Επενδύει ξανά στον «μεσαίο χώρο»
Σε τρεις άξονες το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία: «καλύτεροι μισθοί για όλους», «αξιοπρεπής δημόσια Υγεία», «παραγωγικό και λειτουργικό κράτος»
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
Μέχρι πρότινος ήταν η προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων εν μέσω κρίσεων στην οικονομία, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει άλλους δύο «δρόμους» στην προσπάθειά του να φτάσουν αποτελεσματικά τα γαλάζια μηνύματα στον μεσαίο χώρο. Αυτός όχι μόνο μπαίνει εκ νέου εμφατικά στο ραντάρ πολιορκίας του Μαξίμου, αλλά επιπλέον επιστρέφει στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μητσοτάκης προκρίνει τόσο την άμεση σύγκρισή του με τον Αλέξη Τσίπρα («αναμετριέται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός με τον προηγούμενο πρωθυπουργό» όπως είπε το Σάββατο από το Κουκάκι) όσο και τις προεκλογικές εξαγγελίες για την τετραετία 2023-2027 με αιχμή τους μισθούς και τα εισοδήματα, καθώς και με προαναγγελίες για περισσότερες φοροαπαλλαγές.
Τα μεσοστρώματα κοιτάζει ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας με τις δικές του προεκλογικές δεσμεύσεις για αυξήσεις μισθών, μειώσεις τιμών και ρυθμίσεις χρεών. Ο ένας θέλει να κόψει τις γέφυρες του άλλου προς τον συγκεκριμένο, ρευστό σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, χώρο για τον οποίο έχουν καταγραφεί αλλιώτικες ερμηνείες και προσεγγίσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τα εισοδήματα
Στο μυαλό του Μητσοτάκη η μεσαία τάξη δεν συνδέεται αποκλειστικά με εισοδηματικά κριτήρια αλλά περισσότερο με απαιτήσεις και σταθερές αντιλήψεις της περί νοικοκυρεμένου κράτους, ευκαιριών και προόδου. Εξού και η στρατηγική (προεκλογικής) εξωστρέφειας του Μαξίμου καθ’ οδόν προς την 21η Μαΐου περιλαμβάνει αφενός σκληρά διλήμματα και αφήγημα σταθερότητας, αφετέρου προβολή νέων δεσμεύσεων για την οικονομία και την καθημερινότητα.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δείξει τρεις άξονες του σχεδίου για την επόμενη τετραετία: «καλύτεροι μισθοί για όλους», «αξιοπρεπής δημόσια Υγεία», «παραγωγικό και λειτουργικό κράτος». Και ενώ οι φοροελαφρύνσεις ήταν η βασική προεκλογική αιχμή της ΝΔ το 2019 σε αντιπαραβολή με «την υπερφορολόγηση που επέβαλε λόγω ιδεολογίας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν τότε οι κυβερνητικοί, η «σημαία» της κυβερνώσας παράταξης είναι πλέον τα εισοδήματα.
Είναι σαφές ότι από το Μαξίμου στρέφουν την προσοχή στους προϋπολογισμούς των μεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, ξορκίζοντας την απειλή μιας χαλαρής ψήφου στις 21 Μαΐου, μιλούν για «μόνο μία κάλπη» και θυμίζουν τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας σε εκ νέου ενεργοποίηση αντιΣΥΡΙΖΑ αισθημάτων στη μεσαία τάξη.
«Σήμερα έρχεται και μιλάει για τη στήριξη της μεσαίας τάξης ο άνθρωπος ο οποίος την τσάκισε στους φόρους» είπε (Σκάι) ο Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι υπόσχεται «ένα πακέτο παροχών το οποίο αθροιζόμενο φτάνει τα 45 δισ.», ενώ μέσω της «Μακεδονίας της Κυριακής», ο πρωθυπουργός μιλώντας για το κεντρικό δίλημμα των εκλογών είπε μεταξύ άλλων «ποιος θα φροντίσει για την εθνική ανάπτυξη, αλλά και για την κοινωνική ευημερία».
Επενδυτική βαθμίδα
Επιπλέον ο «εθνικός στόχος» της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, όπως βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ρητορική, συνοδεύεται και αυτός από μηνύματα προς τους μεσαίους.
«Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει μειωμένο κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, σημαίνει μειωμένο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, σημαίνει τελικά μειωμένο κόστος δανεισμού για το κάθε νοικοκυριό και για την κάθε επιχείρηση» κατά τα λεγόμενα του Μητσοτάκη.
Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση ότι «θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» λέγοντας ότι «θα εξετάσουμε το τέλος επιτηδεύματος και θέλω να φτάσουμε στο σημείο να το μηδενίσουμε», ενώ σε σχετική εκδήλωση προ ημερών η κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο την ειδική πλατφόρμα («Know your customer») της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (αναμένεται τον επόμενο μήνα) ώστε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
«Να αφήσουμε και τίποτα για την προεκλογική περίοδο αυτή καθαυτή» ήταν στο μεταξύ το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές, που ο ίδιος άφησε ανοιχτό ερωτηθείς προ ημερών (podcast/Nefeli Meg) για την προκαταβολή φόρου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις