Γιατί η Νορβηγία διώχνει τους πλούσιους πολίτες της;
Η αποχώρηση των ατόμων με μεγάλη περιουσία αναμένεται να αυξηθεί φέτος
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ρεκόρ σημειώνει ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων Νορβηγών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, καθώς η κυβέρνησή της έχει αυξήσει τον φόρο περιουσίας στο 1.1%.
Περισσότερα από 30 άτομα της οικονομικής ελίτ της Νορβηγίας έφυγαν από την χώρα το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Dagens Naeringsliv.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ σημειώνει πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των πλουσίων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα 13 χρόνια.
Ακόμη περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι Νορβηγοί αναμένεται να φύγουν φέτος από την χώρα λόγω της αύξησης του φόρου περιουσίας τον Νοέμβριο, που κοστίζει στην κυβέρνηση δεκάδες εκατομμύρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μεγιστάνας Kjell Inge Røkke ο οποίος μετακόμισε στην ιταλόφωνη πόλη Λουγκάνο.
Ο Røkke, 64 ετών, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Νορβηγός, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 19,6 δισ. NOK (1,5 δισ. £).
Σε μια ανοιχτή επιστολή, είπε: «Επέλεξα το Λουγκάνο ως τη νέα μου κατοικία – δεν είναι ούτε η φθηνότερη ούτε έχει τους χαμηλότερους φόρους – αλλά ως αντάλλαγμα, είναι ένα εξαιρετικό μέρος με κεντρική τοποθεσία στην Ευρώπη».
Η μετεγκατάστασή του θα κοστίσει στη Νορβηγία περίπου 175 εκατομμύρια ΝΟΚ σε απώλεια φορολογικών εσόδων ετησίως. Πέρυσι, ο Røkke ήταν το υψηλότερο φορολογούμενο άτομο της χώρας.
Ο Ole Gjems-Onstad, ομότιμος καθηγητής στο Norwegian Bussiness School, είπε ότι εκτιμά ότι όσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχουν συνολική περιουσία τουλάχιστον 600 δισεκατομμυρίων ΝΟΚ.
«Μοιάζει λίγο με το Brexit»
«Κατά τη γνώμη μου μοιάζει λίγο με το Brexit. Η Νορβηγία δεν έχει μεγάλη παράδοση στον ‘αυτοτραυματισμό’ και η πληθώρα των επιχειρηματιών που μετακομίζουν στο εξωτερικό έχει προκαλέσει σοκ», είπε ο Gjems-Onstad.
Επισήμανε παράλληλα πως πολλοί πολιτικοί της χώρας κατηγορούν τους πλουσίους που εγκαταλείπουν τη χώρα, ωστόσο στον κόσμο δεν αρέσει η ιδέα πως οι καλύτεροι επενδυτές της χώρας φεύγουν.
«Δεν ήταν αυτό που ήθελα, αλλά οι ολοένα αυστηρότεροι και αυξανόμενοι φορολογικοί κανόνες της σημερινής κυβέρνησης δεν μου άφησαν άλλη επιλογή» δήλωσε ο Tord Ueland Kolstad, επενδυτής σε κτηματομεσιτικά και στην εκτροφή σολομών.
«Ελπίζουμε να μείνετε…»
Ο Erlend Grimstad, υφυπουργός Οικονομικών, είπε στον Guardian ότι ήλπιζε ότι οι πλούσιοι Νορβηγοί θα επέστρεφαν «εν καιρώ».
«Εάν απολαύσατε την επιτυχία και γίνατε πλούσιοι στη Νορβηγία, ελπίζουμε να μείνετε και να συνεχίσετε να συμμετέχετε στη νορβηγική κοινωνία», είπε.
«Ενθαρρύνουμε τους Νορβηγούς να πετύχουν να δημιουργήσουν αξία και να γίνουν πλούσιοι. Και πιστεύουμε ότι το νορβηγικό μοντέλο με ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας πρόνοιας και τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης είναι σημαντικοί παράγοντες για να καταστεί δυνατή αυτή η επιτυχία» τόνισε ο ίδιος.
«Όσοι έχουν την ικανότητα θα πρέπει να πληρώνουν λίγο περισσότερο»
Ο υφυπουργός δήλωσε πως το νορβηγικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από τη συνεισφορά όλων ανάλογα με την ικανότητα του καθενός, επομένως όσοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα, «θα πρέπει να πληρώνουν λίγο περισσότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις