Εκλογές στην Τουρκία: Ανατροπή με προβάδισμα Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρνει σταδιακά όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία να ανατρέψει την κακή εικόνα που είχε σχηματιστεί εναντίον του.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές στην Τουρκία όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Από ότι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πλέον πάρει το προβάδισμα, παρά την οργή των πολιτών που ακόμα μιλούν για την ελλιπή διαχείριση των σεισμών από την τουρκική κυβέρνηση. Από την άλλη, δείχνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό που βρίσκεται στα όρια στατιστικού λάθους.
Παρόλα αυτά, οι δύο σφυγμομετρήσεις τονίζουν τον ρόλο που παίζει ο Μουχαρέμ Ιντζέ, του οποίου το ποσοστό φαίνεται να δρα θετικά για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο ερώτημα για το αν θα ψηφίζατε τον κ. Ερντογάν ή τον κ. Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος πρόεδρος που έχει την στήριξη των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης νικάει τον νυν πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ανατρέπει τα δεδομένα ο Ερντογάν
Από ότι φαίνεται η παλιά καλή συνταγή του Τούρκου προέδρου έχει αρχίσει να καταλαγιάζει την οργή εναντίον του. Έτσι σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές;», το 45,9% απάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το 43,9% τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στην ίδια έρευνα ο τρίτος υποψήφιος, Μουχαρέμ Ιντζέ, φαίνεται να κερδίζει 8,3% των ψήφων.
Σε περίπτωση απόσυρσης του Ιντζέ από τη διεκδίκηση της προεδρίας, το ποσοστό όσων είπαν «θα στηρίξω τον Κιλιτσντάρογλου» ήταν 54,3%, ενώ το ποσοστό όσων είπαν «Όχι, εγώ δεν θα τον ψηφίσω» έφτασε στο 30,7%. Αυτοί που είπαν «Όχι, θα ψηφίσω άλλον υποψήφιο» ήταν 45.7%.
Βασικός ο ρόλος του Ιντζέ
Ακόμη, μία άλλη δημοσκόπηση της Saros Research, κανένας υποψήφιος για την Προεδρία δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ η διαφορά στον δεύτερο γύρο υπολογίζεται σε λιγότερο από 1%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις με 10.729 άτομα σε 12 περιφέρειες, οι προεδρικές εκλογές πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο ενώ η διαφορά του πρώτου Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο έναντι του Ερντογάν είναι λιγότερη από 1%.
Έτσι σύμφωνα με την έρευνα οι ερωτηθέντες επέλεξαν με ποσοστό 46,8% τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πρώτο γύρο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 45.7%, τον Μουχαρέμ Ιντζέ με 6% και τον Σινάν Ογκάν με 1,6%. Στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν σε περίπτωση που οι εκλογές οδηγούνταν στον δεύτερο γύρο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγράφει ποσοστό 50,3% και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 49,7%.
Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνοντας εκλογές αυτή την Κυριακή, το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν είναι πρώτο με 37,8%, το CHP έρχεται δεύτερο με 26,4%, το φιλοκουρδικό HDP λαμβάνει 11,8%, το Καλό Κόμμα ΙΥΙ 8,5%, το ακροδεξιό ΜΗΡ του Μπαχτσελί 6,3% το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ με 2,5% και το Κόμμα DEVA του Μπαμπατζάν 1,4%. Τα υπόλοιπα κόμμα λαμβάνουν κάτω από 1%.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει θεωρηθεί ως ένας όλο και πιο αυταρχικός ηγέτης μετά την ουσιαστική μετάβαση της Τουρκίας σε μια εκτελεστική προεδρία με σαρωτικές εξουσίες το 2018. Οι εκλογές έρχονται καθώς το έθνος παλεύει με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Ακόμη, ο Ερντογάν παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας, αλλά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του έχει χάσει την υποστήριξή του μεταξύ των φτωχών, οι οποίοι ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του.
Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας σπάνια συντονίζουν τη στρατηγική τους, αυτή τη φορά ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση από ένα εξακομματικό μπλοκ αντιπολίτευσης καθώς και από μια ξεχωριστή, φιλοκουρδική πολιτική ομάδα.
Στο ζενίθ ο πληθωρισμός
Το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας επιβραδύνθηκε στο 50,5% τον Απρίλιο, έχοντας φθάσει στο μέγιστο των τελευταίων 24 ετών, στο 85,5%, τον Οκτώβριο. Οι πανδημικές διαταραχές και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό σε πολλά έθνη, αλλά οι αντισυμβατικές οικονομικές απόψεις του Ερντογάν έχουν ενισχύσει το πρόβλημα στην Τουρκία.
Ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη θέση ότι κάτι τέτοιο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Υπό την πίεση του ίδιου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια.
Σε προεκλογικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τη δημοσιονομική υγεία της χώρας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών αυξάνοντας σημαντικά τις συντάξεις, τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τον κατώτατο μισθό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις