Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το φίδι που γίνεται ρόδα για να ξεφύγει από εχθρούς (φωτογραφία)

Το φίδι που γίνεται ρόδα για να ξεφύγει από εχθρούς (φωτογραφία)

Όταν τα ερπετά κυλούν αντί να έρπουν.

Για να ξεφύγουν από επίδοξους θηρευτές, κάποια φίδια τεντώνουν απειλητικά το σώμα τους, άλλα το παίζουν ψόφια και άλλα έρπουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Υπάρχουν όμως και άλλα κόλπα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biotropica περιγράφει ένα μικρό ασιατικό φίδι που γίνεται ρόδα και «κυλά» μέχρι την ασφάλεια.

«Είχα παρατηρήσει τυχαία αυτή τη συμπεριφορά άλλη μια φορά στο παρελθόν, δεν είχα όμως τον εξοπλισμό να την καταγράψω» δήλωσε στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ο Ίβαν Σενγκ Χουάτ Κουά, επικεφαλής της μελέτης.

«Ενθουσιαστήκαμε όταν τελικά συναντήσαμε το φίδι της μελέτης ενώ πραγματοποιούσαμε ερπετολογικές μελέτες άλλων ειδών. Αυτό μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα για να καταγράψουμε τη συμπεριφορά της ρόδας».

Πηγή: Evan Quah

Οι παγκολίνοι και κάποια είδη βατράχων είναι επίσης γνωστό ότι κουλουριάζουν το σώμα τους σε ρόδα όταν συναντήσουν κινδύνους, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο καταγράφεται στα φίδια.

Το φίδι του είδους Pseudorabdion longiceps (εικόνα πάνω), μήκους περίπου 25 εκατοστών, είναι νυκτόβιο είδος και την ημέρα κρύβεται κάτω από πεσμένα φύλλα, πέτρες ή κούτσουρα. Η συμπεριφορά της ρόδας καταγράφηκε σε βουνό της Μαλαισίας, όμως το είδος ζει και σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας.

Για να γίνει ρόδα, το φίδι κουλουριάζει το σώμα του σε σχήμα S και χρησιμοποιεί την ουρά του σαν ελατήριο για να εκτοξευτεί στον αέρα. Το κεφάλι πέφτει πρώτο πίσω στο έδαφος, οπότε η ουρά περνά πάνω από το κεφάλι και σχηματίζει έναν κύκλο. Η διαδικασία στη συνέχεια επαναλαμβάνεται μέχρι το ερπετό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο.

Η συμπεριφορά αυτή είναι μεν ενεργοβόρα, λένε οι ερευνητές, είναι όμως άκρως αποτελεσματική σε έκτακτες περιστάσεις, καθώς το φίδι καλύπτει απόσταση 1,5 μέτρου, έξι φορές το μήκος του σώματός του, μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, επειδή το σώμα του έχει περιορισμένη επαφή με το έδαφος αφήνει λιγότερα χημικά ίχνη για θηρευτές με ισχυρή όσφρηση, λένε οι ερευνητές.

Άλλα φίδια που γίνονται ρόδα δεν είναι γνωστά μέχρι σήμερα, όπως όμως ανέφερε ο δρ Κουά, υπάρχουν κάποια είδη οχιάς που χρησιμοποιούν την ουρά ως ελατήριο για να πηδούν στον αέρα.

Must in

Ο «δανεικός» Λεβαδειακός και ο παίκτης που χάνει δύο ματς με… τρεις κίτρινες κάρτες!

Η αδερφική, «οικογενειακή» σχέση που έχει ο Λεβαδειακός με τον Παναθηναϊκό, περιλαμβάνει δανεισμούς, ανταλλαγές προπονητών, μεταγραφές, αλλά και μια τρελή τιμωρία του Ζίνι! Τα γεγονότα είναι εντυπωσιακά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο