Τα τελευταία όπλα
Ο υπουργός Εσωτερικών προετοιμάζει την κρατική μηχανή για τις κάλπες της 21ης Μαΐου χωρίς αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που θα ισχύσει τον Ιούλιο και με τον νόμο για τους αποδήμους αλώβητο
Το παζλ συμπληρώνεται. Αν δεν προκύψουν οι συνήθεις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από διάφορα υπουργεία, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις, όπως συμβαίνει στην ολοκλήρωση σχεδόν κάθε κοινοβουλευτικού κύκλου, η διπλή νομοθετική παρέμβαση από τον Μάκη Βορίδη θα κλείσει τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρώτη, η συμπληρωματική διάταξη για την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, είναι πιθανόν να διαφοροποιήσει τα πολιτικά και δημοσκοπικά δεδομένα στην προεκλογική αφετηρία. Με τη δεύτερη, το «ερανιστικό» νομοσχέδιο που προβλέπει κίνητρα παραγωγικότητας και μπόνους στο Δημόσιο, επιχειρείται μια μεγαλύτερη κυβερνητική διείσδυση στις δεξαμενές των δημοσίων υπαλλήλων – που δεν ενθουσιάζονται από ένα σκηνικό πολιτικής ρευστότητας και ριζοσπαστικές αλλαγές. Μέσα από το νομοθέτημα, αρκετοί θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και βελτίωση αποδοχών, συνεπώς η οπτική τους μπορεί να είναι θετική. Παράλληλα, όμως, στέλνει μηνύματα και σε όσους ομνύουν στους νόμους της αγοράς, καθώς η παραγωγικότητα στο Δημόσιο όχι μόνο θα είναι μετρήσιμη σε πολλούς τομείς, αλλά θα ακολουθεί και μια λογική που διέπει τον ιδιωτικό τομέα. Προσφέρεις περισσότερα, μπορείς να λαμβάνεις και περισσότερα.
Υπό μια έννοια – κι εφόσον το μοντέλο λειτουργήσει – το τελευταίο νομοθέτημα θα μπορούσε να αποδειχθεί ως ένα από τα πλέον καινοτόμα της τετραετίας που φεύγει. Και να αποτελέσει μια μαγιά για μελλοντικές αλλαγές στο ευρύτερο Δημόσιο. Αν δεν εμφανιστούν άλλοι υπουργοί που θα ταράξουν τα νερά, με πιεστικές προεκλογικές «διευθετήσεις» που θέλουν νομοθετική κάλυψη στο παρά ένα, ο Βορίδης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο πριν πέσει η κοινοβουλευτική αυλαία. Και περισσότερη σκόνη από τις ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που βάφτισε ο ίδιος «ερανιστικές» επειδή αποτελούν μια συρραφή διατάξεων μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο νομοθέτημα, θα σηκώσει η συμπληρωματική διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη.
Με την προσθήκη προβλέπεται ότι την τελική απόφαση θα λάβει μια μεγαλύτερη δικαστική σύνθεση από την αρχική. Οι πέντε ανώτατοι δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που ελέγχουν το τυπικό σκέλος των υποψηφιοτήτων και ανακηρύσσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν στις εκλογές, δεν θα κρίνουν και τη νομιμότητα του μορφώματος που θα εμφανιστεί, με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Την κουρτίνα για να αποκαλυφθούν όσα κρύβονται πίσω από το μόρφωμα θα τραβήξουν δέκα δικαστές, η Ολομέλεια του Α΄ Τμήματος. Είναι προφανές ότι η νομοθετική παρέμβαση έχει να κάνει και με τις ανησυχίες για τους συσχετισμούς. Το βασικό ζήτημα, όμως, που θα κληθεί να εξηγήσει ο Βορίδης στη Βουλή είναι γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε να επανέλθει για μια ρύθμιση που έφερε μόλις πριν από πέντε εβδομάδες. Αν στην αρχική διάταξη υπήρχαν ανοιχτά «παράθυρα», γιατί δεν έκλεισαν εξαρχής; Ο προβληματισμός δεν καταγράφεται σε κενό αέρος, αφού κάθε τόσο η κυβέρνηση εμφανιζόταν έτοιμη να παρέμβει σε νομοθετικές αλλαγές που είχε προωθήσει η ίδια – επειδή ο αρχικός στόχος δεν φαινόταν να επιτυγχάνεται. Στο Μαξίμου, για παράδειγμα, πέρασαν μια φάση όπου επεξεργάζονταν μεταβολές και στον εκλογικό νόμο που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική, ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εξασφαλίζεται με ποσοστά ακόμη και κάτω από το 35%. Δεύτερες σκέψεις υπήρχαν ακόμη και με τις ρυθμίσεις για την ψήφο των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους, καθώς μέχρι πρότινος το εγχείρημα έδειχνε να οδηγείται σε μεγάλο ναυάγιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών προετοιμάζει την κρατική μηχανή για τις κάλπες της 21ης Μαΐου χωρίς αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που θα ισχύσει τον Ιούλιο και με τον νόμο για τους αποδήμους αλώβητο. Τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο η κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων απέδωσε κάποιους καρπούς: οι εγγεγραμμένοι στη σχετική πλατφόρμα, από 2.500, σήμερα έχουν φτάσει στις 17.500 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 10ης Μαΐου για τις εγγραφές αναμένεται να υπερβούν τις 20.000. Μπορεί αρχικά ο πήχης να ήταν υψηλότερος, αλλά η επιμονή του Βορίδη να μην μπει ο νόμος στο «ψυγείο» δείχνει να δικαιώνεται.
- Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή
- Ντόναλντ Τραμπ: «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη 2.0» – Γιατί ξεκινάει νέο πόλεμο απέναντι στους μετανάστες στις ΗΠΑ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά
- Ο Τομ Χάρντι προσφέρθηκε να δώσει 300.000 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νέα του σειρά