Προσωπικά δεδομένα: Πώς θα τα προστατεύσετε ενώ χρησιμοποιείτε το smartphone σας
Σύντομος οδηγός με όλα όσα πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα προσωπικά δεδομένα σας όσο χρησιμοποιείτε το smartphone σας.
Χρησιμοποιούμε το κινητό μας καθημερινά και για πολλούς λόγους. Από το να μιλήσουμε με τους αγαπημένους μας, να αποστείλουμε σημαντικά έγγραφα στην δουλειά, να σκρολάρουμε στα social media μέχρι και να τσεκάρουμε το υπόλοιπό μας στην τράπεζα ή να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Καθώς όμως, αξιοποιούμε τις μοναδικές του λειτουργίες και εμπιστευόμαστε προσωπικά δεδομένα σε αυτό, πώς θα γνωρίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς από υποκλοπές και τυχόν διαρροές;
Η τεχνολογία εκτός από ευκολία, μπορεί να κρύβει και κινδύνους αλλά ταυτόχρονα και μυστικά για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τις εν λόγω «παγίδες». Τα μόνα που πρέπει να κάνουμε για να τα καταφέρουμε, εκτός από το να δείχνουμε προσοχή, είναι τα ακόλουθα:
#Κάνουμε log off
Σίγουρα η μόνιμη σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην εφαρμογή του mobile banking μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική, ειδικά εάν δεν θέλετε να χάνετε τις ειδοποιήσεις σας ή εάν θέλετε να πραγματοποιείτε αγορές μέσω Διαδικτύου.
Ωστόσο, για την προστασία τόσο της ταυτότητάς σας όσο και των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντικό να αποσυνδέεστε από τις εφαρμογές σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και ειδικά, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να παραβιαστούν οι λογαριασμοί σας, τραπεζικοί και μη.
#Αποφύγετε τα δημόσια Wi-Fi
Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων προειδοποιούν να αποφεύγουμε τα δημόσια Wi-Fi, μιας και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλεια που προσφέρουν. Δεν είναι λίγοι οι χάκερ που προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi για να δελεάσουν τα θύματά τους.
Αφού συνδεθείτε στο ανοιχτής πρόσβασης Wi-Fi είναι πιθανό να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας και σε άλλες εφαρμογές που σχετίζονται με τα οικονομικά ή ακόμη και να κλέψουν την ταυτότητά σας.
#Δεν αμελούμε τις ενημερώσεις λογισμικού
Ένα εξίσου προστατευτικό μέτρο ασφαλείας είναι να κάνετε τις ενημερώσεις του λογισμικού, μόλις η εταιρεία του κινητού σας ή του tablet ειδοποιήσει ότι υπάρχει κάποια νέα διαθέσιμη. Αυτό διότι προσφέρουν συχνά ενημερώσεις για να διορθώσουν τα ελαττώματα στο λογισμικό τους.
Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι οι συσκευές σας είναι ενημερωμένες και καλά προστατευμένες από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις ή κενά στο λειτουργικό σύστημα του smartphone.
#Πάντα ισχυροί κωδικοί
Μπορεί να θυμάστε εύκολα τον κωδικό σας και να μην τον ξεχνάτε ποτέ μιας και είναι «1234», όμως στην πραγματικότητα μπορεί εύκολα να υποκλαπεί ή απλώς κάποιος να τον… μαντέψει.
Οι εύκολοι ή προφανείς κωδικοί πρόσβασης, όπως τα γενέθλιά σας για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, αφήνοντας εσάς και τα προσωπικά σας δεδομένα εκτεθειμένους σε μυριάδες κινδύνους.
Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να έχετε διαφορετικούς κωδικούς και καθένας να αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες ή και περισσότερους και να περιλαμβάνει εκτός από γράμματα, αριθμούς, τελείες, παύλες ή και θαυμαστικά.
Εάν η ασφάλειά σας είναι κομβικό ζήτημα για εσάς, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάζετε τους κωδικούς σας ανά ένα μήνα για να είστε έξτρα ασφαλείς.
#Ποτέ ξεκλείδωτη συσκευή
Το κινητό σας τηλέφωνο κλειδώνει και για πολύ σημαντικό λόγο, για την δική σας ασφάλεια. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά που θα τελειώνετε οτιδήποτε κάνετε με το κινητό σας, να το κλειδώνετε απευθείας και μετά να το αφήνετε στο γραφείο σας ή να το βάζετε στην τσέπη ή την τσάντα σας.
Εξίσου σημαντικό είναι να ενεργοποιήσετε την λειτουργία με τον κωδικό πρόσβασης, την αναγνώριση προσώπου που έχουν κάποια smartphone (Face ID) ή το δακτυλικό αποτύπωμα.
#Προσοχή με τις εφαρμογές
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό βήμα για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων είναι να προσέχετε ποιες εφαρμογές κατεβάζετε στο κινητό σας αλλά και ποια δικαιώματα παραχωρείτε σε κάθε εφαρμογή.
Κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής, το κινητό σας ζητά να επιβεβαιώσετε τις απαιτήσεις πρόσβασης, δηλαδή τα δικαιώματα της εφαρμογής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εφαρμογή θα έχει πρόσβαση σε πράγματα, όπως τα αρχεία σας (για να αποθηκεύσετε πράγματα), την κάμερα (για να τραβήξετε φωτογραφίες) και ίσως το GPS (για να παρέχουν περιεχόμενο συγκεκριμένης τοποθεσίας).
Άλλες μπορεί ακόμα να χρειάζονται πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα, όπως η λίστα των επαφών σας ή τα στοιχεία του προφίλ σας.
Κι ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς να τους παραχωρήσετε πρόσβαση είναι σημαντικό να το κάνετε συνειδητά, έχοντας επίγνωση των δεδομένων που παραχωρείτε αλλά και των εφαρμογών που επιλέγετε να εγκαταστήσετε.
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία