Νουριέλ Ρουμπινί: Ο οικονομολόγος που «βλέπει» συνέχεια καταστροφές
Ο Νουριέλ Ρουμπινί έχει πάντα άποψη και συνήθως προβλέπει καταστροφές
Εδώ και δυο δεκαετίες προειδοποιεί για οικονομικές καταστροφές. Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται παντού και κάθε του πρόβλεψη αναπαράγεται αυτολεξεί από τον διεθνή οικονομικό Τύπο. Η «Κασσάνδρα» της οικονομίας επί το ελληνικότερον, ο επονομαζόμενος Dr Doom, όλον τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται μπροστά από τα μεγάλα γεγονότα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια «προ των πυλών» καταστροφή.
Και, όπως γράφει το Business Insider, που σκιαγραφεί το προφίλ του, ο κατά κόσμον Νουριέλ Ρουμπινί είτε καταρρίπτει την κρυπτογράφηση ως εγκληματική επιχείρηση στον απόηχο του FTX, είτε προειδοποιεί ότι οι αγορές οδεύουν προς ένα «Τρίγωνο των Βερμούδων» κινδύνου, έχει πάντα άποψη και συνήθως προβλέπει καταστροφές, εξ ου και το παρατσούκλι του, αφού doom στα αγγλικά σημαίνει απόλυτη καταστροφή.
Η αρχή του 2008
Ο Ρουμπινί έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν προέβλεψε ένα «εφιαλτικό σενάριο απότομης προσγείωσης» και άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ το 2006.
Όταν μίλησε για επικείμενο στεγαστικό κραχ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκείνη τη χρονιά, οι ακροατές το άκουσαν ως… αστείο, ανέφεραν οι New York Times. Αλλά όταν ξέσπασε η Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, ο Ρουμπινί επαινέθηκε μαζί με λίγους ακόμη οικονομολόγους που είχαν προβλέψει τη συντριβή, όταν άλλοι ειδικοί έδειχναν να είναι ήσυχοι.
Το 2006 ακουγόταν σαν τρελός. Το 2007 επέστρεψε προφήτης, είπε χαρακτηριστικά στους Times ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Prakash Loungani, που είχε καλέσει τον Ρουμπινί στη διάσκεψη του ΔΝΤ εκείνη τη χρονιά. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψή του είναι ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους που θα καταστρέψει την οικονομία.
Το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη από ορθόδοξους εβραίους γονείς, σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις προσδοκίες της οικογένειας να ακολουθήσει την τέχνη του πατέρα του στον κλάδο του χαλιού.
«Ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο», έχει πει ο ίδιος μιλώντας στο GQ για την παιδική του ηλικία.
Αφού πήρε το πτυχίο του στην Ιταλία, απέκτησε το διδακτορικό του στα διεθνή οικονομικά στο Χάρβαρντ και δίδαξε οικονομικά στο Γέιλ, προτού αναλάβει έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1995, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Αν κινείται σαν πάπια… είναι πάπια
Ο Ρουμπινί έγινε διάσημος για την «αντισυμβατική» ασυνήθιστη προσέγγισή του στα οικονομικά. Όταν ρωτήθηκε για τη μεθοδολογία του για την πρόβλεψη μιας ύφεσης στη διάσκεψη του ΔΝΤ το 2006, είπε ότι οι προβλέψεις του βασίστηκαν στη διαίσθηση, αναφερόμενος στο οικονομικό του μοντέλο ως «δοκιμή μυρωδιάς» ή «τεστ πάπιας».
«Αν μοιάζει με ύφεση και μιλάμε σαν ύφεση και σαν ύφεση, θα πρέπει να είναι ύφεση», είπε, σύμφωνα με τους FT. Ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, ο οποίος υπήρξε διδακτορικός σύμβουλος του Ρουμπινί στο Χάρβαρντ, τον επαίνεσε για το μοναδικό «μείγμα δεξιοτήτων» του ως οικονομολόγου. Ωστόσο, παρά την επιτυχία του 2008, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική τα επόμενα χρόνια για τις σκληρές και συχνά λανθασμένες προειδοποιήσεις του για καταστροφή.
Το 2005, προέβλεψε ότι ο τυφώνας Κατρίνα θα εξελισσόταν σε οικονομική καταστροφή, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Το 2009, καθώς η οικονομία πάλευε να επανέλθει από το κραχ των ενυπόθηκων δανείων, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μια «διπλή» ύφεση, αν και η ύφεση έληξε επίσημα το καλοκαίρι του ίδιου έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.
Οι επικριτές του λένε ότι η επαλήθευση της προειδοποίησης που απηύθυνε το 2008 ήταν αναπόφευκτη με τόσες πολλές πτωτικές προβλέψεις που είχε κάνει. «Ακόμα και ένα σταματημένο ρολόι είναι σωστό δύο φορές την ημέρα», είπε αρκούντως απαξιωτικά ο Anirvan Banerji, από τους επικριτές του οικονομολόγου, στους New York Times το 2008.
«Αγαπούν το μυαλό μου»
Ο 65χρονος σήμερα Ρουμπινί, προβλέπει άλλη μια οικονομική κρίση. Σε 13 δημοσιεύματά του στο Project Syndicate τον περασμένο χρόνο, προειδοποιούσε για στασιμοπληθωρισμό, χρέος ή έναν τρομερό συνδυασμό των δύο.
Πάντως, ο οικονομολόγος των δυσοίωνων και ζοφερών προβλέψεων δεν είναι πάντα κατηφής. Το όνομά του γράφτηκε πολλές φορές σε μέσα ενημέρωσης που τον έφεραν μεταξύ πολλών καλεσμένων σε πολυτελή πάρτι στο ρετιρέ του στο Μανχάταν. Κάποια στιγμή, έλαβε εντολή από την πολιτεία της Νέας Υόρκης να αφαιρέσει ένα υδρομασάζ, για το οποίο δεν είχε σχετική άδεια, από την οροφή του ρετιρέ του.
«Η ύφεση ήταν τέλεια για μένα», είπε στο New York Magazine το 2009, σύμφωνα με το οποίο κυκλοφορούσε τις νύχτες με «τουλάχιστον δύο κορίτσια» χέρι-χέρι. «Αγαπούν το όμορφο μυαλό μου», έχει πει ο ίδιος για τον εαυτό του. “Είμαι άσχημος, αλλά τους ελκύει το μυαλό μου. Είμαι ροκ σταρ ανάμεσα σε “σπασίκλες”, ακοινώνητους και “φυτά”».
Πηγή: OT.GR
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA