Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Συρία: Το Ιράν εκμεταλλεύτηκε ανθρωπιστική αποστολή για να σταλούν όπλα

Σεισμός στην Συρία: Το Ιράν εκμεταλλεύτηκε ανθρωπιστική αποστολή για να σταλούν όπλα

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ιράν εκμεταλλεύτηκε ανθρωπιστική αποστολή για να σταλούν όπλα.

Το Ιράν έκανε χρήση των πτήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Συρία, προκειμένου να μεταφέρει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο στόχος ήταν να ενισχυθεί η άμυνα του Ιράν κατά του Ισραήλ στη Συρία και να ενισχυθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη βόρεια Συρία και την Τουρκία, εκατοντάδες πτήσεις από το Ιράν άρχισαν να προσγειώνονται στα συριακά αεροδρόμια του Χαλεπιού, της Δαμασκού και της Λατάκειας φέρνοντας προμήθειες για τουλάχιστον επτά εβδομάδες, είπαν οι πηγές.

Τι περιελάμβαναν οι προμήθειες

Οι προμήθειες περιλάμβαναν προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών, μπαταρίες ραντάρ και ανταλλακτικά που απαιτούνται για μια προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνας της Συρίας που παρέχεται από το Ιράν στον εμφύλιο πόλεμό της, ανέφεραν οι πηγές, δύο περιφερειακές πηγές και μια δυτική πηγή πληροφοριών.

Το Reuters μίλησε με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, με πηγές προσκείμενες στην ιρανική και την ισραηλινή ηγεσία, καθώς και με έναν Σύρο στρατιωτικό αποστάτη και έναν εν ενεργεία Σύρο αξιωματικό σχετικά με τις πτήσεις για το άρθρο αυτό.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν χρησιμοποίησε αεροπλάνα ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τους σεισμούς για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία για να ενισχύσει το δίκτυό του εκεί και να βοηθήσει τον Άσαντ, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δήλωσε: «Αυτό δεν είναι αλήθεια».

Πού παραδόθηκε η στρατιωτική βοήθεια

Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters: «Υπό το πρόσχημα αποστολών σεισμικής βοήθειας προς τη Συρία, το Ισραήλ έχει δει σημαντικές μετακινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν, που μεταφέρονται κυρίως σε τμήματα».

Είπε ότι η βοήθεια παραδόθηκε κυρίως στο αεροδρόμιο του βόρειου Χαλεπιού της Συρίας. Οι αποστολές οργανώθηκαν, είπε, από το συριακό τμήμα Unit 18000 της Δύναμης Quds, του ξένου κατασκοπευτικού και παραστρατιωτικού βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, με επικεφαλής τον Hassan Mehdoui

Η επίγεια μεταφορά διεκπεραιώθηκε από τη Μονάδα Μεταφορών 190 της Δύναμης Quds με επικεφαλής τον Bahanem Shahariri, είπε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους Mehdoui και Shahariri για σχόλια. Οι Φρουροί της Επανάστασης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Στόχος του Ισραήλ μία συνάντηση ιρανών διοικητών

«Τα χτυπήματα του Ισραήλ είχαν επίσης στόχο μια συνάντηση διοικητών ιρανών πολιτοφυλακών και αποστολές ηλεκτρονικών τσιπ για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων», δήλωσε ο Σύρος στρατιωτικός αποστάτης συνταγματάρχης Abduljabbar Akaidi, ο οποίος διατηρεί επαφές με τον στρατό. Ο Akaidi δεν είπε πού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Ο αεροδιάδρομος του Χαλεπιού χτυπήθηκε από το Ισραήλ λίγες ώρες αφότου δύο ιρανικά φορτηγά αεροπλάνα είχαν προσγειωθεί με φορτία όπλων με το πρόσχημα της ανακούφισης βοήθειας, δήλωσε περιφερειακή πηγή, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες δυτικές πηγές πληροφοριών.

Ο ταξίαρχος Esmail Qaani, επικεφαλής της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που πάτησε το πόδι του στη ζώνη σεισμού της Συρίας, λίγες ημέρες πριν φτάσει ο ίδιος ο Άσαντ.

Το πρωτόκολλο του ΟΗΕ σε περίπτωση ανθρώπινης καταστροφής

Σε περίπτωση ανθρωπιστικής καταστροφής, τα αεροσκάφη αρωγής του ΟΗΕ επιτρέπεται να ζητούν δικαιώματα προσγείωσης από τις τοπικές αρχές και τα ανθρωπιστικά αγαθά εξαιρούνται από τις κυρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση οι συριακές αρχές χορήγησαν δικαιώματα προσγείωσης σε απευθείας πτήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

«Ο σεισμός ήταν μια θλιβερή καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα ήταν η βοήθεια του Θεού προς εμάς για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας στη Συρία στον αγώνα τους κατά των εχθρών τους. Φορτία όπλων στάλθηκαν αμέσως στη Συρία», δήλωσε περιφερειακή πηγή προσκείμενη στην ιερατική ηγεσία του Ιράν.

Επισπεύδουν τις επιθέσεις τους οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και χρόνια επιθέσεις εναντίον στόχων που έχει χαρακτηρίσει ως συνδεόμενους με το Ιράν στη Συρία, όπου η επιρροή της Τεχεράνης έχει αυξηθεί από τότε που άρχισε να υποστηρίζει τον Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Ένας αξιωματικός του συριακού στρατού που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί εντείνουν τις προσπάθειές τους να νικήσουν το Ιράν στη Συρία.

«Γιατί τώρα; Απλά επειδή έχουν πληροφορίες ότι κάτι αναπτύσσεται γρήγορα. Πρέπει να το σταματήσουν και να το χτυπήσουν για να το επιβραδύνουν. Ο σεισμός δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες. Το χάος που ακολούθησε επέτρεψε στα ιρανικά αεροσκάφη να προσγειωθούν με ευκολία», είπε.

Ποιοι ήταν οι ισραηλινοί στόχοι

Στον απόηχο των περαιτέρω σεισμών της 3ης Απριλίου, οι ισραηλινοί στόχοι περιλάμβαναν αποθήκες όπλων στην οροσειρά Jabal Manea Kiswa νότια της Δαμασκού, όπου τα ιρανικά στρατεύματα και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν κατασκευάσει την πιο οχυρωμένη ίσως στρατιωτική τους τοποθεσία στη Συρία, ανέφεραν μια περιφερειακή πηγή ασφαλείας και δύο δυτικές πηγές πληροφοριών.

Ένας σταθμός ραντάρ που χρησιμοποιείται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπήθηκε επίσης στις 3 Απριλίου. «Πιστεύουμε ότι οι ιρανικές πολιτοφυλακές έχουν μεταφέρει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών – έχουν αναπληρώσει ποσότητες που χάθηκαν σε προηγούμενες ισραηλινές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε μια δυτική πηγή πληροφοριών, αναφερόμενη στις ιρανικές πτήσεις μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024