Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αναζητώντας τον… Τρίτο Δρόμο προς τον Λευκό Οίκο

Αναζητώντας τον… Τρίτο Δρόμο προς τον Λευκό Οίκο

Θα μπορούσε ένας τρίτος υποψήφιος να κρίνει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ;

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ φαντάζουν ήδη χαώδεις.

Ακόμη και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του -ιστορικά πρώτη κατά Αμερικανού πρώην προέδρου- ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν έρευνες σε βάρος του, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος στα 80 χρόνια του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα το 2024, διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Αυτά, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα προτιμούσε να μην είναι υποψήφιος κανένας από τους δύο.

Τώρα μάλιστα, καθώς γίνεται όλο και πιο ορατή η προοπτική μιας ρεβάνς μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί μια «σφήνα» μεταξύ των δύο, με μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που θα έχει τα φόντα να ταράξει τα προεκλογικά και εκλογικά «νερά».

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινείται μια «σκιώδης» ομάδα στην Ουάσιγκτον, που δηλώνει ανοιχτά πια διατεθειμένη να δαπανήσει 70 εκατομμύρια δολάρια για να ρίξει έναν τρίτο υποψήφιο στην προεδρική «αρένα».

Οι λεγόμενοι No Labels -«Χωρίς Ταμπέλες» τουτέστιν- έχουν ήδη κάνει τις πρώτες συναντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Αυτοπροσδιορίζονται ως «ένα εθνικό κίνημα Αμερικανών κοινής λογικής, που πιέζουν από κοινού τους ηγέτες μας για να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας».

Τα μέλη της -ανάμεσά τους νυν και πρώην βουλευτές και γερουσιαστές και από τις δύο μεγάλες παρατάξεις- εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη διακομματικής συνεργασίας στο Κογκρέσο.

Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο έχουν στρέψει το βλέμμα τους μέχρι τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας -βάσει δημοσκόπησης που διεξήγαγαν- ότι 6 στους 10 Αμερικανούς είναι πια ανοιχτοί στην ιδέα να στηρίξουν ένα «ψηφοδέλτιο ενότητας», όπως το ονομάζουν.

Για να επικρατήσει, δε, στις προεδρικές εκλογές «αρκούν οι ψήφοι 3,5 στους 10 Αμερικανούς», αναφέρουν.

Ανακατεύοντας γερά την «τράπουλα»

«Δεν είμαστε ένα τρίτο πολιτικό κόμμα», γράφει σε άρθρο στο The Hill o νυν συμπρόεδρος των No Labels, Μπέντζαμιν Τσάβις.

Εάν τελικά η κεντρώα οργάνωση κατέβει στις προεδρικές εκλογές, τονίζει, δεν θα το κάνει ως αντιπερισπασμό, αλλά για να κερδίσει.

Προς το παρόν, η χαρακτηριζόμενη ως ανεξάρτητη κεντρώα οργάνωση λέει ότι κρατά στάση αναμονής στις εξελίξεις.

Δεν έχει αποφασίσει επίσημα να προτείνει κάποιον προεδρικό υποψήφιο, ούτε έχει επιλέξει κάποιον.

Ήδη ωστόσο οργανώνεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρησιμοποιώντας τον όρο «ψηφοδέλτιο ενότητας» πιθανότητα σημαίνει ότι αναζητεί υποψήφιους και από τα δύο μεγάλα πολιτικά «στρατόπεδα» -Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών- για να συμπληρωθεί το προτεινόμενο «δίδυμο» για την προεδρία και την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Κατά τον Ράιν Κλάνσι, επικεφαλής στρατηγικής των No Labels, η τελική επιλογή θα γίνει από μια ειδική επιτροπή, από «διακεκριμένη ομάδα Αμερικανών».

Θα αποτελείται από «καταξιωμένες προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα, από διαφορετικά φύλα, εθνότητες», ανέφερε στη «Φωνή της Αμερικής».

