Γυναίκες: Άδεια μετ’αποδοχών για γυναικολογικό έλεγχο σε εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα
Επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων.
Άδεια μετ’ αποδοχών δικαιούνται εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου μία φορά το χρόνο, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.
Με τις ρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει στο Δημόσιο, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.
Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τι ορίζεται:
Ειδικότερα, στο Άρθρο 2 της τροπολογίας αναφέρεται: «Άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου – Τροποποίηση άρθρου 232 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου»
Στο άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) και στο κωδικοποιηθέν άρθρο 40 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της άδειας προγεννητικών εξετάσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) ο τίτλος τροποποιείται, ώστε να αναφέρεται και στον γυναικολογικό έλεγχο, β) προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 232
Άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου
1. Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
2. Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.»
Η τροπολογία:
Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται κατά 8%, από την 1η Μαΐου 2023, 13 συνολικά αναπηρικά επιδόματα.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπουν:
• Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως).
• Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις