Είναι δυνατόν μια αλοιφή για κρυολόγημα να έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης στα social media ανάμεσα σε οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων; Κι όμως είναι!

Όταν η αντιπαλότητα είναι τεράστια όλα είναι πιθανά. Ειδικά αν μιλάμε για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Εδώ και μέρες ο όρος «Vicks Vaporub» έχει γίνει viral στο Twitter επειδή μεγάλος αριθμός οπαδών της Μπάρτσα πίστεψαν ότι πρόκειται για… ντοπάρισμα.

Ναι, το φαρμακευτικό προϊόν (διαφήμιση δεν κάνουμε, προς Θεού), το εδώ και δεκαετίες γνωστό ως «Βιξ».

Ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από το 0-4 του κυπέλλου και οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα «ανακάλυψαν» και έκαναν viral φωτογραφίες παικτών της Ρεάλ που μυρίζουν τη φανέλα τους στο στήθος.

Η τρέλα κυριάρχησε και οι Καταλανοί άρχισαν να κατηγορούν τους Μαδριλένους για ντόπινγκ στη μέση του παιχνιδιού.

Όμως αυτή η φερόμενη ως παράνομη πρακτική απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ποιο ντοπάρισμα;

Στην πραγματικότητα, αυτό που εισπνέουν οι παίκτες από τις φανέλες τους είναι μια κρέμα που χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση και την ευκολότερη αναπνοή.

Αυτού του είδους το τρικ γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και είναι αρκετά συνηθισμένο, σε πολλά αθλήματα.

Απαγορευμένες ουσίες δεν περιέχει, οπότε όλα μια χαρά, λένε στη Ρεάλ.

Σε πολλά βίντεο ο γυμναστής της Ρεάλ φαίνεται να κρατά το μπουκάλι αυτού του προϊόντος ενώ εφαρμόζει την κρέμα στο στήθος ορισμένων παικτών ή παίκτες της Ρεάλ αφού φέρνουν τη φανέλα τους στη μύτη τους, εισπνέουν δυνατά.

Τι εισπνέουν; «Είναι ντόπιγκ!» φώναζαν και έγραφαν στα social media οι Καταλανοί.

Οι Μαδριλένοι απλά γέλασαν.  Η μέθοδος «Πίντους» (ο γυμναστής της Ρεάλ που εφαρμόζει αυτή την τεχνική) έπιασε στο 100%.

Αν δεν το έχετε δει ακόμα, ρίξτε μια ματιά στον επόμενο αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης. Πολλοί από τους παίκτες της μυρίζουν το κάτω μέρος της φανέλας του επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 Iδρώτας; Όχι. Μυρίζουν την αλοιφή. Γιατί όμως το κάνουν;

Το σκεύασμα αυτό είναι μια αλοιφή που χρησιμοποιείται ευρέως ως σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και του βήχα, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για τους αθλητές. Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις των ενεργών συστατικών του, όπως η μενθόλη, ο ευκάλυπτος και η καμφορά, στην αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση.

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει τη ρινική συμφόρηση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Chest» το 2010 έδειξε ότι η μενθόλη, ένα από τα ενεργά συστατικά της αλοιφής, είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της ρινικής αναπνοής (Tamaoki et al., 2010).

Οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν από αυτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων, καθώς η σωστή αναπνοή είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου στους αθλητές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Pain and Symptom Management» το 2012 διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή 1% μενθόλης είχε αναλγητικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μυϊκό πόνο (Galeotti et al., 2012).

Επιπλέον, η καμφορά, ένα άλλο ενεργό συστατικό της αλοιφής, είναι γνωστή για τις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της (Chen et al., 2016). Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χρήσιμα στους αθλητές κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μετά από έντονη άσκηση ή τραυματισμό.

 Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος

Ο ευκάλυπτος, ένα άλλο συστατικό, έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας (Nascimento et al., 2014).

Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ευεργετική για τους αθλητές, καθώς μπορεί να διευκολύνει την παροχή θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στους μύες και να επιταχύνει την αποβολή των άχρηστων ουσιών. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και να επιταχύνει την ανάκτηση.

Ο βασικός λόγος που το απλώνεις στη φανέλα είναι η παράταση της ίδιας της διάρκειας, αφού αν την απλώναμε στον καρπό το πιθανότερο είναι ότι ο ιδρώτας του ίδιου του ποδοσφαιριστή θα κατέληγε να αφαιρέσει την κρέμα από το δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση, συνοψίζοντας, αν και μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους αθλητές σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται (όπως όλα τα φάρμακα) με προσοχή και να γνωρίζετε τις αντενδείξεις και τις πιθανές παρενέργειες.

Στη Ρεάλ το έψαξαν και έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Το δήλωσαν κι άφησαν τους Καταλανούς να φαντάζονται ντόπιγκ.

Ηταν πολλά τα γκολ Τσάβι μου…