«Θέλαμε όσο το δυνατόν περισσότερο να μοιάζουμε και να σκεφτόμαστε με την Αμερική» του σήμερα, τόνισε. Παρ’ όλα αυτά οι διαβουλεύσεις της θα παραμείνουν εμπιστευτικές…

Η οργάνωση έχει ήδη πραγματοποιήσει συνέδριο στο Ντάλας την άνοιξη του 2024, προσέθεσε, για την επικύρωση του προεδρικού υποψηφίου του… Τρίτου Δρόμου.

Πάντως ο Τζο Λίμπερμαν -πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών και υποψήφιός τους για την αντιπροεδρία το 2000, στο πλευρό του Αλ Γκορ- νυν ανεξάρτητος και μέλος των No Labels εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, μιλώντας στην Washington Post.

Φρόντισε να μην κλείσει εντελώς την «πόρτα» στον Τζο Μπάιντεν.

«Ξέρετε, μπορεί να πάμε το κοινής λογικής, μετριοπαθές, ανεξάρτητο πρόγραμμά μας σε αυτόν και στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και να δούμε ποιος είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί σε αυτό. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε μια έγκριση των No Labels».

Κατά τα λοιπά, προσέθεσε, «προετοιμαζόμαστε»…

«Θολά» σημεία

Ο Λίμπερμαν ξέρει από πρώτο χέρι πώς ένας τρίτος υποψήφιος μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω.

Όταν ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Γκορ, πριν από 13 χρόνια, έχασαν για μόλις 537 ψήφους τη Φλόριντα από τον Τζορτζ Μπους, με «σφήνα» την τρίτη υποψηφιότητα του Ραλφ Νέιντερ με το Κόμμα των Πρασίνων.

Η προοπτική να συμβεί το ίδιο με έναν υποψήφιο των No Labels προκαλεί ήδη διαφωνίες εντός της οργάνωσης και αναταραχή στους Δημοκρατικούς.

Εκφράζονται εύλογοι φόβοι ότι ένας τρίτος υποψήφιος με την «ταμπέλα» του κεντρώου θα «ροκανίζει» τα ποσοστά του Μπάιντεν -η δημοτικότητα του οποίου είναι ήδη πολύ χαμηλά, ως «πρόεδρος του πληθωρισμού- ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Κι αυτός, εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι θα είναι ο υπόδικος Τραμπ, γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται τώρα οι Ρεπουμπλικανοί, πέρα από την ακροδεξιά.

Οι Δημοκρατικοί στην Αριζόνα κατέθεσαν ήδη μήνυση για να εμποδίσουν τους No Labels να διεκδικήσουν εκεί ψήφο στην πολιτεία: μια από τις πολλές αμφίρροπες, που στις προεδρικές εκλογές του 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε σχεδόν στον «πόντο».

Οι No Labels αντικρούουν την κριτική, χαρακτηρίζοντας την προσπάθειά τους ως «Ασφαλιστική πολιτική 2024».

Εκφράζονται ωστόσο όλο και πιο έντονα ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότησή τους.

Η ομάδα -που δημιουργήθηκε το 2010 από την πολιτική ακτιβίστρια και πρώην επικεφαλής οικονομικών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Νάνσι Τζέικομπσον- έχει καταχωρηθεί ως μη κερδοσκοπικός «οργανισμός κοινωνικής πρόνοιας», σύμφωνα με την ενότητα 501(γ)(4) του Κώδικα Εγχώριων Εσόδων των ΗΠΑ.

Ως τέτοια είναι απαλλαγμένη από φόρους και δεν υποχρεούται στην αποκάλυψη των ονομάτων των δωρητών της.

Σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2021, είχε έσοδα 11,3 εκατομμύρια δολάρια και καθαρά στοιχεία ενεργητικού 9,7 εκατομμύρια δολάρια, υποδηλώνοντας μια μεγάλη, πλην κρυφή εισροή μετρητών.

Sports in

Ίπσουιτς – Λίβερπουλ 0-2: Ξεκίνημα με νίκη στην μετά Κλοπ εποχή

Ιδανικό ντεμπούτο για τον Άρνε Σλοτ στον πάγκο της Λίβερπουλ, με τους «Reds» να επικρατούν 2-0 στην έδρα της Ίπσουιτς – Γκολ και ασίστ ο Σαλάχ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024