«Damage control» από Ουάσινγκτον για διαρροή εγγράφων – «Είμαστε αναξιόπιστοι»
«Λέει στους συμμάχους μας ότι μπορεί να συγκεντρώνουμε πληροφορίες γι' αυτούς και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά διπλωματικά προβλήματα»
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αλλά και η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη διαρροή στρατιωτικών εγγράφων για τις μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, εγκυμονώντας ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων.
Όπως καταδεικνύει ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς οι διαρροές υπογραμμίζουν τρωτά σημεία στην ικανότητα των ΗΠΑ να κρατούν κρυφές απόρρητες πληροφορίες, επισημαίνοντας επίσης τις ελλείψεις τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον πόλεμο. Οι διαρροές, που περιλαμβάνουν εικαζόμενα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και εσωτερικές συζητήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για όσα γίνονται στο Ισραήλ, προκάλεσαν σοκ στο κατεστημένο εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον, αλλά και τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Μεταξύ των διαρροών είναι έγγραφα που φαίνεται να προετοιμάστηκαν από το Γενικό Επιτελείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφουν λεπτομερώς τις κρίσιμες ελλείψεις πυρομαχικών των Ουκρανών και την κόπωση ορισμένων από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας μετά από μήνες σκληρού πολέμου φθοράς στο Αρτεμόβσκ.
Κίνδυνος για την αξιοπιστία των ΗΠΑ
Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται το Foreign Policy, πρόκειται για τις πιο επιζήμιες αποκαλύψεις εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ από εποχής Έντουαρντ Σνόουντεν, πριν μια δεκαετία. Φαίνεται να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και τη συχνότητα πυρός των αμερικανικών συστημάτων που παρέχονται στην Ουκρανία, όπως συστήματα πυροβολικού 155 χιλ. ή τα γνωστά ως HIMARS, που χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το Κίεβο εναντίον των Ρώσων το φθινόπωρο του 2022.
Ωστόσο, οι διαρροές θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων των ΗΠΑ στην ικανότητα της Ουάσιγκτον να κρατά μυστικά, αναφέρει το Foeign Policy υπενθυμίζοντας την επίφοβη ρωσική εμπειρία των μαζικών κυβερνοεπιθέσεων SolarWinds το 2020, όταν Ρώσοι χάκερς διείσδυσαν στα δίκτυα των αμερικανικών υπηρεσιών. Το γεγονός ότι τα σημερινά έγγραφα υπαινίσσονται αμερικανικές προσπάθειες υποκλοπών κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων ίσως βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.
«Λέει στου αντιπάλους ό,τι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε και μπορεί επίσης να τους μαρτυράει πώς το μάθαμε», είπε ο Μικ Μάλροι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας και πρώην στέλεχος της CIA. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει να συλληφθούν και να εξοντωθούν οι ανθρώπινες πηγές μας. Λέει στους συμμάχους μας ότι μπορεί να συλλέγουμε πληροφορίες για αυτούς. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά διπλωματικά προβλήματα».
Οι διαρροές αυτές θα σημαίνουν ότι «οι σύμμαχοι θα μοιράζονται λιγότερα» με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Μπρετ Μπρούεν, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ και αξιωματούχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ «Έχουμε δείξει ξανά και ξανά ότι είμαστε αναξιόπιστοι στην προστασία ορισμένων σημαντικών ευαίσθητων πληροφοριών».
Βέβαια, δεν θα πρέπει να ρίχνονται οι ευθύνες μόνο στους Αμερικανούς περί αξιοπιστίας. Υπενθυμίζεται η ανεκδιήγητη γκάφα της προέδρου της Κομισιόν στα τέλη του 2022 να ανακοινώσει τις συντριπτικές απώλειες των Ουκρανών. Το σφάλμα ήταν τέτοιας έκτασης, που οι υπηρεσίες της ΕΕ αναγκάστηκαν να μοντάρουν το βίντεο της δήλωσης, αφαιρώντας το σημείο που η Γερμανίδα πολιτικός ανακοινώνει μια τόσο απόρρητη πληροφορία.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία
Εκπρόσωπός του Αμερικανικού Πενταγώνου παραδέχθηκε ότι η δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο «αποτελεί πολύ υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια». Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δεν θέλησε να δώσει τροφή σε εικασίες.
