Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στον Πύργο Ηλείας. Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να επικυρώσει τις εναπομείνασες υποψηφιότητες για τις εθνικές εκλογές – για την ακρίβεια το 90%.

Τα 100 ονόματα που απέμεναν να ανακοινωθούν συζητήθηκαν ως έναν βαθμό χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την προγραμματική εκδήλωση για τις μεταφορές που έγινε στον «Ελληνικό Κόσμο» και στην οποία χαιρέτισε και μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος – δεύτερη διαδοχική ύστερα από εκείνη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και το σχέδιο της έγκρισης του κυβερνητικού προγράμματος.

Ολα όμως θα περάσουν από την ΚΕ της Κυριακής όπου και θα δοθούν ο τελικός τόνος για την προεκλογική μάχη και οι κατευθυντήριοι άξονες για τις μέρες που μένουν και τα διακυβεύματα όπως η προοδευτική διακυβέρνηση.

Μια πρώτη γεύση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με ένα πιο τεχνοκρατικό άρωμα που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας δόθηκε με τις ανακοινώσεις δύο επιστημόνων από το think tank του κόμματος.

Του καθηγητή Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – γνωστού υπέρμαχου του εμβολιαστικού προγράμματος για την πανδημία – Γρηγόρη Γεροτζιάφα που θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Και της 28χρονης Διάνας Βουτυράκου – ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών, ιδρύτριας και γενικής διαχειρίστριας της Unique Minds που το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σαγκάη – που θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη Δυτική Αττική.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είχε καιρό δίαυλο με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ έχει θέσεις για το ΕΣΥ που συμπίπτουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη μεριά του ήταν εκ των προσώπων που είχαν ενεργό παρουσία στο θινκ τανκ και στην επεξεργασία γραμμών για τη δημόσια υγεία (με καλή σχέση και με τον Ανδρέα Ξανθό).

Οι πιθανές εκπλήξεις

Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες έλεγαν πως μεγάλο μέρος των εκπλήξεων κρατά στο χέρι του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και θα το δούμε κυρίως στο ψηφοδέλτιο του Επικρατείας. Εκεί ακούγονται ονόματα όπως του Οθωνα Ηλιόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής και κλινικού ογκολόγου στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center ή του πρώην υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται επίσης όπως όλα δείχνουν να είναι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Στο πεδίο των υποψηφιοτήτων σε θέσεις για σταυρό πάντα ένα δυνατό όνομα είναι εκείνο – που μπορεί να δούμε – της δημοσιογράφου Δώρας Τσαμπάζη, συζύγου του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, για τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τέως αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος της ΚΕ του κόμματος. επίσης φέρεται πως θα έχει μια θέση στη μάχη.

Εντονα ακούγεται για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έξαρση της πανδημίας ως πρόσωπο κοινής αποδοχής για το υπουργείο Υγείας. Στα της Κρήτης, στη θέση του Μιχάλη Χαιρετάκη στα Χανιά, για τον οποίο ο Παύλος Πολάκης είχε σηκώσει αντάρτικο και είχε δημιουργήσει κρίση, φέρεται να πηγαίνει ο γιατρός Γιώργος Πετράκης – και η πλευρά Πολάκη είναι σύμφωνη με αυτή την εκδοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»