Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικίνδυνες ελλείψεις πυρομαχικών σύμφωνα με φερόμενες ως διαρροές του Πενταγώνου
Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Κίεβο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις ήδη από τον Απρίλιο
Συνεχίζονται οι φερόμενες ως αποκαλύψεις από τις διαρροές εγγράφων, που φαίνεται να ανήκουν στα απόρρητα του Πενταγώνου. Σε ορισμένα εξ αυτών, με ημερομηνία Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι η ουκρανική αεράμυνα κινδυνεύει να ξεμείνει από πυραύλους και πυρομαχικά εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σε ένα από τα έγγραφα, η αποκάλυψη των οποίων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους αμερικανούς αξιωματούχους άμυνας, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και σήμανση απορρήτου, περιγράφεται λεπτομερώς πώς τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας (δηλαδή, οι σοβιετικοί S-300) θα μπορούσαν να εξαντληθούν έως και τις 2 Μαΐου, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν να τους χρησιμοποιούν με τον ίδιο ρυθμό. Δεν είναι ξεκάθαρο αν στο μεταξύ διάστημα η Ουκρανία έχει γίνει πιο φειδωλή με τη χρήση τους.
Η αυθεντικότητα των εγγράφων που φέρονται να προέρχονται από το Πεντάγωνο δεν έχει εξακριβωθεί. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξετάζει την ισχύ των φωτογραφημένων εγγράφων τα οποία «φαίνονται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο περιεχόμενο».
Μια τεράστια πρόκληση
Τα συστήματα αεράμυνας Buk της Ουκρανίας, στα οποία στηρίζεται μαζί με τους S-300 για την προστασία κρίσιμων σημείων από τις ρωσικές εναέριες δυνάμεις, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ήδη από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, ενώ η αεράμυνα που προστατεύει τους στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή θα μπορούσε να «εκμηδενιστεί» μέχρι και τις 23 Μαΐου.
Όπως προειδοποίησαν οι Times, αν τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες για επιθέσεις κατά των Ουκρανών, το Κίεβο θα ήταν αντιμέτωπο με μια τεράστια πρόκληση.
Ο συνταγματάρχης Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Αεροπορίας, δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες πληροφορίες που αναφέρονται στα έγγραφα, αλλά επεσήμανε μιλώντας στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις κατά την αναζήτηση σοβιετικών πυρομαχικών τόσο για τους S-300 όσο και για τα Buk.
«Αν χάσουμε τη μάχη για τους ουρανούς, οι συνέπειες για την Ουκρανία θα είναι πολύ σοβαρές», παραδέχτηκε μιλώντας στην εφημερίδα. «Δεν έχουμε χρόνο για αναβολές», συμπλήρωσε, ζητώντας από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας του να επιταχύνουν την αποστολή βοήθειας.
Ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή
Σε ό,τι αφορά στη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να προέκυψε από αμερικανό πολίτη.
«Η έμφαση των ερευνών δίνεται στο ενδεχόμενο να προήλθαν από αμερικανική πηγή, καθώς μεγάλο μέρος των εγγράφων βρισκόταν σε αμερικανικά χέρια», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το εύρος των θεμάτων που συζητείται στα έγγραφα, και τα οποία καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ζητήματα σχετικά με την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δείχνουν ότι είναι πιθανότερο η διαρροή να έγινε από Αμερικανό παρά από κάποιο σύμμαχο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και εκείνοι που τη διεξάγουν δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο πίσω από τη διαρροή να κρύβονται φιλορωσικά στοιχεία. Η διαρροή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες παραβιάσεις ασφαλείας από το 2013, όταν περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα αναρτήθηκαν στο WikiLeaks.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν σε εκκλήσεις για σχόλια.
Η φύση των εγγράφων
Έπειτα από την αποκάλυψη της διαρροής, το Reuters έχει εξετάσει περισσότερα από 50 έγγραφα με σήμανση «απόρρητο» και «άκρως απόρρητο», που άρχισαν να κυκλοφορούν από τον περασμένο μήνα σε κοινωνικά δίκτυα, ξεκινώντας από το Discord και το 4Chan. Αν και έχουν μεσολαβήσει εβδομάδες από τη δημοσίευσή τους, τα πρώτα σχετικά άρθρα γράφτηκαν την Παρασκευή από τους Times.
Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων. Σε ορισμένα εξ αυτών εμφανίζονται εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας, που φαίνεται να έχουν μεγεθυνθεί, για να υποβαθμιστούν οι ρωσικές απώλειες. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τουλάχιστον ένα δεν έχει προσδιοριστεί ως απόρρητο παρόλο που περιλαμβάνει πληροφορίες που θεωρούνται άκρως απόρρητες. Ορισμένα έγγραφα έχουν τον χαρακτηρισμό «NOFORN» που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κοινοποιηθούν σε ξένους υπηκόους.
