Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό: Θύματα εκμετάλλευσης ανήλικοι Αλβανοί που καταφτάνουν στη Βρετανία

Μεταναστευτικό: Θύματα εκμετάλλευσης ανήλικοι Αλβανοί που καταφτάνουν στη Βρετανία

Αιτούντες άσυλο από την Αλβανία ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κυρίως λόγω της φτώχειας και της διαφθοράς στη χώρα τους.

«Φάρος ελπίδας» έγινε για 16χρονο αγόρι από την Αλβανία ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στο ανατολικό Λονδίνο.

Ο ανήλικος έφτασε με βάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι και φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία του Home Office και στη συνέχεια απήχθη από διακινητές για να εργαστεί σε μια φάρμα κάνναβης στο Λιντς.

Το παιδί είναι ένας από τους 12.561 Αλβανούς υπηκόους που ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκα πέρυσι και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης σχετικά με την παράνομη μετανάστευση από αυτό το πρώην κομμουνιστικό κράτος που έχει πληγεί από τη φτώχεια, όπως γράφει ο Guardian.

«Ένας μεγαλύτερος Αλβανός στο ξενοδοχείο υποσχέθηκε να τον βοηθήσει να βρει την αδερφή του που ζούσε στο Λονδίνο. Αντί γι’ αυτό, τον έβαλε να δουλέψει φροντίζοντας φυτά κάνναβης», είπε ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shpresa . Έμενε κλεισμένος μέσα στο σπίτι για τρεις μήνες, μέχρι που η αστυνομία έκανε έφοδο στον χώρο, είδαν ότι ήταν παιδί και τον επανένωσε με την αδερφή του».

Αλβανοί οι περισσότεροι μετανάστες

Οι στατιστικές για τη μετανάστευση δείχνουν ότι οι Αλβανοί αποτελούσαν το 28% των αφίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη το 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε εθνικότητα, ακολουθούμενοι από τους Αφγανούς (20%). Από τους Αλβανούς αφίξεις, το 85% ζήτησε άσυλο και περίπου το 12% δήλωσε ότι ήταν θύματα σύγχρονης δουλείας. Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη αύξηση σε σχέση με το 2020, όταν μόνο 50 Αλβανοί διέσχισαν με μικρά σκάφη.

Η αύξηση των αφίξεων από την Αλβανία ήταν εν μέρει αυτή που οδήγησε την υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman να μιλήσει για «εισβολή στη νότια ακτή μας» τον Νοέμβριο. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Αλβανία είναι ένα ασφαλές έθνος, και οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν αντιμετωπίζουν «κανένα σοβαρό κίνδυνο δίωξης».

Ο Dan O’Mahoney ήταν, μέχρι τον Ιανουάριο, ο αξιωματούχος που ήταν επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση της αύξησης των μικρών σκαφών που έφταναν στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε στους βουλευτές το περασμένο φθινόπωρο ότι η «εκθετική» άνοδος προέκυψε επειδή οι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες «είχαν αποκτήσει βάση στη βόρεια Γαλλία και άρχισαν να διευκολύνουν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών». Εκτίμησε ότι το 1-2% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού της Αλβανίας είχε κάνει το ταξίδι με βάρκες, αριθμός που οι Αλβανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν.

«Μας αποκαλούν εγκληματίες»

Νεαροί Αλβανοί ενήλικες σε προηγούμενη ομαδική συνάντηση που διοργάνωσε η Shpresa περιέγραψαν τις διακρίσεις που αντιμετώπισαν από τότε που η είδηση ​​για τον αυξανόμενο αριθμό Αλβανών που φτάνουν με βάρκες έγινε πρωτοσέλιδο το φθινόπωρο.

«Το 2015 οι άνθρωποι πίστευαν ότι ερχόμασταν για να πάρουμε θέσεις εργασίας ή επιδόματα. Τώρα οι άνθρωποι λένε ότι είμαστε όλοι εγκληματίες», είπε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος διακινήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως έφηβος. «Δεν είναι καλή στιγμή να αναζητήσετε δουλειά αν έχετε τη λέξη Αλβανός στο βιογραφικό σας. Νιώθουμε σαν να έχουμε γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι στην πολιτική κρίση της Βρετανίας για τη μετανάστευση».

Ο Ardur (όχι το πραγματικό του όνομα), 25 ετών, είπε ότι δεν ήθελε να αφήσει τους γονείς και τα αδέρφια του πριν από οκτώ χρόνια, όταν έγινε 17 ετών, αλλά μια διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και μιας άλλης οικογένειας στο χωριό της βόρειας Αλβανίας όπου μεγάλωσε είχε γίνει βίαιη, και φοβούμενος ότι θα γίνει στόχος, ο πατέρας του πλήρωσε για να μεταφερθεί λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μας θεωρούν μη αξιόπιστους αιτούντες άσυλο. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή. Αυτό ισχύει για ορισμένους – οι άνθρωποι είναι φτωχοί, η χώρα είναι διεφθαρμένη και γεμάτη έγκλημα και μίσος, και δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους. Αλλά ήρθα γιατί κινδύνευε η ζωή μου», είπε.

Βίαιη εκμετάλλευση

Σύμφωνα με τον Guardian, κορίτσια και νεαρές γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Όμως και οι άντρες υφίστανται βίαια εκμετάλλευση. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο βίαιοι και καταχρηστικοί μπορεί να είναι οι διακινητές» αναφέρει ο μάνατζερ της Shpresa.

Συχνά η βία ξεκινά καθ’ οδόν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνθρωποι που διακινούνται στη χώρα και μετά βλέπουν να απορρίπτονται οι υποθέσεις ασύλου τους έχουν δύο επιλογές – είτε να εργαστούν στη «μαύρη αγορά» ή να αναλάβουν εγκληματική εργασία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα που οφείλουν στους διακινητές τους.

Must in

Άλλος Ναν μετά την τιμωρία: Έχει 30.6 πόντους μέσο όρο σε τρία παιχνίδια (vids)

Ένας σεληνιασμένος Κέντρικ Ναν παρουσιάζεται στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στη Euroleague μετά την τιμωρία του, καθώς έχει 30.6 πόντους μ.ο σε τρία ματς, ενώ είναι και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο