Δεν ήταν έκπληξη γενικώς. Δεν είναι έκπληξη και ειδικώς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε και φέτος του Bucks στην κορυφή της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ και βέβαια ακονίζει τα δόντια του εν όψει των playoffs: 58-24 το ρεκόρ του Μιλγουώκι που θα περιμένει καμιά εβδομάδα ως ότου πληροφορηθεί τον πρώτο του αντίπαλο στο μεγάλο ραντεβού της Ανατολής.

Από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στο format η διαδικασία play-in, ο πρώτος και ο δεύτερος της κατάταξης σε Ανατολή και Δύση περιμένουν λιγάκι παραπάνω για να πληροφορηθούν ποιους θα αντιμετωπίσουν στους προημιτελικούς της Περιφέρειας.

Στην προκειμένη περίπτωση;

Το 7ο Μαϊάμι (44-38) αντιμετωπίζει την 8η Ατλάντα (41-41) και ο νικητής θα παίξει με τους Celtics (57-25) που τερμάτισαν δεύτεροι. Ο ηττημένος μετά θα αντιμετωπίσει τον νικητή ανάμεσα στο Τορόντο (41-41) που τερμάτισε 9ο και το Σικάγο (40-42) που κατέληξε 10ο και μέσα από αυτή τη ζύμωση θα μάθουν και τα «Ελάφια» τον πρώτο τους στόχο.

Κατά τα άλλα στην Ανατολή; Η τρίτη στη βαθμολογία Φιλαδέλφεια (54-28) του Τζοέλ Εμπίντ και του Τζέημς Χάρντεν θα αντιμετωπίσει το Μπρούκλιν (45-37),  και το Κλίβελαντ (51-31) που τερμάτισε 4ο θα παίξει με τη Νέα Υόρκη (47-35) που επέστρεψε έπειτα από χρόνια σε playoffs μεγαλεία.

Στους ημιτελικούς οι Bucks –αν όλα πάνε καλά- θα συναντήσουν τον νικητή του ζευγαριού Κλίβελαντ-Νέα Υόρκη άρα ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος καθώς ως τον τελικό δεν θα χρειαστεί να συγκρουστεί με καμιά παραδοσιακή δύναμη της Ανατολής. Ομάδες όπως τη Φιλαδέλφεια, και τους Σέλτικς που είναι και η περσινή νικήτρια της περιφέρειας. Τα νέα είναι πολύ καλά για τον Γιάννη και την παρέα του. Και θα γίνουν καλύτερα αν το Μαϊάμι ξημερώματα Τετάρτης επικρατήσει της Ατλάντα.

Και όσο για τη Δύση; Εκεί η μεγάλη έκπληξη αφορά στον αποκλεισμό του Ντάλας. Εντέκατοι οι Mavericks του Λούκα Ντόντσιτς και του Καϊρί Ίρβινγκ. Μια ομάδα που εκεί στα τέλη Φλεβάρη φάνταζε ως ένα από τα πολύ βαριά χαρτιά της φετινής διοργάνωσης. Ποια είναι εδώ τα ζευγάρια; Το τρίτο Σακραμέντο (48-34) έπειτα από ονειρική σεζόν πέφτει πάνω στους πρωταθλητές Warriors του Στεφ Κάρι μιας και αυτοί τερμάτισαν 6οι (44-38) και το τέταρτο Φοίνιξ (45-37) του Κέβιν Ντουράντ και του Κρις Πολ θα αντιμετωπίσει τους Clippers (44-38) του Λέοναρντ και του Πολ Τζορτζ.

Το Ντένβερ που ολοκλήρωσε πρώτο (53-20) και το καταπληκτικό Μέμφις (51-31) που τερμάτισε δεύτερο περιμένουν μαντάτα σαν εκείνα των Bucks και των Celtics. Ξημερώματα Τετάρτης αγωνίζονται οι Lakers (43-39) με τη Μινεσότα (42-40) και οι νικητές πάνε πάνω στο Μέμφις, ενώ οι ηττημένοι θα παίξουν το τελευταίο εισιτήριο των playoffs με τον νικητή του ζευγαριού Pelicans (42-40)-Thunder (40-42)