«Το παίρνουμε πολύ, πολύ σοβαρά» διαβεβαίωσε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν τέτοιου είδους έγγραφα βγαίνουν στη δημοσιότητα. Δεν τους αξίζει να είναι δημόσια. Αξίζει να προστατεύονται. Έτσι θα βρούμε την άκρη του νήματος. Και στη συνέχεια, αν υπάρξουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα για την έκταση του τι συνέβη, προφανώς θα τις κάνουμε».
Ψάχνουμε να βρούμε το μέγεθος της ζημιάς
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε αργά την Κυριακή 9 Απριλίου ότι εξετάζει και αξιολογεί τα απόρρητα έγγραφα ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει να διερευνήσει τις αποκαλύψεις. «Το υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την εγκυρότητα των φωτογραφισμένων εγγράφων που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και που φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο υλικό», δήλωσε η Sabrina Singh, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Έγινε μια διυπηρεσιακή προσπάθεια, η οποία επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα φωτογραφημένα έγγραφα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στους συμμάχους και εταίρους μας».
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αντιληφθούν το μέγεθος και το εύρος των διαρροών, δήλωσε ο Κρις Μέαγερ, βοηθός του υπουργού Άμυνας ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε αρχικά για την αποκάλυψη την Πέμπτη και από την Παρασκευή άρχισε να συγκαλεί καθημερινές συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου.
Ευρωπαίοι και Ουκρανοί υποβαθμίζουν το γεγονός
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που μιλάνε στο Foreign Policy, οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους σχεδιασμούς της Δύσης για την Ουκρανία. «Μπορεί να επηρεάσει ορισμένες στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας, αλλά όχι πολύ», είπε ο Άρτις Πάμπρικς, πρώην υπουργός Άμυνας της Λετονίας. «Στο τέλος, υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική στον επιθετικό και αμυντικό πόλεμο και νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίσουμε λίγο πολύ τι μπορεί να συμβεί».
Δίχως να έχει βρεθεί ο υπεύθυνος των διαρροών, το Foreign Policy αφήνει υπόνοιες ότι οι εικόνες που μοιράζονται στα ρωσόφωνα Μέσα φάνηκαν να είναι επεξεργασμένες για να δείχνουν μεγάλους αριθμούς απωλειών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ ελαχιστοποιούνται σημαντικά οι ρωσικές απώλειες. «Δεν είναι σαν να έχουν πολεμικά σχέδια, ξέρεις;» είπε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. «Πήραν στατιστικά στοιχεία με βάση την κατάσταση τον Φεβρουάριο. Αυτά μπορεί να ισχύουν ακόμα, μπορεί και όχι. Εάν αυτό κάνει την κυβέρνηση να παρέχει περισσότερη αεράμυνα, τόσο σε συστήματα όσο και πυραύλους, τότε αυτό είναι υπέροχο».
Μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτάχυνε τις παραδόσεις μεγάλων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αλλά τα αποθέματα των ΗΠΑ σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό μειώνονται.
Καθησυχαστικοί οι Ουκρανοί
Την ίδια στιγμή, το Κίεβο επιχειρεί να υποβαθμίσει σημαντικά τις διαρροές. Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, είπε ότι τα έγγραφα «βασίζονται σε μεγάλο αριθμό εικονικών πληροφοριών» και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας.
«Ναι, ετοιμάζονται νέες ταξιαρχίες, που είναι το μυστικό;» δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσιγι Γκοντσαρένκο. «Τι από αυτό δεν γνώριζαν οι Ρώσοι πριν από τις διαρροές; Τίποτα». Ο Γκοντσαρένκο είπε ότι οι διαρροές είχαν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί στις συνομιλίες στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Μέσα στη χώρα, κανείς δεν μιλάει πραγματικά για αυτό», πρόσθεσε. «Δεν συζητείται στη Βουλή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις