Επενδυτική βαθμίδα: Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας θα ωφεληθούν
Οι κρίσιμες ημερομηνίες λόγω Eurostat και Standard&Poor’s
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 διαφαίνεται στον ορίζοντα, εάν και ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η επίτευξη σχεδόν ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2022. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 1,6%, ωστόσο φαίνεται πως η καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού -εξαιτίας και του πληθωρισμού που έφερε πολύ περισσότερα έσοδα στο κράτος– οδηγεί σε σχεδόν μηδενικό έλλειμμα την περυσινή χρονιά, κάτι το οποίο έχει αναφέρει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η Eurostat θα ανακοινώσει στις 24 Απριλίου τα τελικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022, τόσο για το τελικό ποσοστό της ανάπτυξης όσο και του ελλείμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός έχει πλήξει σημαντικά τα εισοδήματα των πολιτών, ωστόσο λειτούργησε θετικά για τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, το ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ). Στην περίπτωση που τα στοιχεία είναι θετικά, τότε θεωρείται ότι θα έχει γίνει ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Σε περίπτωση που η τελευταία δόση των 740 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα εγγραφεί στην περσινή χρήση τότε το ταμειακό ισοζύγιο αναθεωρείται επί τα βελτίω με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του 2022 να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά ευκολότερο τον φετινό στόχο για πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7% του ΑΕΠ.
Δημοσιονομικό όφελος
Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι το τι θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ετήσιο δημοσιονομικό όφελος της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένουν να πιεστούν προς τα κάτω τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας το κόστος για τη χώρα μας, σε μια περίοδο ανοδικού κύκλου των επιτοκίων όχι μόνο του ευρώ, αλλά όλων των ισχυρών νομισμάτων ανά τον κόσμο.
Όσον αφορά το κόστος δανεισμού για το κράτος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με το που θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, αρχικά, θα επέλθει μία μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά το γενικότερο κλίμα αύξησης του κόστους χρήματος, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Οι οίκοι
Την ίδια στιγμή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η οπτική του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου, καθώς φαίνεται ότι θα αποτελέσει έναν προπομπό για τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, στην κατεύθυνση αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.
Πάντως, το βασικότερο μέσο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης είναι η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, μια συζήτηση που πραγματοποιείται μεν σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο η τελική συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα με τους Θεσμούς.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επενδυτική βαθμίδα έχει μεγάλη σημασία, ιδίως σε μια φάση επερχόμενης αυστηροποίησης των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προγράμματα παροχών των ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα σε μια περίοδο που οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις βαίνουν προς το αρνητικότερο, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και το ΔΝΤ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις