Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Οι εκπλήξεις μπορούν να περιμένουν

ΝΔ: Οι εκπλήξεις μπορούν να περιμένουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γέμισε» τα τελευταία κενά στις λίστες των υποψηφίων της ΝΔ, οι ανακοινώσεις έγιναν, αλλά όλοι περιμένουν τα... σπουδαία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Τέλος στις τμηματικές ανακοινώσεις των νέων υποψηφιοτήτων της ΝΔ, που εξελίσσονταν από την άνοιξη του 2022, έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάβοντας πράσινο φως στη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων, ώστε άπαντες οι… γαλάζιοι, νυν βουλευτές και νέοι υποψήφιοι, να εκδράμουν με το «χρίσμα» στις εκλογικές περιφέρειές τους για Πάσχα.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Πετρούπολη, ο Πρωθυπουργός «γέμισε» τα τελευταία κενά στις λίστες, αφήνοντας πάντως για αργότερα τις… εκπλήξεις, δηλαδή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τη «μάχη» της 21ης Μαΐου, όταν κατά τον Μητσοτάκη «θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σταθερότητα ή αν θα ξαναγυρίσει σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων, ανασφάλειας, ανοιχτών συνόρων», θα δώσουν όλοι οι νυν βουλευτές με εξαίρεση πέντε: τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Κώστα Τζαβάρα, τον Χριστόφορο Μπουτσικάκη, τη Γεωργία Μαρτίνου και τον Γιώργο Βαγιωνά.

Ερωτηματικό παραμένει εάν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία στη Φθιώτιδα για τον Θέμη Χειμάρα, ο οποίος είχε παραιτηθεί αφότου μπήκε στο επίκεντρο καταγγελιών και ελέγχου για επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Ο ίδιος δήλωσε χθες «στην πρώτη γραμμή του αγώνα» δημοσιοποιώντας αποτελέσματα έκθεσης του ΣΔΟΕ που, όπως λέει, τον  δικαιώνουν. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τηρείται στάση αναμονής για την έκβαση της έρευνας, καθώς το ΣΔΟΕ φαίνεται να αναμένει συμπληρωματικά στοιχεία. Αντίθετα, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει όλο το προηγούμενο διάστημα καλή επικοινωνία με το Μαξίμου, θα είναι κανονικά υποψήφιος στις Σέρρες. Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι υποψήφιος σε Δυτικό τομέα Αθήνας, Εβρο και Α’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, το 50% του συνόλου των υποψηφίων «είναι νέα πρόσωπα» που διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών ενώ μεγάλο βάρος έπεσε και στο σινιάλο της ηλικιακής ανανέωσης, με τον μέσο όρο της ηλικίας των νέων υποψηφίων τα 44 έτη. Η συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται σε 42% (των ανδρών στο 58%), περίπου όπως και το 2019. Κομματικές πηγές έλεγαν ότι επιλέχθηκαν πρόσωπα με θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα της «διεύρυνσης», το προηγούμενο διάστημα είχαν ανακοινωθεί οι εκτός στενών νεοδημοκρατικών ορίων υποψήφιοι: πέραν του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «μεταγραφές» είναι μεταξύ άλλων η Αννα Ροκοφύλλου (Α’ Αθήνας), ο Απόστολος Σπυρόπουλος (Αρκαδία), ο Ναπολέων Μαραβέγιας (Κεφαλονιά), η Ελευθερία Φτακλάκη (Δωδεκάνησα) κ.ά.

Ο γρίφος του Επικρατείας

Σε ό,τι αφορά το Επικρατείας η σημερινή λίστα, με εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, έχει αδειάσει ολοκληρωτικά στο μυαλό του Μητσοτάκη και ο ίδιος διαχειρίζεται την επικοινωνία με τα πρόσωπα που τον ενδιαφέρουν.

Στενός συνεργάτης του εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός δεν κινείται με το σκεπτικό «λαμπερές περσόνες» αλλά με το τρίπτυχο «αυξημένο κύρος – βιογραφικό – πετυχημένη πορεία», προδιαγράφοντας επιλογές που θα μεταφέρουν συγκεκριμένους συμβολισμούς για τους στόχους της επόμενης τετραετίας και για το όραμα του Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2027.

Αλλη πηγή μιλά για (οπωσδήποτε) δύο ή και τρεις γυναίκες σε εκλόγιμη θέση ενώ θα υπάρχουν πρόσωπα – σύμβολα της προαναγγελίας για κυβέρνηση «από ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα». Και δείχνει προς τις κοινότητες των πανεπιστημίων, της επιστήμης ή και των σωμάτων ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τις μη εκλόγιμες θέσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη γαλάζια ομάδα στην Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση για τη συγκεκριμένη «μυστική» λίστα 15 προσώπων (οι τρεις θα είναι εκπρόσωποι της ομογένειας), «παίζονται» σε γαλάζια πηγαδάκια ποικίλα στοιχήματα: από τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, μέχρι ακαδημαϊκούς – συνομιλητές του Πρωθυπουργού, όπως ο Μιχάλης Μπλέτσας και ο Κωνσταντίνος Συνολάκης που γνωρίζονται με τον Πρωθυπουργό, τον Πύρρο Δήμα, όπως επιθυμούν πολλοί κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024