Δυο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχάραξης των εγγράφων με στόχο την παραπλάνηση των ερευνητών για την προέλευσή τους ή τη διασπορά ψευδών πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε αναρμόδιος να σχολιάσει το ζήτημα, παραπέμποντας στο Πεντάγωνο. Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που διενεργεί την ποινική έρευνα.
Αντιδράσεις από την Ευρώπη μέχρι την Ασία
Τέτοιου είδους απόρρητες πληροφορίες θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για τις ρωσικές δυνάμεις και η Ουκρανία δήλωσε ότι ο πρόεδρός της και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας της συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν στρατηγικές αποτροπής των διαρροών.
Η φερόμενη ως διαρροή έχει επιπτώσεις και πέραν του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ρόλος της Μοσάντ στις ισραηλινές διαδηλώσεις
Άλλο έγγραφο, που χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο» και φαίνεται να αποτελεί υπόμνημα της CIA με ημερομηνία 1 Μαρτίου, αναφέρει ότι η Μοσάντ κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις κατά του ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή: «Η Μοσάντ και το προσωπικό της δεν έχουν εμπλακεί καθόλου στο ζήτημα των διαδηλώσεων και είναι αφιερωμένοι στην αξία της υπηρεσίας του κράτους που καθοδηγεί τη Μοσάντ από την ίδρυσή της».
Αν και οι στόχοι της Μοσάντ δεν προσδιορίζονται από το Νόμο, η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών δεν πρέπει να εμπλέκεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
Τη Δευτέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τα έγγραφα του Πενταγώνου, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να υποκλέψουν συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σεούλ, που αφορούσαν πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οργή στη Νότια Κορέα
Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Παρ Χονγκ-κεούν, προχώρησε στο σχετικό αίτημα έπειτα από εκθέσεις που ανέφεραν ότι υπάλληλοι της CXIA παρακολουθούσαν εσωτερική συζήτηση που αφορούσε ανησυχίες ότι τα πυρομαχικά που σχεδίαζε να πουλήσει η Νότια Κορέα στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν εντέλει να καταλήξουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η Νότια Κορέα έχει υποστηρίξει τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει παρέχει βοήθεια στο Κίεβο, όμως έχει αποφύγει την αποστολή εξοπλισμού.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς στρατιωτικών εξοπλισμών, η Σεούλ τηρεί μακροχρόνια πολιτική μη πώλησης όπλων σε κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο. Η στάση αυτή έχει οδηγήσει σε κατηγορίες ότι η Νότια Κορέα δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς έχει ανάγκη τη βοήθειά της στην προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Αναφερόμενος στο άρθρο των Times, ο Παρκ δήλωσε: «Αν η έκθεση είναι αληθείς, πρόκειται για μια πράξη που δεν μπορεί να είναι αποδεκτή στο πλαίσιο μιας συμμαχίας που διαρκεί 70 χρόνια και αποτελεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και βρώμικο διπλωματικό παιχνίδι που παραβιάζει ευθέως τη διμερή εμπιστοσύνη.
Περίπου 28.500 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Νότια Κορέα ως αποτρεπτική δύναμη ενάντια στην πυρηνική Βόρεια Κορέα, ενώ δυνάμεις των δυο κρατών πραγματοποιούν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο Παρκ ζήτησε από την εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας να διοργανώσει συσκέψεις των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων, μυστικών πληροφοριών και άμυνας για να εξετάσουν τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον οφείλει να εκδώσει μια «ευγενική συγγνώμη» αν διαπιστωθεί ότι οι καταγγελίες είναι αληθείς, όπως μετέδωσε το Yonhap.
Τι εξετάζει το Πεντάγωνο
Το Πεντάγωνο δεν έχει αναφερθεί στο περιεχόμενο συγκεκριμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φαίνονται να αναφέρονται σε παρακολουθήσεις συμμάχων.
Δυο αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας τους, δήλωσαν ότι οι ερευνητές εξετάζουν τέσσερις ή πέντε διαφορετικές θεωρίες. Ανάμεσά τους και το σενάριο η διαρροή να προέρχεται από δυσαρεστημένο εργαζόμενο, αλλά και το ενδεχόμενο να έχει παρεισφρήσει σε αμερικανικές υπηρεσίες άτομο που επιθυμεί να υπονομεύσει ενεργά τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Πηγή: Guardian, Reuters
- H απονομή του τροπαίου στους Μιλγουόκι Μπακς (vids)
- ΕΦΚΑ: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες – Εγκαταλείπουν τη ρύθμιση χρεών μετά τις πρώτες δόσεις
- Έτοιμος να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ράσφορντ
- ΗΠΑ: Γερουσιαστές απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία – Τα αιτήματά τους για τους Κούρδους στη Συρία
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Τα ζώδια σήμερα: Ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε