Πως θα ήταν άραγε ένα πρόγραμμα σπουδών που θα δεχόταν αποκλειστικά μέλη των ισχυρότερων οικογενειών του πλανήτη, μαθαίνοντάς τους να διαχειριστούν τον πλούτο και το lifestyle τους με τρόπο που να ηγηθούν των αλλαγών του 21ου αιώνα; Την απάντηση έδωσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προκαλώντας ανησυχίες με τα ακαδημαϊκά του σχέδια να φτιάξει πανεπιστημιακές «Βερσαλλίες».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ηγεσίας του Κέμπριτζ, οι ισχυρές οικογένειες έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να σχεδιάσουν τις συνθήκες λειτουργίας τους για το 2050 και στη συνέχεια να προετοιμάσουν τις μελλοντικές γενιές να οδηγήσουν την οικογένεια τους στο μέλλον.

Επειδή λοιπόν «οι οικογενειακές επιχειρήσεις και ο πλούτος τους διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία», για να μην «δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα σε αυτές τις οικογένειες και τις κοινωνίες», έρχεται το νέο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ηγεσίας του Κέμπριτζ «να εξοπλίσει τις οικογένειες να καθορίσουν το σκοπό τους και να κάνουν τη διαφορά, εστιάζοντας στο μοναδικό τους πλαίσιο και στις δυνατότητές τους να προωθήσουν την αλλαγή». O τίτλος του προγράμματος είναι από μόνος του ανησυχητικός: «Πρόγραμμα ηγεσίας πολλαπλών γενεών: Εξοπλίζοντας τις οικογένειες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για να διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα», παραπέμποντας έτσι στη δημιουργία παγκόσμιων ελίτ με ακαδημαϊκή νομιμοποίηση.

Εξάλλου, προκαλεί εντυπωσιάζει για τα κριτήρια των υποψήφιων σπουδαστών καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε σημαντικά μέλη οικογενειών που επηρεάζουν σημαντικά τον κόσμο με τον πλούτο τους (Highly influential families). Ειδικότερα μπορούν να κάνουν αιτήσεις, μεγαλύτεροι [ηλικιακά], σημερινά μέλη -αλλά και της επόμενης γενιάς- υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Το διάρκειας 6μηνών εξατομικευμένο πρόγραμμα συνδυάζει συναντήσεις με το δίκτυο του Κέιμπριτζ, διαδικτυακά εργαστήρια, συμβουλές από εμπειρογνωμόνων κορυφαίους του τομέα και ατομικές διαβουλεύσεις. Τους προσφέρει επίσης ισόβια συμμετοχή στο παγκόσμιο δίκτυο του Ινστιτούτου που αποτελείται από περισσότερους από 30.000 ηγέτες, φορείς αλλαγής (changemakers) και εμπειρογνώμονες στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Κλάρα Σάιν πιστεύει ότι με αυτό το πρόγραμμα «οι οικογένειες με επιρροή είναι σε μοναδική θέση να συνδέσουν το όραμα και τις αξίες τους με μακροπρόθεσμες λύσεις για την κοινωνία και τον πλανήτη» ενώ εγγυάται ότι «το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει τις διορατικές οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και να απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους για».

Lifestyle και φιλανθρωπία στην υπηρεσία της Αλλαγής

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι τρόποι επιρροής των οικογενειών αυτών παρέχουν μοναδικές δυνατότητες επειδή μπορούν να ενσωματώσουν: τις τεράστιες επιχειρήσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, την εμπλοκή τους με την φιλανθρωπία και το lifestyle! «Ο τρόπος που επιλέγουν να ζουν οι οικογένειες με επιρροή, καθώς και οι αξίες και οι προτεραιότητες που επιδεικνύουν, έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτιστικών προσδοκιών στις χώρες τους και διεθνώς» λέει το πρόγραμμα.

Η Επίτιμη διευθύντρια και ομότιμη πρέσβειρα του Ινστιτούτου Πόλι Κούρτις έχει μια πιο «ρηξικέλευθη» προσέγγιση, καλώντας μέσω του προγράμματος τις «πιο προοδευτικές οικογένειες να επενδύουν συνειδητά στον εαυτό τους, δημιουργώντας την ικανότητά τους να ηγηθούν της αλλαγής» Τις καλεί μάλιστα πώς να μάθουν πώς να «αφήσουν την επικρατούσα κοσμοθεωρία τους ή τις κληρονομικές συμπεριφορές τους, αποδεχόμενες την ανάγκη να αμφισβητήσουν μερικές φορές την υφιστάμενη κατάσταση και κάνοντας έναν απολογισμό των αξιών τους, του σκοπού τους και της συμβολής τους στην κοινωνία μέσα από μια νέα ματιά στην έννοια της διαχείρισης».

Τζάμπα!

Τα δίδακτρα ανέρχονται σε 12.075 λίρες. Αυτό περιλαμβάνει όλη την υποστήριξη των καθηγητών και την πρόσβαση (αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά) σε όλες τις συνεδρίες και τους πόρους του προγράμματος, όλα τα γεύματα, τα επίσημα δείπνα και το κόστος του χώρου διεξαγωγής της ημέρας. Η διαμονή δεν περιλαμβάνεται στην τιμή, αλλά μπορεί να γίνει κράτηση στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Προφανώς τα δίδακτρα είναι ελάχιστα, για την κόρη του πακιστανικού οίκου Habib ή την κόρη του Καναδού μεγιστάνα Rockowitz, καθώς το Πανεπιστήμιο βασίζεται σε μεταγενέστερες δωρεές ισχυρών οικογενειών και δικτύωση.

Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Άντε και στην Ελλάδα»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Έλληνες ακαδημαϊκοί και γνώστες του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος δείχνουν την έκπληξη τους από ένα τέτοιο πρόγραμμα

«Ωπα! Βλέπω λαμπρή ευκαιρία για ελληνική μεταφυτευση της ιδέας, με διπλό campus Αθηνών/Μυκόνου» σχολίασε Έλληνας δημοσιογράφος, για να του απαντήσει ακαδημαϊκός «εξαιρετική ιδέα. Η κοινωνία των κολλητών, δίδακτρα χωρίς μαθήματα και campus σε επτάστερα».

Άλλα αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν είναι πως «Έτσι δημιουργείται η άρχουσα τάξη», «Θα ήταν θλιβερό, αν δεν ήταν τόσο γελοίο», «Ελπίζω να τρολάρει το Cambridge…», «Πρόκειται για έναν grotesque εκφυλισμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» κτλ.

Δεν επιτρέπονται οι μεροκαματιάρηδες λευκοί φοιτητές

Πρόκειται για μια επικίνδυνη πορεία που έχει χαράξει το πρωτοκλασάτο βρετανικό ίδρυμα, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, προκήρυξε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για μαύρους Βρετανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς ή Βρετανο-Πακιστανούς, Βρετανο-Μπαγκλαντεσιανούς φοιτητές» αποκλείοντας όμως λευκούς φοιτητές που προέρχονταν από την εργατική τάξη!

Το πρόγραμμα ξεσήκωσε αντιδράσεις ακόμα και από εκπαιδευτικούς του ίδιου ιδρύματος. «[Αυτό] το είδος της ευκαιρίας θα έπρεπε σίγουρα να είναι διαθέσιμο σε όλους με βάση την αξία και τις ανάγκες τους, όχι την εθνική καταγωγή» είχε δηλώσει ο λέκτορας θεολογίας του Δρ James Orr. Τελικά το Πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει και να επιτρέψει και σε λευκούς φοιτητές να συμμετάσχουν.