Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης διαγγέλματα από τη φυλακή – Η απαγόρευση και οι ευθύνες υπαλλήλων

Πώς έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης διαγγέλματα από τη φυλακή – Η απαγόρευση και οι ευθύνες υπαλλήλων

Από το Μάιο του 2021 η Δικαιοσύνη έπρεπε να έχει επιληφθεί του θέματος Κασιδιάρη - Από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν απαγορευτεί τα κηρύγματα μίσους αλλά κάποιοι έκαναν τα «στραβά μάτια»

Σοβαρά εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και περιορισμό των ρατσιστικών και παραληρηματικών διαγγελμάτων του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές Δομοκού.

Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει το in, ενώ από το 2021 είχε κινηθεί διαδικασία σε βάρος του νεοναζί καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Τον άφησαν ανεξέλεγκτο μέσα στις φυλακές να τηλεφωνεί με τις ώρες, να ηχογραφούν τα κηρύγματα μίσους του συγγενείς και δικηγόροι του και ουσιαστικά να λειτουργεί κανονικά ως πρόεδρος στο κόμμα «Ελληνες».

Κάνοντας ακόμη και τηλεφωνικές… συσκέψεις με στελέχη του κόμματός του.

Επειτα από το σάλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές κάποιοι «θυμήθηκαν» να κινήσουν διαδικασίες σε βάρος του καταδικασμένου μέλους της Χρυσής Αυγής.

Και σήμερα αποφάσισαν να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα μέσα στις φυλακές Δομοκού για να δουν αν ο Κασιδιάρης παραβαίνει τους νόμους.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει με έγγραφα το in, από τον Μάιο του 2021 είχαν κινηθεί διαδικασίες και είχε «μπλοκαριστεί» η επικοινωνία του Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές. Επικοινωνία βεβαίως που είχε πολιτικά χαρακτηριστικά κι όχι με τους συγγενείς ή τους δικηγόρους του για προσωπικά θέματα.

Ο Κασιδιάρης καθημερινά πήγαινε στο καρτοτηλέφωνο των φυλακών και τηλεφωνούσε κατά κύριο λόγο στην αρραβωνιαστικιά, σε μέλη της οικογένειάς του, σε δικηγόρους, αλλά και σε στελέχη του κόμματος. Εκεί συνομιλούσε αρκετή ώρα σε «συνεννόηση» προφανώς και με άλλους κρατούμενους που περίμεναν στην ουρά, αλλά και με την ανοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Όταν την άνοιξη του 2021 διαπιστώθηκε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε κανάλι στο youtube και ανέβαζε ομιλίες που καταγράφονταν ενώ τηλεφωνούσε μέσα από τις φυλακές η τότε ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αντέδρασε ακαριαία.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 η τότε γενική γραμματέας, κ. Σοφία Νικολάου, με έγγραφό της που έχει ημερομηνία 26/5/2021 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητούσε την «ποινική αξιολόγηση της δραστηριότητας του προαναφερομένου κρατουμένου».

Στο έγγραφο που εστάλη τονίζεται: ««Γνωρίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ημερησίου και ηλεκτρονικού Τύπου, ο καταδικασθείς και ήδη κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού Κασιδιάρης Ηλίας του Παναγιώτη και της Βασιλικής γεννηθείς 1980, για ενταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής, φέρεται ως κεντρικός εξ αποστάσεως ομιλητής να συμμετέχει και να διευθύνει συγκέντρωση ομάδας ατόμων περισσότερων των τριών. Παρακαλούμε για την ποινική αξιολόγηση της εν λόγω δραστηριότητας του προαναφερόμενου κρατούμενου».

Ο λόγος είχε περάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης, ωστόσο, μεσολάβησε το καλοκαίρι και δεν έγιναν προφανώς οι απαραίτητες ενέργειες.

Ο Κασιδιάρης με μήνυμά του στο twitter αναφέρει:

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Ηλίας Κασιδιάρης τηλεφώνησε σε συγγενικό του πρόσωπο, του διάβασε ομιλία η οποία ηχογραφήθηκε και ακούστηκε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αντέδρασε άμεσα.

Την ομιλία του μάλιστα την είχε προαναγγείλει με tweet του γράφοντας:

Ζητεί από το πειθαρχικό συμβούλιο του καταστήματος Κράτησης Δομοκού, παρουσία εισαγγελέα που επόπτευε τις φυλακές να εξετάσει τον τρόπο που ο Κασιδιάρης χρησιμοποιεί το καρτοτηλέφωνο για να συνομιλεί με οικείους και δικηγόρους του.

Αν αυτό το κάνει για προσωπικά θέματα, όπως έχει δικαίωμα, έχει καλώς, αλλιώς παραβαίνει τους κανόνες και πρέπει να τιμωρηθεί.

Μετά από αυτή την εντολή συνεδριάζει το συμβούλιο της φυλακής στις 7 Οκτωβρίου 2021. Όπως αποκαλύπτει το in, στο πρακτικό του συμβουλίου αναφέρεται ότι: «Το Συμβούλιο αποφασίζει τον έλεγχο του κρατουμένου Κασιδιάρη Ηλία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, μόνο με τα πρόσωπα για τα οποία έχει άδεια επίσκεψης διά ζώσης ή επικοινωνία με ηλεκτρονικό τρόπο (skype) ήτοι συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού και δικηγόρους με σκοπό την ομαλή διαβίωση στο κατάστημα και την ταχύτερη προσαρμογή στην κοινωνική ζωή.

Σε αντίθετη περίπτωση αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε παρατυπία (συνομιλίες εκτός προσωπικών και οικογενειακών θεμάτων) και με τα πρόσωπα για τα οποία έχει άδεια επίσκεψης, εφόσον πέσει στην αντίληψη της υπηρεσίας ή αποκαλυφθεί ότι επικοινωνεί με άλλα πρόσωπα εκτός των αναφερομένων θα διακόπτεται άμεσα η επικοινωνία, ενημερώνεται άμεσα ο Διευθυντής του καταστήματος και ασκείται ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος».

Την απόφαση υπογράφει ο διευθυντής των φυλακών, Στ. Μπαντής και δύο μέλη του Συμβουλίου.

Ουσιαστικά δίνεται εντολή να αφαιρείται η επικοινωνία στον Κασιδιάρη σε περίπτωση που οι συνομιλίες του ήταν κηρύγματα μίσους, ύβρεις κατά του πολιτικού συστήματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος και γενικότερα προσπάθεια διεύθυνσης του κόμματός του μέσα από τις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Νικολάου είχε δώσει τότε εντολή στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ακολουθούν τον Κασιδιάρη όταν τηλεφωνούσε και εφόσον διαπίστωναν τα παραπάνω να τους αφαιρούσαν το τηλέφωνο.

Εκείνες τις ημέρες, πάλι με εντολή της Γενικής Γραμματείας είχε γίνει έλεγχος στα κελιά των Χρυσαυγιτών που βρίσκονται στο Δομοκό, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Κασιδιάρης δεν είχε άλλο τρόπο επικοινωνίας (κάποιο κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή) και όλα γίνονταν μέσω του καρτοκινητού.

Πληροφορίες του in αναφέρουν ωστόσο ότι εκείνη την περίοδο άλλο καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής είχε παράνομα κινητό στο κελί του, το οποίο και του αφαιρέθηκε…

Στις 29 Οκτωβρίου, κι ενώ διαπιστώθηκε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης – παρά την απαγόρευση και την απόφαση των φυλακών – συνέχιζε να ανεβάζει κηρύγματα μίσους, η Γενική Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επανήλθε.

Συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου 2021 ο Κασιδιάρης πήρε τηλέφωνο συγγενικό του πρόσωπο το οποίο κατέγραψε τη συνομιλία τους στην οποία ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια φυλακή σχολίαζε και την απόφαση για τον περιορισμό των διαγγελμάτων μέσω του καρτοτηλεφώνου.

Η τότε γ.γ. κ. Νικολάου είχε ζητήσει να γίνει έρευνα και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για το αν έκαναν τον ενδεδειγμένο έλεγχο όπως είχε οριστεί στην απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών. Και ζήτησε να πέσουν κεφάλια επίορκων υπαλλήλων

Ηταν ξεκάθαρο ότι κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και επέτρεπαν στον Κασιδιάρη (άγνωστο για ποιο λόγο και αν υπήρχαν ανταλλάγματα) να κάνει τηλεφωνικά κηρύγματα μίσους και πολιτική καμπάνια.

Ο περιορισμός του Κασιδιάρη είχε επιτευχθεί μόνο ως ένα σημείο και μόνον όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τον ακολουθούσαν του απαγόρευαν να κάνει πολιτικές τοποθετήσεις.

Από τις αρχές του 2022 άλλαξε η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και τα μέτρα ατόνησαν με ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά πρωτίστως της διεύθυνσης των φυλακών που επέτρεπε στον Κασιδιάρη να δρα ανενόχλητος.

Επιθέσεις μέσω twitter

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε ο Κασιδιάρης με συνεχή μηνύματα στο twitter (τα έλεγε στα πρόσωπα που τηλεφωνούσε και αυτά ως διαχειριστές των λογαριασμών του στα social media τα αναρτούσαν) επιτίθεντο και απειλούσε τόσο την κ. Νικολάου όσο και το σύνολο της κυβέρνησης.

Σε ένα από αυτά, στις 30 Οκτωβρίου 2021 αναφέρει: «Παροξυσμός στο Μαξίμου για την άνοδο του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ Το καθεστώς Μητσοτάκη απειλεί ευθέως το Δημοκρατικό Πολίτευμα! Συνεχίζω απτόητος τον αγώνα για την Ελλάδα και την Ελευθερία!

Αλλά και σε διάφορα άλλα μηνύματα που ανεβάζουν στο twitter οι συνεργάτες του αναφέρεται στην απαγόρευση των επικοινωνιών του:

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024