Απόρρητα έγγραφα ΗΠΑ: Η Σερβία συμφώνησε να δώσει όπλα στην Ουκρανία
Απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ αποκαλύπτουν το σχέδιο της Σερβίας να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Σερβία είχε υιοθετήσει μία αμφιλεγόμενη στάση. Από την μία πλευρά, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλα διεθνή fora, αλλά έχει αντισταθεί στις δυτικές πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων.
Το Reuters φέρνει στο φως ένα νέο απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου από εκείνα που διέρρευσαν, όπου δείχνει πως η Σερβία συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή τα έχει ήδη στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τι περιλαμβάνε το έγγραφο
Το έγγραφο, μια περίληψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα, ήταν ανάμεσα σε δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή διαρροή αμερικανικών μυστικών εδώ και χρόνια.
Με τίτλο «Europe | Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict», το έγγραφο σε μορφή διαγράμματος παραθέτει τις «εκτιμώμενες θέσεις» 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.
Το διάγραμμα έδειχνε ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά είχε δεσμευτεί να στείλει θανατηφόρα βοήθεια ή την είχε ήδη παράσχει. Επίσης, ανέφερε ότι η Σερβία είχε την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να παράσχει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.
Το έγγραφο φέρει την ένδειξη Secret και NOFORN, απαγορεύοντας τη διανομή του σε ξένες μυστικές υπηρεσίες και στρατούς. Έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ουδέτερη η κυβέρνηση της Σερβίας
Το γραφείο του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η ουκρανική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Πεντάγωνο επίσης δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την αναφορά του εγγράφου στη Σερβία και προηγουμένως αρνήθηκε να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.
Η κυβέρνηση Βούτσιτς έχει δηλώσει ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά τους βαθύτατους ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία. «Εάν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει τη διπροσωπία του Βούτσιτς απέναντι στη Ρωσία είτε δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσινγκτον να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Janusz Bugajski, ειδικός σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης στο Ίδρυμα Jamestown, ένα ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής.
Υπό διερεύνηση η διαρροή των εγγράφων
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τη διαρροή, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημία που προκλήθηκε στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το διάγραμμα του Πενταγώνου χώριζε τις απαντήσεις στα αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε τέσσερις κατηγορίες: χώρες που είχαν δεσμευτεί να παράσχουν εκπαίδευση και θανατηφόρα βοήθεια- χώρες που είχαν ήδη παράσχει εκπαίδευση, θανατηφόρα βοήθεια ή και τα δύο- χώρες με τη στρατιωτική ικανότητα και την πολιτική βούληση «να παράσχουν μελλοντικά θανατηφόρα βοήθεια».
Η Αυστρία και η Μάλτα ήταν οι μόνες δύο χώρες που σημείωσαν «Όχι» και στις τέσσερις κατηγορίες. Η αποκάλυψη του πίνακα έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανάρτηση εγγράφων σε φιλορωσικό κανάλι στην παγκόσμια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, τα οποία υποτίθεται ότι έδειξαν την αποστολή από έναν Σέρβο κατασκευαστή όπλων πυραύλων εδάφους-εδάφους 122mm Grad στο Κίεβο τον Νοέμβριο.
Τα έγγραφα περιλάμβαναν ένα δηλωτικό αποστολής και ένα πιστοποιητικό τελικού χρήστη της ουκρανικής κυβέρνησης. Η Μόσχα δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε ζητήσει από το Βελιγράδι επίσημη εξήγηση για τις υποτιθέμενες παραδόσεις, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Διαβόητο vέμα οι σχυρισμοί του Βούτσιτς»
Η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Krusik Corp. από το Βάλιεβο αρνήθηκε ότι παρείχε ρουκέτες ή άλλα όπλα στην Ουκρανία. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «διαβόητο ψέμα». «Δεν εξάγουμε όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία ή την Ουκρανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ στις 5 Μαρτίου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων της αποστολής που αναρτήθηκαν στο Telegram. Από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βούτσιτς προσπάθησε να εξισορροπήσει τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα με τον στόχο του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Σερβία είναι η μόνη που απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μεταξύ των 44 χωρών της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις