Τουρκία: Μετά την επίθεση φιλίας επιστροφή στις προκλήσεις – Η Άγκυρα «γκριζάρει» και πάλι το Αιγαίο
Η Άγκυρα για πρώτη φορά μετά από καιρό, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, και το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση του θαλάσσιου χώρου στα 12 μίλια
Μπορεί η τουρκική ηγεσία, μετά τους φονικούς σεισμούς, να άλλαξε συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, ωστόσο οι αξιώσεις της και οι διεκδικήσεις της σε βάρος της χώρας μας, παραμένουν, όπως παραμένει και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Το επιβεβαιώνει η τοποθέτηση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από καιρό προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Α HABER, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, θέτοντας θέμα κυριαρχίας, ενώ προκάλεσε και για τα 12 μίλια:
«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί» δήλωσε και συνέχισε: «Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια».
#Canlı 📡
A Haber Canlı Yayını
📍Ankara https://t.co/JuhGJZeGQ7
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 10, 2023
«Λύση πακέτο – Να μην προκαλεί η Ελλάδα»
Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, «ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση», ανέφερε.
Πρόσθεσε δε πως «η θετική ατμόσφαιρα πρέπει να συνεχιστεί για την επίλυση προβλημάτων, αλλά Ελλάδα δεν πρέπει να κλιμακώνει τις εντάσεις».
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άσκησε έντονη κριτική στις ΗΠΑ και έθεσε το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μέσω Ουάσιγκτον. «Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να λειτουργούν ως ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί», είπε ακόμα και αμέσως μετά έσπευσε να αναφερθεί και στην πιθανή αγορά των F16 από την Τουρκία.
«Είδαμε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το θέμα των F-16. Υπήρχαν κάποιοι αντιρρησίες στο Κογκρέσο και πρέπει να πειστούν. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, μπορεί να τους υπερκεράσει. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στην Άγκυρα, έχει εργαστεί σκληρά όσον αφορά το Κογκρέσο τελευταία. Δεν είναι ότι περιμένουμε τα F-16 λόγω εκλογών. Τα F-16 δεν είναι ζήτημα ενός κόμματος, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στην οποία πρέπει να παραδοθούν. Από την αρχή λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε με όρους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στο Κογκρέσο», συνέστησε ο Τσαβούσογλου.
Το μίνι αεροπλανοφόρο, η Γαλάζια Πατρίδα και η επίδειξη ισχύος στην Κύπρο
Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την προεκλογική φιέστα ένταξης του μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu» στη δύναμη του τουρκικού στόλου υπενθύμισε σε όλους πως το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι ολοζώντανο.
«Αυτό το πλοίο το βλέπουμε και ως σύμβολο που θα ενισχύσει τη θέση μας ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και ως χώρα που έχει λόγο στον κόσμο στο πλαίσιο του Αιώνα της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν στην τελετή που έγινε τη Δευτέρα 10 Απριλίου.
«Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες μας για να έχει η χώρα μας έναν πιο δυνατό και αποτρεπτικό στόλο. Θα το πετύχουμε; Μην ανησυχείτε θα το πετύχουμε», είπε ακόμα ο Ερντογάν και άρχισε να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησής του, θέλοντας να παρουσιάσει μία Τουρκία πρωτοπόρο στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και της αμυντικής βιομηχανίας.
«Τώρα το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Στο μεταξύ, η Άγκυρα προχώρησε χθες σε επίδειξη ισχύος, στέλνοντας μαχητικά της νοτίως της Κύπρου.
«Μέχρι τέλος του χρόνου το μορατόριουμ – Θα επιστρέψει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας»
Υπό αυτό το πρίσμα, την εκτίμηση ότι μετά τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ανεξαρτήτως του ποιος θα γίνει πρόεδρος, η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά θα επιστρέψει, εξέφρασε ο Οθωμανογόλος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας την αλλαγή συμπεριφοράς της γείτονος ανέφερε ότι «είμαστε πάντοτε καλοπροαίρετοι. Έχουμε καλή πίστη, όμως δεν έχουμε δει κινήσεις από την άλλη πλευρά και κρατάμε πάντοτε πάρα πολύ μικρό καλάθι. Τι σημαίνει αυτό. Ότι δεν έχει αρθεί το casus belli ούτε προβλέπεται να αρθεί. Δεν έχουμε ακούσει δηλώσεις για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και για όλα αυτά τα οποία αμφισβητεί αναφορικά με την Ελλάδα. Το ότι θα παραταθεί το μορατόριουμ νομίζω ότι το αναμέναμε όσοι ασχολούμαστε, έστω και μετά το πέρας του καλοκαιριού θα πάει μέχρι το Σεπτέμβρη».
Ο ίδιος πιθανολόγησε ότι «επειδή έχουν να γιορτάσουν 29 Οκτωβρίου του- 23 τα 100 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας, θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό μορατόριουμ αλλά νομίζω ότι όποιος και αν είναι πρόεδρος η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στα θέματα τα δικά μας θα επιστρέψει.
Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της όχι περιφερειακή δύναμη αλλά κεντρική δύναμη πλέον. Ότι μπορεί να συγκεντρωθούν μικρότερες δυνάμεις γύρω από αυτή ως κεντρικό πυλώνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι κινήσεις που κάνει γεωπολιτικές ευρύτερα, με οικονομία, με ενέργεια, με θέματα στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και όπως μπορεί να παίζει και στα δύο ταμπλό. Η Τουρκία συχνά μας λέει «κοιτάξτε να μαθαίνετε πώς γίνεται να πατάς σε δύο βάρκες»», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις