Κίνα: Επίσκεψη στην Ονδούρα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων
Η εμβάθυνση «της διμερούς σχέσης» είναι ο σκοπός της επίσκεψης κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ονδούρα, με την εξειδίκευση σχεδίων διμερών συμφωνιών συνεργασίας και εμπορίου.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Αντπροσωπεία της Κίνας άρχισε χθες Τρίτη επίσκεψη στην Ονδούρα, προτού συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα δυο κράτη, ανακοίνωσε το ονδουριανό υπουργείο Εξωτερικών.
Εμβάθυνση
Σκοπός της επίσκεψης είναι να υπάρξει εμβάθυνση «της διμερούς σχέσης», ειδικά σε ζητήματα «εμπορίου, αγροτοδιατροφικών προϊόντων, επενδύσεων και εξαγωγών», εξήγησε το ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η κινεζική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με υπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα (στη φωτογραφία αρχείου του Greg Baker via Reuters, επάνω, με τον ομόλογό του της Κίνας, Τσιν Γκανγκ), τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Πέδρο Μπαρκέρο και την υπουργό Γεωργίας Λάουρα Σουάσο.
Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, ανακοίνωσε την 26η Μαρτίου την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα και άρα τη διακοπή αυτών με την Ταϊβάν.
Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο κ. Ρέινα αναφερόταν στις «τεράστιες ανάγκες» της Ονδούρας και την άρνηση της Ταϊβάν ν’ αυξήσει την οικονομική βοήθειά της για να δικαιολογήσει την απόφαση να υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων με το Πεκίνο.
Η απάντηση της Ταϊβάν
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντέτεινε πως η Ταϊπέι «δεν θα ανταγωνιστεί ποτέ την Κίνα στη διπλωματία των μετρητών», προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Τεγκουσιγκάλπα «να μην πέσει στην παγίδα του χρέους στην Κίνα».
Πλέον μόνο η Γουατεμάλα και το Μπελίζ συνεχίζουν να έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν στην κεντρική Αμερική.
Ο κ. Ρέινα ανέφερε πως η Τεγκουσιγκάλπα και το Πεκίνο θέλουν να εξειδικεύσουν σχέδια διμερών συμφωνιών συνεργασίας και εμπορίου, κατά προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξαγωγή ειδών όπως είναι οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα πεπόνια, ο καφές και τα αγγούρια της θάλασσας, είδος εχινόδερμων που εκτιμάται ιδιαίτερα στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική.
Οι ανησυχίες των παραγωγών
Η Εθνική Ενωση Υδατοκαλλιεργητών της Ονδούρας από την πλευρά της εκφράζει την ανησυχία ότι η Ταϊβάν θ’ αρνηθεί πλέον να συνεχίσει να αγοράζει γαρίδες από ιχθυοτροφεία της Ονδούρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου 150.000 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα και διέθεταν μέχρι τώρα περί το 40% της παραγωγής τους στη νήσο.
Οι αγοραστές από την Κίνα πληρώνουν για τις γαρίδες της Ονδούρας περίπου τη μισή τιμή από ό,τι αγοραστές από την Ταϊβάν, εξηγούσαν πρόσφατα παραγωγοί.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις