρια την ημέρα (δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα τέταρτο του ενός κιλού)».
Χοτ ντογκ και άλλα επεξεργασμένα κρέατα
Λίγοι είναι οι άνθρωποι που απορρίπτουν εύκολα μερικά κομμάτια μυρωδάτου μπέικον ή ένα χοτ ντογκ, αλλά η Dr. Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU, αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα όπως αυτά – και δυστυχώς, τα αλλαντικά. «Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η ίδια. «Τα δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με έως και 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου».
Τηγανητά ψάρια ή κοτόπουλο
Αυτό το Filet-O-Fish και το κουτί με τις κοτομπουκιές είναι νόστιμα και όλα αυτά, αλλά δεν κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου σας.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι το τηγανέλαιο θα μπορούσε να τροποποιήσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών)», εξηγεί ο Dr. Mahmoud Ghannoum, ερευνητής μικροβιώματος και συνιδρυτής της BIOHM. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σόδα
Αν είστε τακτικός καταναλωτής σόδας ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ζαχαρούχου ποτού, ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια. «Αν και μπορεί να είναι εύκολη η κατανάλωσή τους, αυτά τα ποτά συνδέονται και με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις» δήλωσε ο Dr. Simon C. Matthews, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Vivante Health. «Επιπλέον, συχνά συνδέονται με την πρόκληση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, ρέψιμο και παλινδρόμηση, ιδίως όταν συνδυάζονται με την ανθρακούχα και καφεϊνούχα μορφή τους».
Λευκό ψωμί
Σύμφωνα με την Dr. Shilpa Grover, διευθύντρια του προγράμματος ογκο-γαστρεντερολογίας στο τμήμα γαστρεντερολογίας του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν είναι καλά για το έντερό σας.
«Μελέτες που έχουν αξιολογήσει τα διατροφικά πρότυπα έχουν δείξει σαφώς ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και εξευγενισμένων δημητριακών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών θυλάκων στο πεπτικό σύστημα που ονομάζονται εκκολπωματίτιδα», δήλωσε η ίδια. «Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και το ποπ κορν δεν σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εκκολπωμάτωσης ή επιπλοκών όπως η εκκολπωματίτιδα ή η αιμορραγία».
Αλλά η υγεία του εντέρου σας δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέχετε όταν πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά. «Οι ίδιες δίαιτες που συνιστώνται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι επίσης πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας», δήλωσε η ίδια.
Αν κλαίτε για την απώλεια της ταυτότητας καθώς σκέφτεστε να περάσετε τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς ούτε ένα χοτ ντογκ, μην ανησυχείτε: Ένα χοτ ντογκ εδώ και εκεί δεν θα καταστρέψει την υγεία του εντέρου σας. Απλά μην τα καταναλώνετε πολύ – και ίσως προσθέστε λάχανο τουρσί για κάποια οφέλη που ενισχύουν το έντερο.
*Με στοιχεία από huffpost.com
- Ανάπτυξη: Η οικονομία «ανθεί» αλλά οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι – Κάτι πάει πολύ λάθος
- «Έχω παιδιά» στο MEGA: Ρεκόρ σεζόν στην τηλεθέαση
- Στέφανος Κασσελάκης: Στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατίας
- Νέα Αριστερά: Κατά μέτωπο επίθεση σε κυβέρνηση και Παύλο Μαρινάκη
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υπεύθυνος για μεταφορές και τουρισμό ο Τζιτζικώστας – Ανεκτίμητη η εμπειρία του
- Τουρκία: Περισσότερες από 230 συλλήψεις για «τρομοκρατία», ανάμεσά τους και 12 δημοσιογράφοι