Οι νέοι για την κοινωνία και η κοινωνία για τους νέους
Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Πως θα κερδίσουμε το στοίχημα των νέων; Πως θα τους κάνουμε να θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία;
Οι εκλογές θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως ένα μαθηματικό πρόβλημα, και όπως κάθε μαθηματικό πρόβλημα αποτελούνται από δεδομένα, αγνώστους και ζητούμενα. Το ζητούμενο είναι να οριστεί μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, όσο το δυνατόν συντομότερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
Το δεδομένο είναι ότι οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 21 Μαΐου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο αυτή τη χρονική στιγμή. Ο άγνωστος που θέλω να εστιάσω, διότι σε ένα σύνθετο ῾πρόβλημα᾽ υπάρχουν πολλοί, είναι το ποσοστό της αποχής. Ιδιαίτερα δε, στο κομμάτι που αφορά τους νέους.
Η αποχή στις Εθνικές εκλογές του 2019 έφτασε το θλιβερό 42% (σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών), ενώ το 2015 κρατώντας ανοδική πορεία από το 38% του 2012, κορυφώθηκε στο 43%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα των Ελλήνων δε προσήλθε στη κάλπη.
Σε μια χρονική στιγμή που τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου (νερό, εκπαίδευση, ελευθερία λόγου κλπ.) είναι ευρέως εδραιωμένα στη πλειοψηφία του Δυτικού κόσμου, γεννάται δικαίως το ερώτημα γιατί ο Έλληνας του 21ΟΥ αιώνα απαρνείται ένα από τα πιο βασικά του δικαιώματα, αυτό της ψήφου.
Ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός μας βασίζεται και εξελίσσεται πάνω σε κεκτημένα που προέρχονται από τη θέσπιση θεσμών και κοινών στόχων όπως αυτά ορίζονται πολλές φορές από τη διαδικασία της ψηφοφορίας; Αγνοούμε μήπως το γεγονός ότι κάθε 4 χρόνια μας δίνεται μια ευκαιρία για αλλαγή;
Συνδέουμε την αλλαγή με τους νέους, και ορθά, καθώς αντιπροσωπεύουν το καινοτόμο, το πνεύμα της ζωντάνιας και της ανανέωσης. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όμως, οι νέοι είναι δυστυχώς το μικρότερο δείγμα του πληθυσμού. Στην Αρκαδία, oι ηλικίες 17-23 αποτελούν το μικρότερο ποσοστό του εκλογικού σώματος και παράλληλα εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής.
Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Πως θα κερδίσουμε το στοίχημα των νέων; Πως θα τους κάνουμε να θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία; Τις περισσότερες φορές ακούμε πράγματα όπως: ῾Τι να πάω να ψηφίσω μωρέ᾽, ῾Όλοι ίδιοι είναι᾽, ‘Δε με εκφράζει κανένας’, ῾Τους βαρέθηκα᾽. Για να είμαστε δίκαιοι, πολλές φορές τους καταλαβαίνω. Οι νέοι νιώθουν ότι η κοινωνία δε κάνει αρκετά πράγματα για να τους στηρίξει κι ενίοτε έχουν δίκιο.
Ενίοτε όμως, βάζουμε τα δυνατά μας για κρατήσουμε τους νέους στο τόπο μας και να τους δώσουμε τα εργαλεία να πετύχουν αλλά και τη στήριξη να ξεχωρίσουν. Πρόκειται για μια προσπάθεια διαρκή στην οποία χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα. Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.
Εξασφάλιση 400 εκατομμυρίων ευρώ για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αύξηση της απορρόφησης του προγράμματος, από το χαμηλότερο πανελλαδικά ποσοστό, που παραλάβαμε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Τα προγράμματα Leader και ο αναπτυξιακός νόμος συμπληρώνουν τη φαρέτρα των διαθέσιμων εργαλείων μιας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Πρόκειται για τη κινητήριο δύναμη πίσω από την ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων που όχι μόνο αυξάνουν την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής αλλά δίνουν και δουλειά σε τοπικούς επιχειρηματίες όλων των κλάδων. Η βιομηχανία του AirBnb βοήθησε τρομερά τις περιφερειακές πόλεις της Ισπανίας και μπορεί να κάνει το ίδιο κι εδώ.
Σημαντικότερα, η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικά θέσεις εργασίας και να προσφέρουν μια σταθερότητα στην αγορά εργασίας πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα που θα βοηθήσει στην απορρόφηση των νέων μετά το πέρας των σπουδών τους.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία ενός φαρμακευτικού HUB στη Τρίπολη, με την έλευση της DEMO S.A, της ΕΛΠΕΝ και ενός ακόμα μέλους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας. Δράσεις τις οποίες στηρίζουμε εμπράκτως μέσω της χρηματοδότησης τους από Ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και προσωπικής προσπάθειας της Περιφερειακής αρχής για ομαλή και άμεση εκτέλεση τους.
Ακολούθως, η σύμπραξη ΣΔΙΤ για τη μαρίνα του Ναυπλίου που θα φέρει έναν αέρα ανανέωσης στη περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού υψηλής εισοδηματικής τάξης καθώς και η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη μέσω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, το οποίο και διαχειρίζομαι προσωπικά.
Σκοπός του, η δημιουργία ενός cluster από νέες και βιώσιμες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η τεχνολογία και η παραγωγή. Ένα στοίχημα 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, οφείλουμε να στηρίζουμε τους νέους και το κάνουμε σε ανεξάρτητες και ανιδιοτελείς δράσεις όπως το TEDxKlonatzidika. Οι διοργανώσεις ΤEDx είναι πραγματικά η ουσία του νεανικού πνεύματος και της ανανέωσης αφού αποσκοπούν στη διεξαγωγή ομιλιών και δραστηριοτήτων γύρω από θέματα design, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και στόχο την πολιτιστική ενεργοποίηση του κοινού. Αυτό ελπίζουμε να δούμε και στη Τρίπολη στις 28 Μαΐου και γι’ αυτό τους στηρίζουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά κι έμπρακτα. Με κεντρικό θέμα το πως οραματιζόμαστε την αλλαγή δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο.
Μένει μόνο και οι νέοι με τη σειρά τους να μας εμπιστευτούν και να μας στηρίξουν την ώρα που με την ψήφο τους θα αποφασίζουν όχι μόνο για το μέλλον τους, αλλά και για το μέλλον των γενιών που έρχονται μετά από αυτούς.
Χρίστος Π. Λαμπρόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Οργάνωσης, Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε