Μια βαθιά φιλία: Πώς η Μονσερά Καμπαγιέ και ο Φρέντι Μέρκιουρι έγραψαν μουσική ιστορία
Ήταν οι αρχές του 1987 και η πρώτη φορά που ο frontman των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι συνάντησε την Ισπανίδα σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ
Χωρίς προειδοποίηση, κάθισε στο πιάνο, στο πρώην ξενοδοχείο Ritz, στη Βαρκελώνη και άρχισε να αυτοσχεδιάζει το Exercises in Free Love, τραγουδώντας με φαλτσέτο αυτό που θα ήταν ο ρόλος της αν δεχόταν. Ήταν οι αρχές του 1987 και η πρώτη φορά που ο frontman των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι συνάντησε την Ισπανίδα σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ. Αυτή η συνάντηση θα οδηγούσε σε μια θρυλική μουσική σύμπραξη που θα έφερνε κοντά τα καλύτερα στοιχεία της κλασικής και της σύγχρονης μουσικής στον εμβληματικό ύμνο Barcelona, που γράφτηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.
«Συγκινήθηκα γιατί δημιουργούσαμε κάτι πολύ ξεχωριστό» θα πει λίγο καιρό μετά η σοπράνο.
Ο Μέρκιουρι ήταν μεγάλος θαυμαστής της Καμπαγιέ από τότε που την είδε να ερμηνεύει το Un ballo in Maschera του Verdi στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το 1983. Δημόσια, ο Φρέντι δήλωνε ότι η αγαπημένη του τραγουδίστρια ήταν η «Montsy» (Μόντσι), ένας ιδιαίτερος, αυτοσχεδιαστικός τρόπος που είχε για να προφέρει το μικρό όνομα της Καμπαγιέ.
Ο τραγουδιστής των Queen έστελνε ατελείωτα μηνύματα στη σταρ της όπερας μέσω των εκπροσώπων της, ζητώντας να συναντηθούν και να εμφανιστούν μαζί. Το τραγούδι Exercises in Free Love ήταν ο τρόπος του να εισχωρήσει στη ζωή της.
Πώς την «κέρδισε»
Στην Καμπαγιέ άρεσε το γεγονός ότι ο Μέρκιουρι, αντίθετα με τα φαινόμενα, πουλούσε τη φωνή του αντί για την εικόνα του. «Όταν κάθισε στο πιάνο για να αυτοσχεδιάσει, συνειδητοποίησα ότι μπροστά μου βρισκόταν ένας πραγματικός μουσικός» είπε. Της έκανε τόσο καλή εντύπωση που συμφώνησε να τον συναντήσει ξανά στο σπίτι του στο Λονδίνο για να ηχογραφήσουν ένα ντέμο.
Από τη μουσική και τους στίχους του Μέρκιουρι και του παραγωγού του Μάικ Χάμπιτεν γεννήθηκε το εμβληματικό τραγούδι Barcelona. Το θέμα του τραγουδιού δεν ήταν τυχαίο. Η σοπράνο είχε αναλάβει από τον τότε δήμαρχο της Βαρκελώνης, Πασκουάλ Μαραγκάλ, να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τραγουδώντας ίσως τον εθνικό ύμνο. Αλλά ήταν ο ίδιος ο αδελφός της Καμπαγιέ, ο Καρλς, που της πρότεινε να τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον Φρέντι Μέρκιουρι.
Εδώ μιλάμε για βαθύ συναίσθημα
Εκείνη την ημέρα στο Λονδίνο δούλευαν μέχρι τις 6 το πρωί για να ηχογραφήσουν το ντέμο του Barcelona. Περιττό να πούμε ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έμειναν έκπληκτοι από το αποτέλεσμα. Tο θαύμα της μουσικής δύναμης ήταν λιγότερο τεχνικό και εντελώς συναισθηματικό.
Ο Μέρκιουρι θα έλεγε αργότερα ότι αν και ανησυχούσαν για το αν οι διαφορετικές φωνές και τα διαφορετικά ρεπερτόρια τους «θα ταίριαζαν», δεν ήταν καθόλου δύσκολο λόγω, όπως είπε, του «συναισθήματος που προέκυψε». Η Καμπαγιέ, μια γυναίκα με ισχυρή θέληση αλλά πολύ ανθρώπινη, γοητεύτηκε από τον «απλό χαρακτήρα» του Μέρκιουρι, «καθόλου σαν αυτό που βλέπεις όταν βρίσκεται στη σκηνή και τραγουδάει με τους Queen».
Τους συνέδεε επίσης η θρησκευτική τους πίστη, αν και ο Μέρκιουρι πίστευε στον Ζωροαστρισμό. «Είμαι πιστή και εκείνος μίλησε για τον Θεό και μου είπε: «Δεν έχει σημασία τι μονοπάτι ή όνομα παίρνει, υπάρχει μόνο ένας Θεός». Και συμφώνησα», θυμήθηκε χρόνια αργότερα ο σταρ της όπερας.
Δείτε το βίντεο με την ερμηνεία τους
Ο Μέρκιουρι πέθανε οκτώ μήνες πριν από την τελετή έναρξης
Η μουσική χημεία μεταξύ της Μονσερά και του Μέρκιουρι ώθησε το Barcelona στην όγδοη θέση των βρετανικών charts το 1987 και αποτέλεσε την έμπνευση για ένα άλμπουμ που χρειάστηκε περισσότερους από 18 μήνες για να ολοκληρωθεί, εν μέρει λόγω των αντικρουόμενων καλλιτεχνικών τους προγραμμάτων, αλλά κυρίως επειδή ο Μέρκιουρι είχε αρχίσει να υποφέρει από τις συνέπειες του ιού HIV/AIDS από τον οποίο είχε προσβληθεί.
«Μου είπε για την ασθένειά του» είπε η σοπράνο σε μια παλιά συνέντευξη στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. «Δυστυχώς είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα τραγούδι με ένα βαθύ νόημα. Συγκινήθηκα γιατί δημιουργούσαμε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν συμβαίνει συχνά, δεν τραγουδάς με κάποιον που φεύγει, που το ξέρει… να τραγουδάς μαζί του το τελευταίο του αντίο».
Το μυστικό που τους ένωσε πιο πολύ
Η Καμπαγιέ κράτησε σιγή ιχθύος για την ασθένεια του Μέρκιουρι, η οποία τους έφερε ακόμα πιο κοντά. Αλλά η ασθένεια δεν τους εμπόδισε να τραγουδήσουν μαζί σε αρκετές περιπτώσεις, με πιο σημαντική μια ειδική διαφημιστική εμφάνιση του Barcelona στο νυχτερινό κέντρο Ku στην Ίμπιζα τον Μάιο του 1987, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Μέρκιουρι πέθανε οκτώ μήνες πριν από την τελετή έναρξης και δεν μπόρεσε να τραγουδήσει το Barcelona με την Καμπαγιέ στην ειδική εκδήλωση. Αντ’ αυτού τραγούδησε το Amigos para siempre (Φίλοι για πάντα) με τον Ισπανό τενόρο Χοσέ Καρέρας.
Αλλά μια ηχογράφηση του Barcelona παίχτηκε στην αρχή της διεθνούς μετάδοσης της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ωθώντας το στη δεύτερη θέση των βρετανικών charts το 1992. Η απίθανη αλλά ισχυρή χημεία μεταξύ του Μέρκιουρι και της Μόντσι («χάρη σε μένα έγινε ροκού», αστειεύτηκε ο σταρ των Queen), άφησε ένα μουσικό αριστούργημα που θα κρατάει ζωντανούς και τους δύο.
Η Καμπαγιέ πέθανε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου του 2018 από λοίμωξη της χοληδόχου κύστης σε ηλικία 85 ετών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις